En usko koskaan saaneeni yliannostusta jouluruoista. Etenkään kinkusta. Isä joutui lapsuudessani paistamaan uuden kinkun viimeistään tapaninpäivänä kun Joku oli ehtinyt sen edellisen tuhota. Siltä varalta, että jossain siellä ei näin onnekkaasti asiat ole, vaan joku teistä tuskailee, miten monella ja avantgardistisella tavalla sitä potkaa voikaan oikein kierrättää, tulee tässä vinkki Irlanninmaalta: Colcannon!
Alkujaan tämä on nimenomaan syksyllä, lehtikaalin kauden alkaessa syöty ruoka jossa ei köyhimmillään sitten paljon muuta ollutkaan kuin perunamuusia ja lehtikaalia. Sittemmin sinne on eksynyt mukaan kinkkua tai pekonia ja purjoa. Tällä kertaa kierrätin tähän jouluaterialta ylijääneet ruusukaalin lehdet sekä valkosipulisista sinappisilakoista ylijääneen paahdetun valkosipulin. Ja sinappia tietty: kinkku ♥ sinappi.
Ei tämä mikään kameraa rakastava kuvauksellinen ihme ole, mutta kyllä se voimat palauttaa pitkäksi ja kosteaksi venähtäneen illan jälkeen joita näin juhlakautena tuntuu riittävän...!
Neljälle
12 (pientä) perunaa
1 dl kuumaa maitoa
150 gr voita
suolaa, valkopippuria
1 tl sinappia
2 isoa paahdettua valkosipulin kynttä
1/2 purjo
300 gr ruusukaalin lehtiä tai pussi lehtikaalia (tai muuta kaalta)
n. 400 gr kinkkusuikaleita
(muutama dl kermaa)
(muutama dl kermaa)
Keitä tai höyrytä perunat kypsiksi. Soseuta ne maidon ja voin kanssa (lisää tarvittaessa), purista valkosipulinkynsien tahna joukkoon sinapin kanssa ja mausta. Extratäyteläistä colcannonia halutessasi lisää myös kermaa. Siivuta purjo ja kuullota ne voissa. Lisää suikaloitu kinkku ja lehtikaali ja paista kunnes kaikki ainekset ovat kuumenneet. Yhdistä.
Jaa, pitäiskö käydä hakemassa uusi kinkku, jotta pääsisi kokeilemaan tätä reseptiä, kun ei nyt Äidin kinkusta jäänyt kierrätettävää. Tai sitten voisi kokeilla pelkällä kaalilla :)
VastaaPoistaköyhäily kunniaan :-)
PoistaTeidän perheen täytyy olla Suomen ainoa, jossa joudutaan paistamaan tuplakinkut. Luulenpa, että suurimmassa osassa muita koteja, mietitään nyt kuumeisesti minne sen lopun upottaa...
VastaaPoistakaupasta kannettiin juuri kotiin kolmas kinkku... :-/
PoistaKuullostaa hyvältä. :) Aika moni onkin nyt postannut jouluruokien kierrätysvinkkejä (kuten itsekin) - yllättävää sinänsä. :P
VastaaPoistaoli kyllä :-) aika monessa kodissa tosiaan varmaan nyt pähkäillään että mitä ihmettä niiden tähteiden kanssa tehdä...!
Poista