tiistai 23. huhtikuuta 2013

Turkin herkkuja: kisir

Etenkin koska seuraan liittyi turkkilaisena iltana niitä kasvissyöjiä (olen minä kyllä aika hirveä ihminen. Minähän saan tuon kuulostamaan ihan kirosanalta), niin piti sitten tehdä sellaista ruokaa, joka myös heille kelpaisi. Kuten kisiriä, turkkilaista tomaattista kuskussalaattia. 

Vaan eihän sekään sitten osalle käynyt kun eivät ne syö mitään viljatuotteitakaan... Onneksi noilta rakkailta ystäviltä löytyy niin paljon loistavia ja elämänlaatuani parantavia ominaisuuksia, että niiden takia on valmis katsomaan noita ruokavammaisuuksiakin ihan hyvällä.




4 dl kuskusia
1/2 sipuli hienonnettuna
1 rkl tomaattipyrettä
1/2 tl kanelia
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
6 tomaattia
1 reilu rkl silputtua kevätsipulia tai ruohosipulia
pari kourallista persiljaa
3 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
suolaa

Halkaise tomaatit ja kaavi siemenet pois teelusikalla. Kuutioi. Pehmitä sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää tomaattipyre ja kaneli sekä kuskus. Lisää sitten 4 dl kiehuvaa vettä ja käännä lämpö pois. Anna kuskusin keittyä kannen alla muutaman minuutin ja sekoita sitten se ilmavaksi. Lisää sitruunanmehu, tomaatit, paahdetut pinjansiemenet, kevätsipuli ja persilja. Tarkista maku ja mausta tarpeen mukaan. Tarjoa jäähtyneenä.



EDIT: Tavallisesti tämä tehdään bulgurista, jota meillä ei ollut, joten korvasin sen kuskusilla

11 kommenttia :

  1. Kuskusia vois yrittää tietenkin korvata esim. kvinoalla, jos se sopii viljoja välttelevälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kvinoa taas on sellainen raaka-aine että en ole vielä uskaltanut edes ajatella sen kokeilemista... ;-)

      Poista
    2. Sen valmistaminen ei ole ollenkaan hankalaa. Mä olen sitä käyttänyt jo reilut 5 vuotta säännöllisen epäsäännöllisesti, ja tyrinyt sen valmistuksessa vissiin kerran.

      Poista
  2. Kiitos tästä. Olen saanut muutaman kerran ihan loistavaa kisiriä, jonka reseptiä en ole saanut pumpattua tekijältä, joten tästä on hyvä lähteä liikkeelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. loistavuuteen ja autenttisuuteen en uskalla ottaa kantaa, mutta eiköhän teidän keittiössä taikaa tapahdu :-)

      Poista
  3. Isännän täti teki Ranskassa aika lailla samanlaista couscousia- kiitos kun muistutit, se on huippuherkkua. Mistähän senkin reseptin nyt sitten taas kaivaisi... ?
    Täytyy varmaan koittaa tällä ja soveltaa. Hän ainakin lisäsi niiden pienten etikkakurkkujen palasia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ne kuulostaakin loistavalta lisäykseltä!tämähän on makumaialmaltaan varsin mieto ja pehmeän pähkinäinen.

      Poista
  4. Täydellistä! Suurena kuskus fanina kuolaan noita kuvia katsoessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime aikoina on (varma kesän lähestymisen merkki näköjään) ajatukset kovasti olleet tuolla Lähi-itä- Maghreb- akselilla, joten kuskusia on taa stullut tehtyä ihan uudella innolla...!

      Poista
  5. Meillä syötiin kisiriä ensimmäisen kerran alkuvuodesta mezeillallisilla ja tykkäsin! Turkkilainen ruokakulttuuri on täynnä ihania herkkuja :)

    VastaaPoista