keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Jerusalem Mixed grill, jerusalemilainen katuruokaklassikko - sisäelimiä ja sipulia pitaleivässä



* * * 


For English please see here

* * *

Meorav Yerushalmi lienee teille kaikille täyttä hepreaa? Sitä se toki onkin. Jerusalem Mixed Grillin nimellä tunnettu ruokalaji on yksi Jerusalemin katuruokaerikoisuuksia, jonka kerrotaan syntyneen iki-ihanalla Mahane Yehuda-torilla. Kuten arvata saattaa, tätä nykyä useampikin ravintola väittää olevansa sen keksijä.

Kyseessä on niin legendaarinen ruokalaji, että se pääsi vuonna 2009 Guinnessin ennätystenkirjaankin. Maailman suurin koskaan valmistettu annos painoi reippaat 200 kiloa, pienin taas oli kolikon kokoiseen pitaleipään koottu annos. 

Paikasta riippuen ruokalajin koostumus vaihtelee. Siinä voi olla niin grillitasolla kypsennettyä lammasta kuin kanaakin, mutta lihaa on aina jatkettu sisäelimillä, kuten kananmaksalla ja haimalla. Toisinaan se on tehty kokonaan sisäelimistä, joka näin tammikuiseen köyhäilyyn käy enemmän kuin hyvin - ne kun ovat halpoja, hyviä ja ravintorikkaita. Ja oman linjani mukaista: jos sitä lihaa syödään, niin syödään sitten mahdollisimman kestävästi ja hyödynnetään eläimestä ihan kaikki.

Oli liha mitä tahansa, ruoasta löytyy aina myös sipulia sekä aromaattinen seos mausteita, jotka antavat sille sen upean maun, joka kuljettaa samantien takaisin Lähi-idän toreille, maustebasaareihin ja katukeittiöihin, 

Itse käytin jo aikaisemmin blogissa esiteltyä bokharat- mausteseosta, jonka ohjeen löydät täältä. 





Neljälle

Jerusalem mixed grill - sisäelimiä ja sipulia:

300 gr kanansydämiä
300 gr kanan kiivipiiroja
300 gr kanan maksoja
1  iso sipuli, rouheina viipaleina
2 rkl bokharat- mausteseosta
suolaa, pippuria
öljyä paistamiseen

Tarjoiluun: pitaleipiä, tahinikastiketta

Huuhtele kivipiirat ja kanansydämet. Kiehauta kattilallinen suolattua vettä ja keitä kivipiiraa ja sydämiä hiljalleen poreilevassa vedessä kannen alla muutaman tunnin ajan, kunnes ne ovat mureita. Kuori pinalle kerääntyvä mahdollinen vaahto.

Pyyhi kananmaksat kuiviksi talouspaperilla ja leikkaa muutamaan osaan. 

Kun kivipiirat ja kananmaksat ovat valmiita, kuumenna n. 4 rkl öljyä paistinpannussa. Lisää sipuli ja ruskista kunnes sen on pehmennyt ja saanut väriä. Lisää sitten bokharat, pyörittele hetki, jotta aromit heräävät sekä kananmaksat. Paista kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat ruskistuneet, mutta eivät vielä täysin kypsiä. 

Valuta kivipiirat ja kanansydämet ja lisää pannuun. Pyörittele hetki, jotta kaikki saavat osansa mausteista. Suolaa ja pippuroi. Tarjoile esim. pita-leivän täytteenä tahinikastikkeen, haluamiesi vihannesten sekä amban, irakilaisen mangipikkelsin kanssa. Ohjeen ambaan löydät täältä.

Tahinikastike:

2 dl tahinia
1 sitruunan mehu
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta hienonnettua persiljaa
suolaa, pippuria
1/2 - 1 dl kylmää vettä

Ravistele käyttämäsi tahini tasaiseksi. Mittaa kulhoon kaksi tahini ja notkista se sitruunamehulla. Lisää sitten valkosipuli ja persilja ja sekoita. Lisää sitten kylmää vettä vähän kerrallaan, kunnes koostumus on mielesi mukainen. Suolaa ja pippuroi maun mukaan.




Itsetehtyihin pitaleipiin löydät reseptin täältä.

Muita pitaleivän täytteeksi sopivia virikkeitä ovat myös esim. 

- muhammara eli syyrialainen paahdetuista paprikoista tehty tahna
- mutabbal, eli paahdetuista munakoisosta tehty tahna
- tsatsiki




Ja nyt kun on vatsa ruokittu, on aika jatkaa matkaa. Suuntana Palestiinalaisalueet ja Hebron, tuo maanpäällinen  helvetti! Hiphei!

________________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      

Tykkäsitkö? Kerro kavereillekin!


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti