keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Maqluba, Palestiinan kansallisruoka - kana-riisipaistos

* * * 

For English please see here

* * * 

Jos hepreankielen taitoni on vähäinen, on arabiani käytännössä olematonta. Eipä sillä ole juurikaan ollut väliä - työskennellessäni Länsirannalla paikalliset kuuntelivat kärsivällisesti haparoivia kommunikointiyrityksiäni vain päästäkseen kysymään, kuinka vanha olen ja olenko naimisissa.

Koko Tunisian-aikani merkityksellisimmän dialogin kävin puolestaan kerran kotimatkalla taksikuskin kanssa. Tieltä pientareelle katolleen suistunut auto oli houkutellut paikalle todennäköisesti kaikki Tunisin taksikuskit pohtimaan tapahtunutta. Sayaara, taksikuski osoitti autoon viitaten. Sayaara maqluba. Jälkimmäisen sanan ymmärsin minäkin ja pontevasti nyökyttelimme toisillemme. Sayaara maqluba - ylösalaisin auto. 

Maqluba tarkoittaa ylösalaisin ja se on Palestiinasta kotoisin olevan, muihinkin arabimaihin kotituneen perinneruoan nimi. Nimi tulee siitä, että padassa kypsennyksen jälkee se kumotaan tarjoiluvadille. 

Kuten kaikilla maailman perinneruoilla, jokaisella perheellä on tähän oma reseptinsä. Tiedustellessani sitä minut Hebronissa adoptoineelta palestiinalaisperheeltä käytiin aiheesta seuraavanlainen keskustelu:

- Mitä siihen tulee?
- Riisiä, kanaa, sipulia, paprikaa ja munakoisoa. 
- Niin, niin, mutta kuinka paljon? 
- No niin paljon kuin haluat! oli hölmistynyt vastaus. 

Noudattakaa siis vapaasti edellämainittua ohjeistusta... tai käyttäkää tätä toisen palestiinalaismamani maqluban perusteella syntynyttä ohjetta. Variaatioita on lukemattomia: vihanneksina voi käyttää melkein mitä tahansa, kanan voi korvata lampaalla tai jättää halutessaan kokonaan poiskin. 

Neljälle - kuudelle

Maqluba - palestiinalainen kana-riisipaistos:

3 dl riisiä

öljyä paistamiseen

1 tl bokharat-mausteseosta
1 tl kurkumaa
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
1 iso sipuli, ohuelti siivutettuna
1 kukkakaali, kukintoihin leikattuna
1 pkt (6 kpl/ 800 gr)  kanan (marinoimattomia) reisipaloja
8 dl kanalientä

suolaa, pippuria

Tarjoiluun: 3/4 dl paahdettuja pinjansiemeniä

Liota riisiä puoli tuntia ja huuhtele. Valmistele sillä välin muut ainekset: kuori ja suikaloi sipuli ja paloittele kukkakaali. Pyyhi kanan pinta kuivaksi. 

Kuullota muutama rkl öljyä padassa ja paista kukkakaalia kunnes se on saanut hieman väriä ja pehmennyt. Suolaa ja pippuroi. Siirrä syrjään. 

Lisää pataan öljyä ja kuumenna. Kuullota sipulia, kunnes se on läpikuultavaa. Suolaa ja pippuroi ja siirrä syrjään odottamaan. 

Kuumenna lisää öljyä ja lisää pataan sitten mausteet. Pyöriteltyäsi niitä hetken aikaan lisää kanat. Ruskista molemmin puolin, suolaa ja pippuroi ja lisää pataan sitten kanaliemi. Keitä kannen alla kunnes kanan on kypsää - 30-40 minuuttia. 

Valuta kanaliemi, mutta älä heitä hukkaan. Asettele sipulirenkaat padan pohjalle, sen päälle kanapalat ja sen päälle kukkakaali. Kaada päällimmäiseksi kerrokseksi valutettu riisi ja sitten varovasti kanaliemi. Peitä ja jatka kysentämistä miedolla lämmöllä kunnes neste on imeytynyt riisiin ja se on kypsää, eli toiset 30-40 minuuttia (tarkista välillä että nestettä on tarpeeksi ja lisää sitä tarvittaessa).

Siirrä liedeltä ja anna levätä kymmenisen minuuttia. 

Kun maqluba on valmist, kumoa se varovasti isolle lautaselle ja ripottele päälle pinjansiemenet. Tarjoile turkkilaisen jogurtin kera. 





PS. Maqluban irakilaista versiota on puolestaan tehty Kokit ja Potit- blogissa, kannattaa käydä kurkkaamassa sekin!

PPS. Ethän unohda myöskään palestiinalaismamojeni tuliaisarvontaa! 

__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


Tykkäsitkö? Kerro kavereillekin!


14 kommenttia :

  1. Itse en välitä maqlubasta kun siinä on sekä riisiä että lihaa,vaikka lihattomiakin versioita on olemassa. Mutta jännää että muissakin maissa on samantapaisia ylösalaisin ruokia,kuten Iranissa.Iranilaisjuurinen ystäväni Helsingissä laittaa herkullista tahchinia,joka on erilainen versio tuosta ylösalaisin ruuasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aika stydiä tuo onkin, mutta niinhän lohruruoan kuuluukin olla :-) Tahchini kuulostaakin mielenkiintoiselta - pistänpä tsekaten!

      Poista
  2. Mielenkiintoinen ruoka! Täytyypä kokeilla. Etukäteen vahva olo että saan aika riisikeon kakun sijaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaisena se monesti tarjoillaankin - ei paineita siis :-) Mun maman Maqluballa mut saa näköjään houkuteltua ihan mihin vaan <3

      Poista
  3. P.S.Habeebty ,en minäkään sitä arabiaa osaa,vaikka opiskelin sitä kokonaisen vuoden Helsingissä(no se oli kirja-arabiaa,ei ihme...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sama vika - olin niin ylpeä käsialastani ja opettaja sanoi että kirjoitan arabiaa kuin kolmevuotias lapsi :-)

      Poista
  4. Todella herkullisen näköinen riisikasa. Ohje oli just mulle, vähän kaikkea ja ihan kuinka itse haluat. Kokeilen. Tuija

    VastaaPoista
  5. Taas tuli opittua uutta, bokharat-mausteseos, täytyypä panna ostoslistaan :)ja tuota ruokaa täytyy ehdottomasti kokeilla, olitko ottanut koivista nahan pois? Noilla mausteilla saa takuu varmasti ihanat tuoksut keittiöön :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en ottanut nahkaa pois - itse tykään siitä ihan älyttömästi :-) Se vain oli kuoriutunut poissa tuossa kypsennysvaiheessa. PS. Tuohon bokharat-seokseen löytyy ohjeet blogista tuota sanaa klikkaamalla- Suomessa en ole sitä nähnytkään!

      Poista
  6. kiitos, vähän ajattelinkin niin, pitää varmaan kanankin mehevämpänä, mausteseosta väsäämään :)

    VastaaPoista
  7. Tuota ois ollu kiva olla syömässä :)

    VastaaPoista