maanantai 25. tammikuuta 2016

Women in Hebron - naisosaamista Länsirannalta

* * * 

For English please see here

* * * 

Hebronin ahdinko on johtanut tilanteeseen, jossa naiset ovat pyrkineet ottamaan entistä enemmän vastuuta perheen taloudesta ja leivän pöytään tuomisesta. 

Vanhasta kaupungista löytyvä Women in Hebron- kollektiivi on tästä erinomainen esimerkki.

Vuonna 2005 perustettu kollektiivi on myös osoitus siitä, että vaikka Hebron on Länsirannan kaupungeista niitä konservatiivisimpia, eivät naiset täälläkään ihan yksioikoisesti alistettuja ole. 

Iskulause, joka tuotteissa toistuu on "Men can do something, women can do anything". Kyllä miehetkin johonkin pystyvät, mutta naiset, ne kykenevät kaikkeen. 
Yrityksen takaa löytyvät sisarukset Leila ja Nawal, rautaiset naiset (ja vanhan kaupungin paras tietotoimisto). Heidän pieni kauppansa toimii monien kaupungissa toimivien vapaaehtoisten ja kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen edustajien tapaamis- ja kuulumisten vaihtopaikkana. 

Kävellessäni sisään viiden vuoden tauon jälkeen lensi Leila kaulaani. Teepannu meni saman tien tulille, aivan kuin edellinen kerta olisi ollut vasta eilen. "Mitä teet huomenna? Menetkö Idnaan? Täytyyhän sinun Idnaan mennä! Minä soitan tytöille, että laittavat maqloobea sinulle!"

Niin, Leila tekee myös Länsirannan parasta maqloobea - siitä lisää seuraavassa postauksessa!
Yritys on jonkin verran saanut myös mm. konsulaattien tukea, mutta tiukassa toimeentulo on. Ei sillä että nämä naiset antaisivat senkään lannistaa heitä - heitä ei helpolla lannisteta. 

Leila esimerkiksi päätti aikoinaan oppia englannin kielen voidakseen paremmin kommunikoida Hebronin kansainvälisen yhteisön kanssa. Hänen miehensä ei ajatukselle lämmennyt ja kerta toisensa jälkeen repi hänen oppikirjansa. Mutta Leilapa teippasi sivut takaisin kokoon ja jatkoi. Vähän se mies vieläkin kulmien alta murahtelee, mutta kyllä hänen katseestaan näkee, että ylpeä hänkin vaimostaan on. 

Nawal kiertää tätä nykyä maailmaa kertomassa tuotteistaan ja tarinasta niiden takana: periksiantamattomuudesta ja toivosta.
Yksi liikkeessä myytävistä tuotteista ovat perinteiset palestiinalaiskaavut, joiden etumusta koristaa paikallisten naisten käsin tehty ristipistokirjailu. Tyypillisesti naisten mekkojen värit ovat kertoneet, mistä päin Palestiinaa he ovat. Punamusta esimerkiksi on Ramallahille tyypillinen väritys, tuo kirjava taas Hebronille. 
Muutama vuosi sitten Nawal avasi Hebronin lähellä sijaitsevaan Idnan kylään työpajan, jossa kudotaan lisäksi upeita paksuja villamattoja. 

Palestiinan lipun värit toistuvat tuotteissa kautta linjan. 
Kokopäiväisesti yritys työllistää viitisen naista, osa-aikaisesti yli sata muuta. 
Idnasta löytyy lisäksi lastentarha, joten lastenhoito-ongelmatkaan eivät muodostu ongelmaksi naisten työssäkäynnille. 

Taidokkaista ristipistotöistä valmistuu kaikkea mahdollista tyynynpäällisista iPhone- ja tablettikoteloihin. 

Tuotekehittely on jatkuvaa ja naisten käsissä myös keffiyeh'n eli palestiinalaishuivin kuosi taipuu uusille urille.
Tuotteita voi ostaa myös Women in Hebronin nettikaupastaKolmelle onnekkaalle on tosin luvassa tuliaisia ihan muutenkin, sillä on taas arvonnan aika!


* * * 

Mikä on ollut kuluneen Israelinreissun postauksien parasta antia? Mikä tähän mennessä nähdyistä kohteista kiinnostaisi sinua eniten vai tuntuuko Lähi-itä lomakohteena liian hurjalta?

Arvontaan osallistut kommentoimalla tätä postausta. Arvonta suoritetaan 1.2.2016 - muista siis jättää vastauksesi yhteyteen sähköpostiosoitteesi ja maininta siitä, minkä värisen pussukan haluaisit voittaa.


* * * 


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


Tykkäsitkö? Kerro kavereillekin!

40 kommenttia :

 1. Ehdottomasti tämä, koska mikään ei ole inspiroivempaa kuin periksiantamattomuus ja se girlpower mikä maailman naisissa on! Ja pinkkihän se...

  VastaaPoista
 2. Olen jo kauan halunnut matkustaa Tel-Aviviin ja Jerusalemiin. Nämä sinun matkakertomuksesi on saaneet taas vanhat haaveet nostamaan päätään. Historia, kulttuuri, ruoka ja ihmiset näissä sinun postauksissa on ollut niin elävästi kirjoitettu, että osaltaan tuntuu että olisin jo ollut mukana siellä. Aivan mahtavaa luettavaa. Ja osallistun mielelläni myös arvontaan! Viheriä pussukka olisi se lemppari ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onnea arvontaan sinnekin! Nyt muuten lentäisi Tel Aviviin halvallakin, joten suosittelen ehdottomasti tekemään haaveista totta :-)

   Poista
 3. Upeita tuotteita,olen aina ihaillut noita palestiinalaisnaisten käsien töitä.Ja hyvä Leila,niin sitä pitää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nu ovat ihania - niin tuotteet kuin naiset niiden takanakin <3

   Poista
 4. On hurja paikka minun makuuni.Käsitöiden esittely on parhainta antia,ovat niin kiehtovan erilaisia.Pinkki. sannikas15@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Kyllä kiehtoisi reissata. Upeita kuvia sinulla ollut täällä reissultasi. Juuri tänään luin juttua alueen ruokakulttuurista, olisi minun makuuni sopivaa keittiötä. :) Pinkki on ihanin noista. lamerinquecit@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvä kuulla että en ole ainoa alueeseen viehtynyt :-) onnea arvontaan sinnekin!

   Poista
 6. Tuo Hebron kuulostaa mielenkiintoiselta paikalta jossa haluaisin itsekin käydä, tietenkin plussaa olisi jos mukaan saisi jonkun kokeneemman Israelin reissailijan. Viime juttusi jälkeen olen joka päivä useaan otteeseen käynyt katsomassa, että joko se seuraava juttu jo tulisi ja nythän se tuli, kiitos! Todella mielenkiintoista! :)
  Pinkki on ehdottomasti minun väri, mutta tuo sininenkin on upea! nevalalisa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos palautteestasi! Hyvä, että fiiikset ovat välittyneet sinne kotikatsomoonkin <3 ja hei, onnea arvontaan!

   Poista
 7. Miten se maailma pärjäisikään ilman periksiantamattomia ja viisaita naisia, enemmän vaan pitäisi saada naisia vallan palleille. Niinkuin aiemminkin jo totesin, että Israel ei ollut käynyt pienemmässäkään ajatuksissa meidän matkailukohteena (Tunisiassa ollaan kyllä oltu), mutta upeasti olet tuonut tätä maata tykö. En kyllä pysty erittelemään mikä olisi ollut mielenkiintoisinta, olen nauttinut sun kynästä ja valokuvista koko matkakertomuksen läpi. Lisää tarinointiasi odotellessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunisiassakin olen asunut... mutta luonnollisesti juuri niissä Arabikevään aloittaneen vallankumouksen jälkimainingeissa (koska muutenhan elämä vain olisi liian helppoa ...!) :-)

   Kiitos seurastasi ja kommenteistasi matkan varrella, toivottavasti jotain reissun fiiliksistä on välittynyt sinnekin <3 Tsempit toki arvontaankin!

   Poista
 8. Tämä postaus on ehdottomasti mielestäni paras! Ihania, vahvoja ja eriksiantamattomia naisia. Erityinen kiitos sinulle, kun välitit tämän tarinan myös meille lukijoille. :)
  Sähköpostiosoitteeni löytyy tarvittaessa profiilin takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin, ja jokainen noista pussukoista on upean värinen! :) Sininen ehkä tuntuisi omimmalta.

   Poista
  2. kiitos kommentistasi ja oikein paljon onnea arvontaan!

   Poista
  3. jä täältä löysi kotinsa sininen tuliainen :-) Sähköpostiin tulossa lisää infoa!

   Poista
  4. Hei ihanan mahtava juttu! :) Ainakaan vielä ei ole sähköposti perille löytänyt, mutta eipä tässä mikään kiire ole. Vieläkin tulen niin hyvälle tuulelle tästä postauksesta, tästä työpajasta ja sen naisistä. <3

   Poista
 9. Näitä kaikki tarinoita on ollut hirmu mielenkiintoista lukea, kiitos Sinulle! Tämä oli ehkä kaikista vaikuttavin. Upeita kokemuksia olet saanut.

  Kaikista suloisuuksista pinkki pussukka on mieluisin. :)

  pienet.suloisuudet@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitoksia sinullekin mukanaolosta - nämä kommentit ovat aina minulle sitä parasta antia x

   Poista
 10. Ihanan näköisiä käsitöitä! Tahtoo tuollaisen tunikan palestiinalaishuivista, joka minulla (minullakin on juuri tuollainen mustavalkoinen) jää huivina turhan vähälle käytölle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. postia naisille menemään niin johan toiveet toteutuu :-) Toin itse edelliseltä reissultani noin 10 keffiyeh-huivia, itselleni jäi sateenkaaren värinen..!

   Poista
 11. Vastaukset
  1. eikö vain :-) toki Palestiinalaisalueilla on myös paljon miehityksestä johtumattomia ongelmia etenkin naisten aseman suhteen, mutta herranjumala mitä sinnikkyyttä tuolta löytyy!

   Poista
 12. Lähi-itä reissukohteena on kiehtonut jo pitkään. Kaikki tuntuu niin kiehtovalta ja mystiseltä. Toivon että pääsen itse paikan päälle mahdollisimman pian! Kun olen postauksiasi lukenut, ovat ruokapostaukset olleet parasta antia ja innostuin kovasti Maqluban reseptistä; aion testata sitä kasvisversiona heti ensi viikolla. Pussukoista kelta-vihreä miellyttää eniten silmää. Olen uusi lukija ja tahtoisin kiittää mielenkiintoisesta blogista :------) niina-kaisa@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana kuulla,että olet viihtynyt, toivottavasti haaveesi toteutuu mahdollisimman pian!

   Poista
 13. Kyllä nyt tää Hebron on kaikkein mielenkiintoisin ja edelleen tosiaan haluaisin päästä Israelissa käymään, toki siellä sukulaisten luona mutta myös muuallakin. Musta nuo on kaikki niin kauniita, ettei värillä väliä (en osaa päättää, mut sanotaan nyt sit vihreä) Kiitos kivasta muotista, se on tullut perille. =)

  VastaaPoista
 14. Tämä koko juttusarja on ollut aivan ihana ja toivottavasti pääsen joskus käymään Israelissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. suurkiitos mukanaolostasi - kommenttisi ovat aina piristäneet päivää x

   Poista
  2. ja Soppasirkuksesta tuli vihreän tuliaisen omistaja <3 Tarkkailehan sähköpostiasi!

   Poista
 15. Lähes 5 viikoisen sairaalareissun jälkeen puran näitä postauksiasi, joista Israelin reissun kaikki kuvaukset teksteineeen ovat ihan tajunnan räjäyttävää luettavaa ja katsottavaa!!!!!!!!!!!!!!!!!! isosti kiitoksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi miten ihana kuulla- jo sua ja sun kommentteja onkin ollut ikävä! toivottavasti kaikki on siellä kunnossa...?

   Poista
 16. Kiitos Erja. Jatkan lukemista seikkailuistasi sitä mukaa, kun vointi sallii ja kivut antavat myötä. Elämä jatkuu päivä kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. isot tsempit sinne ja toipumistaipaleelle- olet ajatuksissa!

   Poista
 17. Voi kiitos Erja isosti, nyt sitä tukea tarvitaankin!

  VastaaPoista