sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Betlehem - elämää muurin varjossa


* * * For English please see here

* * * 

Betlehem. Ellei satu olemaan kovan luokan kristitty ja Jeesuksen jalanjäljissä matkaileva pyhiinvaeltaja, ei kaupunki vierailijalle kovinkaan paljoa tarjoa. 

Vain lyhyen matkan päässä Jerusalemista sijaitseva Betlehem tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden tutustua yhteen Lähi-idän konfliktin konkreettisimmista symboleista: muuriin.
Betlehemissä sijaitsee checkpoint 300, Länsirannan vilkkain rajanylityspiste. Palestiinalaiset tarvitsevat sen läpi kulkemiseen luvan, joita on olemassa erilaisia. Osa mahdollistaa työnteon Israelin puolella ja oikeuttaa rajanylitykseen arkipäivisin tiettyyn kellonaikaan saakka. Osan turvin on mahdollista käydä Jerusalemissa perjantairukouksessa. 

Israelilaisille ja kansainvälisille raja on auki vuorokauden ympäri, joka ikinen päivä.
Israelin ja Länsirannan toisistaan erottavan muurin rakenne vaihtelee alueittain. Joissain paikoin se on pelkkää rautalankaa, toisissa monimetrinen betonirakennelma kuten Betlehemissä. Muurissa sinällään ei ole mitään kyseenalaista tai laitonta - millä tahansa maalla on oikeus rakentaa sellainen omien rajojensa ympärille.

Tässä tapauksessa ongelma on kuitenkin se, että muuri ei noudata vuoden 1949 aseleporajaa, vaan ulottuu palestiinalaisalueille, paikoin estäen palestiinalaisten kulun esimerkiksi omille mailleen. 
Muurista on tullut Israelin harjoittaman politiikan ja miehityksen symboli. Sille on monia nimiä, joista apartheidmuuri on yksi. Työskennellessäni aikoinani Hebronissa, kävin keskustelun etelä-afrikkalaisen, apartheid-ajan kokeneen mustan kollegani kanssa. 

Israelin tilannetta kuulee usein verrattavan tuolloiseen Etelä-Afrikkaan, mutta hänen näkemyksensä oli paljon synkempi. Hitaasti hän pudisti päätään. "Ei. Kyllä tämä on paljon pahempi". 
Muuri on paitsi miehityksen, myös palestiinalaisen vapaustaistelun symboli. 

Siitä on tullut jättimäinen vieraskirja, johon ihmiset ympäri maailman - minä mukaanlukien - jättävät viestejään. 


Osan kädenjälki on välittömästi tunnistettavissa...! Kyllä, Banksy was here.

PS. Vielä ehdit osallistua Palestiinan-tuliaisten arvontaan! Aikaa on vielä huomiseen saakka!

* Tätä kirjoitettaessa soi John Farnham: You're the voice *

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


      


TYKKÄSITKÖ? KERRO KAVEREILLEKIN!


63 kommenttia :

 1. Kun Suomessakin saadaan naapurustossa aikaan muhevia riitoja pienen aidan rakentamisen ja sen sijainnin tiimoilta, voi vain kuvitella miten valtavat tunteet tähän muuriin tiivistyy etenkin, kun sen sijainti ei noudata aseleporajaa. Ei ihme, että muuriin kertyy viestejä ja paljon tilanteesta puhuvia kuvia. Miten konkreettinen syrjinnän symboli tämä onkaan.

  VastaaPoista
 2. Olipa taas mielenkiintoinen postaus!

  Otitko kuvaa omasta jättämästäsi viestistä?

  VastaaPoista
 3. No jaa... 90-luvulla moni Länsirannan asukkaista kävi töissä Jerusalemissa ja muualla Israelissa. Liikkuminen oli nykyiseen nähden kohtuullisen vapaata. Toisen Intifadan aikana 2000-luvulla tilanne muuttui. Israel hermostui aivan oikeutetusti palestiinalaisten pommi-iskuihin ja rakensi laajan tarkastuspisteiden verkoston. Eli asioilla on aina syy ja sitten se seuraus... Siitä muurin paikasta jokainen voi tehdä omat päätelmänsä lukaisemalla vaikka Wikipediaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tottakai on. kuten kirjoitinkin, itse muurissa ei ole mitään kiistanalaista, sen reitissä on. sen seurauksesta paikallisille perheille olen Wikipedian sijaan oppinut mm. kuuntelemalla heidän tarinoitaan.

   Poista
 4. Tiedät kai myös että muurin myötä itsemurhapommitukset vähenivät...
  Betlehemissä olen käynyt kaksi kertaa iät ja ajat sitten. On kyllä ihan näkemisen arvoinen,ainakin joulun aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä että sellainen piti rakentaa mutta siihen oli syynsä.Toivon vaan että muurin sijaan olisi voinut olla toisenlainen ratkaisu

   Poista
  2. tottakai. pohdintoja konfliktin molemmin puolin tulossa blogiin vielä ihan erillisessä postauksessaan!

   Poista
  3. Entä se Machane Jehuda tori??

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus jälleen kerran. Synkkää, ajatteli asiaa miltä näkökantilta tahansa. Mutta hienoja ovat joka tapauksessa nuo muuriin tehdyt maalaukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, niin ovat. ei tuolla voi juurikaan välttyä Berliinin muuri-assosiaatioilta...!

   Poista
 6. Synkkä paikka mutta mielenkiintoista luettavaa. Odotan mielenkiinnolla myös postausta konflikti-pohdinnoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kovin ovat isoja asioita näin pienelle ihmiselle...!

   Poista
 7. Aikamoinen tarina! Tosi mielenkiintoista lukemista ja hienoja kuvia! Minäkin haluaisin nähdä millaisen jäljen itse jätit muuriin! ��

  Ai että Banksykin käynyt täällä! Vau! Katsoin juuri dokumentin kyseisestä herrasta ja kyllä oli katsomisen arvoinen - todella vaikuttavaa!

  Titta / IKILOMALLA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, Banksyn kädenjälkeä löytyy Betlehemistä enemmänkin, kyllä se hänen kädenjälkensä vain niin ikonista on :-)

   Poista
 8. Muurihan nyt ei itsessään kauhean hieno ole, mutta ne viestit ja kuvat siinä ovat varmaan se juttu mikä saa ihmiset ajattelemaan. Hyvä että välillä tulee luettua tälläisiä synkempiäkin matkajuttua kaikkien niiden palmurivistöiden lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. näinhän se on. alan kyllä olla valmis siihen palmurivistöön... :-)

   Poista
 9. Ajatuksia aiheuttava kohde tuo Betlehem. Tällaisissakin paikoissa on joskus syytä vierailla niin saa vähän perspektiiviä. Muuriin on kyllä taltioitu hienoja piirroksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onhan se. eivät ne puhuttelevat kohteet välttämättä kovinkaan rentouttavia ja lomafiilistä nostattavia tosin monestikaan ole...

   Poista
 10. Tuli muuten mieleen että Usan ja Mexiconkin välillä on muuri...ja muissakin paikoissa,jokaisella omat syynsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuten sanoinkin, itse muurissa ei ole mitään kyseenalaista - kuka tahansa maa saa sellaisen omille rajoilleen pystyttää. Ongelma tuleekin vastaan siinä, että se loukkaa green lineä eikä pysy niillä rajoillaan.

   Poista
 11. En ole tälläisestä muurista tietänytkään. Olisi ollut kiva nähdä millaisen viestin jätit, niin kuin joku muukin kommentoi. Mä olen kirjoittanut yhden lauseen John Lennon muurille Prahaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin sitä oppii :-) Ihana kuulla tuosta Prahanreissustasi!

   Voi olla, että omassa, ihmiskunnan yhteyttä ja ykseyttä esiintuovassa sloganissani saatoin myös viitata rakastamaani jalkapallojoukkueeseen... :-)

   Poista
 12. No nyt on ainakin kohde minne en ihan heti kuvittelisi matkustavani, vaikka todella mielenkiintoinen postaus olikin. Mielelläni luen lisääkin tällaisista paikoista mihin en itse ole edes ajatellut meneväni! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hienoa kuulla! Aika ja resurssit kun ovat rajallisia meillä kaikilla niin on kiva päästä blogien tarjoamille virtuaalimatkoille!

   Poista
 13. En ole tästä muurista ennen kuullutkaan, enkä myöskään Banksystä! Mulla on kyllä isoja aukkoja sivistyksessä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mitäääääh :-)? Banksy olis yks mun Fantasy Dinner Partyn vieraslistan suurimpia tähtiä!

   Poista
 14. Surullinen ja loputtomalta näyttävä kriisi. En ole perehtynyt aiheeseen kovin perusteellisesti, vaikka Jasser Arafat tulikin tutuksi jo lapsuudessa maailman uutisia kuunnellessa. Erittäin puhuttelevia maalauksia. Arvostan kovasti United-sloganiasi, mikä se sitten ikinä olikaan, vaikken samaa joukkuetta kannatakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, eipä Abu Ammarilta (nimi, jolla Arafat tuolla tunnetaan) voinut tuon ajan uutisissa välttyä :-) One love, one United!

   Poista
 15. Tilanne on niin monimutkainen, että kun en asiaan ole omasta mielestäni riittävästi perehtynyt niin pidättäydyn ottamasta kantaa suuntaan tai toiseen, mutta surullista ja pysäyttävää tuo on ihan kaikkien kannalta. Jos siihen helppo ratkaisu olisi niin eiköhän sen joku olisi jo keksinyt. Kiitos tästä kirjoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vaikea tuossa tilanteessa on ottaa kantaa edes sellaisen, joka on erikoistunut konfliktiin. kiitos että olit kuitenkin mukana!

   Poista
 16. Todella mielenkiintoinen juttu, kiitos! Tilanne Länsirannalla vaikuttaa aika monimutkaiselta, enkä ihan ole perillä siitä mitä siellä nykyään tapahtuu. Mutta vaikuttaa aika loputtomalta tämä kriisi, ja murheelliselta toki myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oikeassa olet - ei ole ratkaisua näkyvissä ehkä koskaan...

   Poista
 17. Kyllähän tällaiset muurikuvat kiinnostavat niin blogeissa kuin livenä. Samalla kun muurin reunalla tallustaa ja kuvailee, tulee kuitenkin mietittyä historian syntejä syvejä ja muurin rakentamiseen aiheuttaneita tapahtumia. Betlehem olisi itseä kiinnostava paikka kaiken kaikkiaan.

  VastaaPoista
 18. Aika hienoja ja/tai hurjia graffiteja! Parhaimmillaan graffitaidetta voisi ihan tukea, kuten itse asiassa Espoossa on paikoitellen tehty. Betlehemissä olemme käyneet, mutta vain perusturistiretkellä, jolla ei tällaisia näe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Betlehem ei muuten minua kyllä jaksanut muutamaa tuntia pidempään kiinnostaa...

   Poista
 19. Nostan kyllä sinulle hattua, olet ainakin mulle silmät sellaiseen paikkaan, jota en todennäköisesti koskaan omin silmin näe. Pysäyttävä postaus, ja hienoja taideteoksia muurilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sitä suuremmalla syyllä kiitos, että olit mukana näin virtuaalisesti. lukijoide takiahan näitä juttuja tehdään x

   Poista
 20. Kiitos tästä mielenkiintoisesta jutusta, tämä muuri oli mulle aiemmin aivan tuntematon juttu. Nämä aina herättävät miettimään.

  VastaaPoista
 21. Bethlehem ei minustakaan tarjoa paljoa. Paljastan sen verran näkemyksiäni, että on esitetty, että Uuden Testamentin paikat ja tapahtumat olisivat olleet kuvainnollisia ja että Bethlehem, jossa Jesse syntyi sijaitsi oikeasti Qumranissa. Joka tapauksessa, on ehkä täyttä fantasiaa, että Nasaretista, jota tuolloin ei ollut olemassakaan, lähdettäisiin verolle panoa varten Betlehemiin keskellä talvea. Tarkoitus oli vain sovittaa Jeesus olemassaolevaan profetiaan, Miika 5:1 "Mutta sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iankaikkisista ajoista." Fariseukset ja kirjanoppineet sanoivat apostoleille, että heidän pitäisi tutkia Raamattua, ei Messiaan pitänyt tulla Galileasta. Siksi varmasti Jeesuksen syntymäpaikka on Betlehem. Joka tapauksessa, Betlehem on Daavidin kaupunki, se on ehkä sen ainoa merkitys. Muuri on varmasti mielenkiintoisempi. Tulee Berliinin muuri mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tässäpä vasta olikin mielenkiintoinen näkemys :-) kiitos. Berliiniassosiaatioita (hyvässä tai pahassa) on tuolla kyllä vaikea välttää...

   Poista
 22. Sun postaukset saa mut aina hamuamaan historian tekstejä ja lukemaan nykypäivän tilanteesta eri maailman kolkissa. Ehkä parasta "food for thought" - sorry, en pysty kääntämään tuota suomeksi! :)

  VastaaPoista
 23. Berliinin muurihan tuosta tuli mieleen, komeita graffiteja. Itse en Israelin kierroksellani Betlehemissä käynyt, vaan vain Jerusalemissa, Kuolleella merellä, Eilatissa ja Tel Avivissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilatiin mua ei hevillä saisi... liian muovinen ja Las Vegasmainen.

   Poista
 24. Nää kaiken maailman muurit on kyllä niin surullisia juttuja. Ja noi kaikki viestit ja taideteokset saa mut vielä alakuloisemmaksi... Katsoin just Banksy-dokumentin ja siinä taidettiin näyttää just toi mistä sulla on kuva. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, noi Banksyt on kyllä aika tunnettuja. Siellä se vaan niitäkin on maalaillut... Ilman että kukaan muka olis tajunnut kuka se on... :-)

   Poista
 25. Oi että, surullisia kuvia tuossa muurissa. Mutta postaus on ehdottomasti mielenkiintoinen. Pääsee ainakin näin virtuaalimatkalle paikkaan, joka kyllä kiinnostaa, mutta tuleeko ikinä mentyä, vaikka haluaisi. Maailmassa on liian monta sellaista paikkaa.

  VastaaPoista
 26. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Voi kun tuokin konflikti saataisiin joskus ratkaistua. Valtava muuri on kyllä masentava näky aina, oltiin sitten missäpäin maailmaa vaan. Kaupunki, jossa olin Tsekissä vaihdossa oli rakentanut ghettomuurin mustalaiskorttelien ympärille vielä 90-luvun lopulla, mikä kuulosti kyllä aika järkyttävältä. Onneksi se sentään purettiin myöhemmin. No, eri asioitahan rauhan ajan muuri ja tuo Betlehemin muuri ovat. Voisin kyllä hyvin tuolla vierailla, jos lähistölle tulisi joskus matkustettua.

  Banksyn työt on kyllä hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuulostaa hurjalta, mutta ikävä kyllä ei vaikealta uskoa- romanit kun ovat Euroopan syrjityin väestönosa.

   Banksyllä on kyllä niin oivaltava tyyli joka tuolla on ihan osuvimmillaan!

   Poista
 27. Kiitos tästä postauksesta! En ole edes tiennyt, että tuolla on tuollainen muuri. Otsikon lukiessani ihan vilpittömästi luulin, että kirjoituksessa puhutaan itkumuurista, mutta sehän onkin Jerusalemissa. Upeita graffiteja, muuten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itkumuuria käytiin ihmettelemässä kaikkine kummallisuksineen jo pari viikkoa sitten :-)

   Poista
 28. Paljon taas kuvat kertovat enemmän kuin sanat. Kait sitä pitäisi tuohonkin "vieraskirjaan" nimensä käydä raapustamassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. näinhän se on. kyllä tuossa aika hyvässä seurassa on...!

   Poista
 29. Voi kumpa.....kaikki rajat maailmassa poistuisivat ja ihmiset pystyisivät elämään sovussa ollaan sitten minkä uskontokunnan tai mielipiteen edustajia tahansa. Surullista mutta totta ja kuinka kauan tuo tilanne tuolla onkaan ollut päällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta - aika toivottomalta vaikuttaa, että tilanteeseen mitään kunnon ratkaisua saavutettaisiin...

   Poista