sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Maamoul - appelsiinisella taatelitahnalla täytetyt arabialaiset pikkuleivät

* * * 

For English please see here

* * * 

Mikä reissaamisessa on ihan parasta? Sieltä tehdyt ruokalöydöt. Ja toiseksi parasta? Se, että pääsee jakamaan niitä blogissa teidän kanssanne!

Tässä taas yksi tuoreimman Lähi-idän-reissun tuliaisia: maamoul- pikkuleivät. Jos appelsiinin, taateleiden, kardemumman ja kanelin kaltaisten, jouluisten makujen kiintiö on sattuneesta syystä vähäksi aikaa täynnä, laita ohje ehdottomasti talteen kevättä varten: esimerkiksi Libanonissa näitä on tapana tehdä nimenomaan pääsiäiseksi. 

Maamoul-pikkuleipien valmistuksessa on olemassa kaksi eri koulukuntaa: toisen mukaan ne tulee tehdä mannajauhoista (semolina), toinen taas käyttää vehnäjauhoja. Mannajauhoversio vaatii taikinan tekeytymisen yön yli, joten tässä oma, vehnäjauhopohjainen ja huomattavasti nopeampi reseptini. Mikäli sinulla on kuitenkin aikaa ja kärsivällisyyttä (ja niin hienoja kuin karkeita mannajauhoja, ruusuvettä, appelsiininkukkavettä, mastiksipistaasin pihkaa ja veikselinkirsikansiemeniä...) kokeile vaikka jompaakumpaa näistä resepteistä.

Tuon upean muotonsa ne saavat ihan erityisistä maamoul- muoteista, joita myydään joka ikisessä arabibasaarissa. Perinteisesti ne tehdään puusta, mutta nykyään keittiötarvikekaupat myyvät myös muovisia versioita. Mikäli et kuitenkaan satu moista muottia omistamaan, etkä onnistunut sellaista blogin ensimmäisessä tuliaisarvonnassa voittamaankaan, myydään niitä myös Lähi-idän elintarvikkeisiin erikoistuneissa etnisissä kaupoissa (Helsingissä niitä löytyy esimerkiksi Kaisaniemessä sijaitsevasta Hauler Oriental Marketista). 

Toinen vaihtoehto on litistää täytetyt pikkuleivät pyörittelyn jälkeen ja paistaa sellaisenaan. 




Koosta riippuen 20-25 kpl

Arabialaiset maamoul- pikkuleivät

Taikina:

125 gr voita huoneenlämpöisenä
0,5 dl neutraalin makuista öljyä
1 dl tomusokeria
1 kananmuna
1,25 dl appelsiinimehua (n. 1 ison appelsiinin mehu), voi korvata myös maidolla tai vedellä
1 tl vanilja-aromia (tai vaniljasokeria)
1 tl leivinjauhetta
5-7 dl jauhoja

Täyte:

300 gr pehmeitä, kivettömiä taateleita
75 gr huoneenlämpöistä voita
1,5 tl hienoksi raastettua appelsiininkuorta
1-1,5 tl jauhettua kardemummaa (maun mukaan)
1/2 - 1 tl kanelia (maun mukaan)

tarjoiluun: tomusokeria

Vatkaa pehmeä voi ja öljy sokerin kanssa sekaisin. Lisää sitten kananmuna, vanilja-aromi sekä appelsiinimehu. Sekoita tasaiseksi ja ala sitten lisätä jauhoja 1 desi kerrallaan (sekoita leivinjauhe joukkoon ensimmäisen desin mukana). Lopeta siinä vaiheessa, kun koossa on muotoiltavissa oleva, koossa pysyvä ja tarttumaton taikina. Kääri kelmuun ja anna levätä kylmässä tunnin verran (niin taikinan kuin täytteen voi valmistaa etukäteenkin vaikka edellisenä päivänä).

Tee sillä välin täyte. Mittaa sen ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Notkista seosta tarvittaessa lorauksella appelsiinimehua. Jäähdytä.

Jaa taikina samankokoisiin osiin (tarkka määrä riippuu käytetyn maamoul-muotin koosta) ja pidä lopputaikina peitettynä aina yhtä maamoul-pikkuleipää työstäessäsi.

Pyörittele täytteestä noin teelusikallisen kokoisia palloja odottamaan täyttämistä.

Taputtele kukin taikinapallo litteäksi pyöryläksi kämmenellä (käytä tarvittaessa hieman jauhoja). Aseta täyte sen keskelle ja kääri taikina sen ympärille. Nipistele saumat kiinni ja pyörittele tasaiseksi palloksi. 

Paina täytetty pallo kevyesti maamoul-muottiin ja kumoa leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

Paista 225 asteessa kunnes ne melkein alkavat saada väriä (uunista riippuen 6-7 minuuttia). Anna jäähtyä, nosta pelliltä, hunnuta tomusokerilla ja  tarjoile. 




Tuosta täytteestä saa muuten (korvaamalla voin halutessaan vaikka kookosöljyllä) myös aivan ihania vegaaniraakatryffeleitä laiskan sunnuntaipäivän helppoon ja nopeaan herkutteluun!





... ja se reissutuliaisten kolmanneksi paras asia? Se, että on yksin kotona ja saa syödä kaikki ihan itse!




PS. Israelin-matkan tuliaisarvontoja on tulossa vielä lisää - kannattaa siis pysyä mukana!

_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


Tykkäsitkö? Kerro kavereillekin!

8 kommenttia :

  1. Ihania pikkuleipiä ja tähän aikaan saa mainiosti tuoreita taateleita kaupasta, vähänkö ihana päästä kokeilemaan, kädet jo syyhyy.... tule jo posti :)

    VastaaPoista
  2. Tosu nätit maamoulit ihanainen .Mulla on blogissa koskus pari vuotta sitten julkaistu maamoul-ohje, mutta sellainen versio missä taikinassa on myös mannaryynejä ja täytteessä pähkinääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos, motek <3 Tuo taikina on kyllä niin helppoa työstää, että onnistuivat nuo kenellä tahansa :-) Muistelinkin, että sultä löytyi versio myös, täytyypä käydä kurkkaamassa! Lannistuin samantien lukiessani noita überautenttisia, kahden päivän lepäämisen ja puolen tunnin vaivaamisen vaativia reseptejä... !

      Poista
  3. Taateleita jäikin joululta juuri sopivasti taikinan sisään piilotettavaksi. Ihastuttavista kuvista näkyykin miten maamouli-muottia käytetään. Arabialaiset maamoul- pikkuleivät kuuluvat varmasti sarjaan "silmät kiinni nautittavia herkkuja".


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. onneksi, onneksi sain hamstrattua Akkosta mukaan noita :-) Sitä kaikista kauneinta; tähtikuvioista ei kyllä löytynyt, mutta ovatnuo muotit sen verran verrattomat!

      Poista
  4. Aivan IHANA tuo muotti! Pakko hankkia sellainen ja kokeilla, mitä kaikkea sillä voikaan kuvioida!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikö! ebayllä huomasin yytävän myös noita puisia *vink vink*. Voisin kuvitella, että esimerkiksi ENglannin parlamentin jäseniä piiskatessa nuo voisivat olla varsin kätevät :-)

      No mutta asiaan... ne ovat käsintehtyjä, joten jokainen niistä on hieman uniikki, mutta niissä nuo kuvion antavat urat ovat syvempiä ja lopputuloskin vähän selkeämpi.

      Poista