lauantai 16. tammikuuta 2016

Jerusalem Hotel- pala Andalusian charmia Israelissa


* * * 

For English please see here

* * * 

Jerusalemissa tukikohtanani toimi kaupungin itäisessä eli arabiosassa sijaitseva Jerusalem Hotel. Muutaman minuutin kävelymatkan päässä Damascus Gatesta sijaitsevan hotellin sijainti on muutenkin oivallinen: keskustaan kävelee kymmenessä minuutissa ja raitiovaunupysäkkikin on käytännössä kulman takana. Esimerkiksi Mahane Yehuda- tori on vain neljän pysäkinvälin päässä.




Jerusalemista löytyy majoitusvaihtoehtoja joka lähtöön ja budjettiin: Olen yöpynyt niin vanhan kaupungin kujien kätköistä löytyvissä epämääräisissä ruotsalaishostelleissa (ei jatkoon) kuin David Citadelin kuuden tähden luksuksessa (todellakin jatkoon!)

Jerusalem Hotelkin on tuttu jo aikaisemmilta reissuiltani ja on ollut saman suvun pyörittämä jo 1950-luvulta lähtien. 





Boutiquehotellina itseään mainostava Jerusalem Hotel ei ole boutiqueta siinä mielessä, miten me sen ymmärrämme, mutta Jerusalemin hotellivalikoimasta se erottuu persoonallisuudellaan. 

Siinä ei ole mitään kliinistä ja geneeristä. Sen käytävillä vaeltassa, talon lukemattomia yksityiskohtia ihastellessa helposti unohtaa hotellissa olevansakaan - tuntuu, kuin leikkisi piilosta sen rikkaan sukulaisen huvilassa, jollaista aina olisit sukuusi toivonut.

Tunsin oloni siellä varsin kotoisaksi heti ensivierailulta lähtien, eikä ihme: 1800-luvulta peräisin oleva kartano on rakennettu andalusialaiseen tyyliin!






Talo vaurioitui pahasti vuoden 1967 Kuuden päivän sodassa, mutta se on kunnostettu suurella rakkaudella.  

Sen tunnelmallinen sisustus on kunnianosoitus alueen palestiinalaishistorialle. Antiikin, koriste-esineiden, vanhojen työkalujen ja perinteisten palestiinalaistekstiileiden ansiosta se on samalla vähän niinkuin museo, jota tutkailee ihmetyksen ja ihastuksen vallassa. 





Palestiinalaistekstiilit toistuvat myös jokaisessa yksilöllisessä huoneessa, jonka kaikki yksityiskohdat ylläpitävät hotellin omaperäistä tunnelmaa. 

Tässä vaiheessa matkaa alkoi reissun vähän turhankin kunnianhimoisesti aktiviteetteja täyteen pakatun aikataulun lisäksi myös keuhkoputkentulehdus painaa päälle, joten voitte uskoa, että tuota ihanan pehmeää sänkyä todellakin osasi arvostaa.

Aktiivilomailijalle ja poliittisesta turismista kiinnostuneelle Jerusalem Hotel onkin loistava valinta jo sen monipuolisen ohjelmatarjonnan vuoksi. Retkiä järjestetään niin ympäri Jerusalemia kuin Länsirantaa ja ne voidaan halutessa räätälöidä myös täysin matkailijan omien toivomusten mukaisiksi. 





Katettu terassiravintola on suosittu etenkin iltaisin. Itse tyydyin raukeana ihastelemaan sieltä vaimeasti kantautuvia, vietteleviä jazzsävelmiä paksun peittoni alle kaivautuneena- väsyneenä mutta ah, niin onnellisena. 

"Birds singing in a sycamore tree, dream a little dream of me"...

Ja minähän uneksin. 




Ravintolan listalta löytyy monia alueen perinneruokia. Oma suosikkini vuodesta toiseen on ollut sfiha, turkkilaisen lahmacunin täkäläinen serkku.





Aamiainen puolestaan tarjoillaan rakennuksen holvikellarissa. 




Tarjonta on monipuolinen ja hyvin täkäläinen...





...missä muualla aamiaisella tarjotaan falafeliä? 





Hotellin sijainti oli paras mahdollinen myös matkan jatkon suhteen: heti sen vierestä löytyy linja-autoasema, josta liikennöivät Länsirannalle kulkevat bussit. 

Kyllä, luitte oikein. Kiinnittäkää siis turvavyönne - seuraavissa matkaraporteissa siirrytään rajan toiselle puolelle, Palestiinalaisalueelle!

*Yhteistyössä Jerusalem Hotelin kanssa*


____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


Tykkäsitkö? Kerro kavereillekin!


48 kommenttia :

  1. Onpa ihania yksityiskohtia tuossa hotellissa,värit ,tuo ovi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikö vain! En saanut (yllättäen) tarpeekseni noista seinälaatoistakaan :-)

      Poista
  2. Pursuaapa tämä majapaikka kauniita esineitä. Etenkin nuo ikkunat ja värikkäät tekstiilit ovat ihania. Falafelit ja oliivit voisivat jopa maistuakin aamiaiseksi, ainakin mulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, aamiaiset tuossa päin maailmaa kyllä handlataan :-)

      Poista
  3. Jos nyt Israeliin joskus päätyisin niin juuri tällaisessa paikassa haluaisin yöpyä. Näyttää tunnelmalliseslta ja ruoka herkulta. Mutta tän nimisten hotellien kohdalla mä aina mietin, että eikö nyt mitään omaperäisempää nimeä olis voinut keksiä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta tuo nimi kyllä. Vaikka ehkä sillä saa ihan käsittämättömän hyvän hakukoneoptimoinnin :-)?

      Poista
  4. Tämä oli kiva hotelliesittely! Ne modernit, kliiniset, viidentähden hotellit ovat kivoja majoitusmielessä, mutta niistä lukeminen on vähän tylsää. Tämä sen sijaan houkutteli lukijaa ja plussaa yksityiskohtaisista kuvista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiva kuulla - itsekään en juuri innostu hotelleista joissa ei ole jotain persoonallisuutta ja extraa :-)

      Poista
  5. Upeita kuvia ja todella hienonnäköinen hotelli! Mutta mites hei terveyden laita, et kai sairastunut pahemmin?? Kurjaa olla reissulla kipeänä! :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kyllä sen taudin kanssa loppureissu matsia otettiin... mutta sinnillä siitäkin slevittiin :-)

      Poista
  6. Mielenkiintoisen näköinen hotelli, täytyy myöntää :). Kyseinen kulttuuri on minulle ihan täyttä hepreaa, joten en valitettavasti ymmärrä sen päälle sen syvemmin, mutta hienoa, että kaikki näyttää niin paikalliselta ja perinteiseltä sen sijaan, että oltaisiin menty länsimaiden ja valtavirran mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "täyttä hepreaa" :-)

      Joo, personaallisuutta ei tuosta mestasta kyllä puutu - koko hotelli on rakkauskirje sille kulttuurille ja historialle x

      Poista
  7. Todella kaunis paikka! Jos valitsisin majoitukseni pelkästään esteettiseltä (ja toki siisteyden ja turvallisuuden) kantilta, tämä olisi varmasti mulle hyvin potentiaalinen vaihtoehto. Paikan pitkä historia oli käsinkosketeltava ja tuli heti sellainen tunne, että hotellia on pidetty kuin kukkaa kämmenellä. Tämä kyllä pesee kliiniset ketjuhotellit ihan 100-0.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no eikö vain pesekin :-)

      reissussa rähjääntyneet vaatteetkin tuli pesetettyä (ja halvalla!) ja teekupponen tuotiin huoneeseen heti kun kuulivat, miltä ääneni kuulosti x

      Poista
  8. Kivoja kuvia, mutten kuvittele lähivuosi(kymmeninä) tarvitsevani hotellia tuosta kaupungista. Ja jos tarvitsisin, niin varmaan sitten tyytyisin Booking.comin "neuvoihin" :-)

    VastaaPoista
  9. Mun silmään ihanan tunnelmallisen näköinen hotelli (jatkoon siis) ;)

    VastaaPoista
  10. Voi miten omaperäinen, erilainen ja kaunis hotelli! Kyllä tuolla majoittuisi mielellään. Vitsit mun täytyy kyllä itsekin perehtyä alueen historiaan vieläkin paremmin.. Täytyy laittaa Google laulamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä - tunnelmaa tuolta löytyy kyllä molemmalle silmälle :-)

      Poista
  11. Kauniita yksityiskohtia, mukavan oloinen ja omeperäinen hotelli :) Voi kun pääsisi hotelliin aamupalabuffaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä itselläkin sen verran hotelliaamiaishammasta kolottaa että reissuun on lähdettävä jo ihan vain sen takia :-)

      Poista
  12. Onpa ihanan ja tunnelmallisen näköinen hotelli! :) Erityisesti tykkäsin hotellin ovesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuossa ovessa ja sitä ympäröivässä puutarhassa on jotain,,, mikä se kirja olikaan... "Salaisen puutarhan" omaista <3

      Poista
  13. Minua kiinnostaakin Länsiranta ja sen kuumottavat kohteet, kuten Hebron ja Qumran. Aivan kuin Jerusalem, Hebronkin sattuu olemaan kaikkien mahdollisten uskontojen pyhä paikka.
    Itse hotelli näyttää minusta tosi eksoottiselta falafelaamiaisineen, mutta mikä ettei. Sijainti kuitenkin on keskeinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no Hebroniin juurikin suunnataan seuraavaksi :-) Saas nähdä mitä siitä tykkäät..!

      Poista
  14. Onpa suloinen hotelli, varsinkin kun ei ole sitä hienoa korkeakiiltovalkoista, kliinistä ja modernia vaan nimneomaan kotoisaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, kotoisa on oikein sopiva sana kuvaamaan tuota paikkaa <3

      Poista
  15. Mä olen huomannut, että boutique-sanaa käytetään oikeastaan ihan miten sattuu hotellien yhteydessä, ja tää näyttää huomattavasti butiikimmalta kuin jotkut esimerkitä, mitä olen nähnyt. :D Jenkeissä tuntuu, että boutique-sanaan riittää jo, että hotelli ei kuulu ketjuun ja kattaa alle 100 huonetta. Ja sitten on tietty vielä boutique-hotelliketjuja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin, no joo. kyllähän noilla kriteereillä mikä tahansa menisi läpi :-)

      Poista
  16. Tämä tuo tosi paljon mieleen marokkolaiset riadit, vanhoihin taloihin tehdyt pikkuhotellit, joita voisi samalla kriteerillä pitää boutique-hotellina. Näyttää tosi viihtyisältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, sitä samaa tunnelmaa löytyy kyllä. Ja sitä viihtyisyyttä x

      Poista
  17. Olipa oiva kuvaus tuo "tuntuu kuin leikkisi piilosta rikkaan sukulaisen luona". Samaistuin tähän kuvaukseen ja kuviin vallan mainiosti!
    Kaunis ja persoonallinen hotelli!
    Titta / IKILOMALLA

    VastaaPoista
  18. Tuossa hotellissa on särmää! Kaunista. Aamupalakuviin ei vain kyllästy koskaan :) Jerusalem ei kuulu must-see kohteisiini, mutta jos kuuluisi, voisin kuvitella majoittuvani tämäntyyppisessä paikassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuo todellakin erottuu kyllä Jerusalemin hotellitarjonnasta x

      Poista
  19. Onpa houkuttelevan näköinen hotelli, niin paljon hienoja yksityiskohtia! Jerusalem, tai Israel ylipäänsä ei ole lähiaikojen suunnitelmissa, mutta se kiinnostaa kyllä, ja haluaisin sinne kyllä joskus vielä suunnata. Täytyy laittaa tämä hotellivinkki korvan taakse sitä varten, kuulosti oikein hyvältä vaihtoehdolta. Toki tilaisuuden tullen voisin kokeilla myös tuota kuuden tähden hotellia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo,sen kuuden tähden hotelin aamiainen on kyllä myös ihan omaa luokkaansa :-)

      Poista
  20. Kaunis paikka! Näyttää melko houkuttelevlta muutenkin, takana kun on neljä ja puoli kuukautta näitä noin 10€ luukkuja Kaakkois-Aasiassa..

    VastaaPoista
  21. Tällaiset omaperäiset pienet hotellit on ihania! Ehdottomasti mieluummin valitsen sellaisen kuin jonkin kliinisen laatikon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikö vain! Ketjuhotelleissa herätessä joutuu niin usein vähän muistuttamaan aamulla aina itselleen, että missä päin maailmaa sitä oikein onkaan kun kaikki näyttää ihan samalta!

      Poista
  22. Nämä sinun Israel-juttusi on kyllä olleet mielenkiintoista luettavaa historian kerronnan ollessa vahvasti mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hyvä kuulla x maa on tuttu ja rakas niin monen vuoden ajalta että en osaa edes arvioida kuinka paljon se jo vaikuttaa siihen tuntemukseen että historia on tuolla kyllä ihan ainutlaatuisella tavalla läsnä.

      Poista
  23. Voi mikä tunnelmien, tuoksujen ja värien sinfonia tästä postauksesta tulviikaan. Minäkin tahtoisin köllähtää tuohon sänkyyn ja oikaista väsyneet jalkani päivän päätteeksi. Värikkäästi kuvioitu peitto on ihan suoraan kuin tuhannen ja yhden yön saduista, jota ylle vedettäessä voisi kuvitella puron hiljaisen solinan ja pienten vaskikellojen kilinän lähi-idän pimeän taivaan alla ja tähtien tuikkeessa. Unten maille vaipuessani voisin kuulla ympäristöstä puheen sorinaa ja aistia kebab-vartaiden ja kardemummakahvin tuoksua. On todella hienoa päästää mielikuvitukseni Pecasos irti näitä kuvia katsellessa ja tekstejä lukiessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. et taida arvatakaan, kuink apaljon mieltä on lämmittänyt nämä kommenttisi. Ihana kuulla, että tunnelma on välittynyt ja voit uskoa, että juuri noita tuoksuja sieltä pimenevässä yössä kaduilta leijuukin...!

      Poista
  24. Kiitos Erja, tein parhaani ilmaistakseni sen, miltä minusta tuntui silloin, kun tein yksin lukuisia pikkutrippeja ympäri Israelia vapaillani 2 vuoden UN-palveluksen aikana. Muistelemista rittää varmasti koko loppuiäksi. Taidat olla ihan sielun sisko, jos sallit minun niin sanovan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos <3 sielun sisaruksia ei voi elämässä koskaan liikaa olla. Sulla on kyllä varmasti kertynyt ihan huikeita muistoja viihdyttämään koko loppuelämän ajan!

      Poista