keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Ostoksilla Jerusalemin vanhassa kaupungissa

* * * 

For English please see here

* * * 



Vaikka Jerusalemin vanha kaupunki voi sekoittaa ihmisen pään pyhyydellään, tekee se hulluksi myös muuten: se on ehkä koko maan pahin turistikrääsäkeskittymä, jossa turhankin tuttavallisesti heittäytyviltä, mitä tahansa kieltä kahden lauseen verran osaavilta kaupustelijoilta ei saa hetkenkään rauhaa. Välimerellisen välitöntä viehätystä, varmasti, mutta kyllä se peräpohjolaisen sosiaalisesti rajoittuneen erakon hermoille käy.

Kaupunkiin pääsee sen seitsemän portin kautta. Tunnetuin näistä on Jaffa Gate. Siitä alkaa David-katu, jonka oikealle puolelle jää armenialainen kortteli ja vasemmalle kristitty kortteli.  Kristittyyn kortteliin pääsee myös New Gate- portin kautta, armenialaiseen puolestaan Zion Gate-portin kautta.

Pohjoisesta muurista löytyvältä Damascus Gatelta alkaa kaupunkia pystysuunnassa halkova Souk Kan El Zeit- katu, jonka vasemmalla puolen sijaitsee muslimikortteli. Tänne johtaa myös niin Herod's Gate kuin Lion's Gatekin. 

David-kadun kohdatessaan katu jatkuu Jewish Quarter Roadina ja sen, sekä Chain-kadun sisään jää juutalaiskortteli, jonne pääsee myös suoraan Dung Gaten kautta.

Tiheään asutun vanhan kaupungin asutus on keskittynyt pääosin kristittyyn ja muslimikortteliin. Osoitteena tämä on ymmärrettävästi varsin haluttu ja kiinteistöt ovat hinnoissaan. 




Kuten arvata saattaa, uskonnollisia matkamuistoja täältä löytyy joka lähtöön. Paikallisesta oliivipuusta tehdyt tuotteet ovat etenkin kristityssä korttelissa kova sana. Puut voivatkin kasvaa tuhansia vuosia vanhoiksi, joten kuka tietää - ehkä tämänkin seimiaseteleman raaka-aine oli olemassa jo Jeesuksen syntymän aikoihin!




Kaikesta krääsästään huolimatta ovat jotkut asiat etenkin muslimikorttelissa pysyneet muuttumattomina. Perinteisiin palestiinalaisasuihin pukeutuneet mummot myyvät kadulla tuoreita yrttejä ja kaariholvien alle jäävissä pienissä kojuissa myydään vasta muutama minuutti aikaisemmin uunista nostettuja pitaleipiä.




Monen muun maan vanhan kaupungin lailla eri alojen käsityöläiset ja kauppiaat ovat keskittyneet omilta kaduiltaan löytyville toreille. Jerusalemissa on yhä jäljellä lihatori (Souk Al Lakhamim), koruihin erikoistunut kultakauppiaan tori Souk Al Khawajat sekä mausteita ja parfyymejä myyvä Souk Al Attarine.

Torit löytyvät vierekkäisiltä kaduilta, jotka kohtaavat toisensa Khan Al Zayit- kadun risteyksessä.




Muslimikorttelissa, heti Damacus Gaten jälkeen on tarjolla myös savukkeita houkuttelevan halvoilla hinnoilla. Muualla ne maksavat (merkistä hieman riippuen) halvimmillaankin n.30 shekeliä (6,50 €) mutta täällä niitä myydään 7 shekelillä (1,50 €) aski. 

Karu totuus paljastuu kuitenkin heti muovikääreen kuoriessa: sieltä löytyykin nimittäin Marlboro-printein varustettuun korttipakkaan tungettuja, itsekäärittyjä sätkiä, joiden pääraaka-aine vaikuttaisi olevan asbesti.






Vaikka täkäläiset maustetorit ovat oiva paikka löytää Suomesta vähän vaikeasti saatavissa olevia sumakin ja za'atarin kaltaisia mausteita, on niiden erikoisuuksia erilaiset valmiit mausteseokset. 

Za'atarista, mm. kuivattua oreganoa, timjamia ja sesaminsiemeniä sisältävästä maustesekoituksesta en paikallisväestön lailla saa tarpeekseni. Tuoretta pitaleipää dipattuna hyvään oliiviöljyyn za'atariin kastettuna... aaaaah. 





Nahkatuotteita on mahdollista ostaa edullisesti ja saatavilla on mm. kamelinnahasta tehtyjä laukkuja. Niiden veikeä ominaishajukin haihtuu noin puolen vuoden sisään (tai ehkä nenä vain lopulta tottuu siihen?)





Nahkatuotteista ehdoton hitti ovat tietysti Jeesus-sandaalit...




... joita on nykyään saatavilla kaikissa mahdollisissa sateenkaaren väreissä. Mitkähän 2015- vuoden hipsteri-Jeesus valitsisi? 

Sandaalit olivat aikoinaan ensimmäinen asia, jonka Jerusalemista hankin ja hyvin ovat palvelleet. Vedenpäälläkävelyominaisuus ilmeisesti myydään tosin erikseen.




Luonnollisesti kuluneiden vuosien Israelin-reissujen seurauksena kotiini on kulkeutunut myös yli metrin korkuinen vesipiippu eli nargile. Ne ovat paikallisten keskuudessa todella suosittuja, ja niistä valmistetaan myös pienempiä matkaversioita, joita ihmiset kuljettavat mukanaan mm. rannoille.




Aikaisemmin täältä löytyi myös pieni marokkolainen kortteli, joka suurimmaksi osaksi tuhottiin Kuuden päivän sodan jälkeen. Tuhoutumatta jääneet alueet ovat nyt osa juutalaiskorttelia. 

Vanhasta kaupungista löytyy myös beduiinien perinteisiin käsitöihin ja koruihin erikoistuneita pikkuputiikkeja.




Armenialaiskorttelin tärkein myyntiartikkeli on puolestaan heidän keramiikkansa. Naapurustosta löytyy myös kiinnostavia armenialaisia ravintoloita. 





Vaikka kristittyjä hekin, on armenialaisilla hyvin vahva erillinen identiteetti ja kaduilta löytyy myös tietoiskuja turkkilaisten heihin vuonna 1915 kohdistamasta kansanmurhasta - asia, jota Turkki ei ole koskaan tunnustanut ja joka yhä hiertää maiden välejä. 







_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



          


Tykkäsitkö? Kerro kavereillekin!

22 kommenttia :

  1. Ai sullakin on nargila. Mulla ei kyllä ole,mutta joskus olen tässä kodin vieressä törmmännyt teineihin,jotka sellaista käyttävät...polttavat salaa....Zaatar,on se niin ihana sekoitus:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toki on :-) käytettyä sitä on tullut 10 vuodessa ehkä kaksi kertaa, mutta tulipahan hankittua...!

      Poista
  2. Ihana kirjoitus ja kuvitus, kiitos! Lampaantaljat, ruukut, lyhdyt, helmet ja huivit lähtisivät minun matkaani :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos kauniista sanoistasi - ihana kun olet mukana reissulla <3 tuon ensimmäisen kuvan aarrekammio olisi niiiiin minun makuuni :-)

      Poista
  3. Kauniita kuvia sinulla. Tulee matkakuume. :o Mielenkiintoista muutenkin lukea reissupäivityksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana kuulla :-) tarkoitus on jakaa hyvää kokemusta ja hyviä fiiliksiä, kiva kuulla että siinä on onnistuttu <3 PS. Kannattaa seurata blogia - pian on nimittäin tulossa arvontaan liput Matkamessuille!

      Poista
  4. Heips, ihania tunnelmapaloja paikasta, jossa olisi ihana käydä. Muistan itse aikanaan kun reissattiin Egyptissä ja eksyttiin pieneen putiikkiin, jossa myytiin hajuvesiä pienissä pulloissa. Miehen sisaren kanssa niitä tuoksuteltiin ja ostin kolme eri tuoksua, ja kauppaan iski samaan aikaan sähkökatkos. No, siellä kuulemma aika tavallista, ja maksoin ostokset tietty käteisellä ja lähettiin pois. Kotona sitten tutkin näitä tuliaisia, ja kuinka ollakkaan: olin ostanut kolme putelia SAMAA hajuvettä. Oli tunnisteena pieni numero ja kirjainyhdistelmä pullojen pohjassa. Jep jep. Kiitos ihanista kuvista ja jutuista, t. Sanni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana kuulla että viihdyit :-)

      Itse löysin itseni joitain vuosia siten Egyptissä pikkukylän basaarista vastaavanlaisesta kaupasta. Tuntikausiksi sinne jumituttiin teetarjoiluiden kanssa haistelemaan nenä turtana parfyymiöljyjä. Kyllähän minä sitten lopulta jotain päädyin ostamaan - pullokin löytyi kotona vahingossa edellisen muutn aikana...

      Intiasta minulla on vastaava kokemus tohvelikauppiaalta. Olin nähnyt niitä sellaisia kippurakärkisiä tossuja ja pakkojan sellaiset oli saada. Rakastuin tulenpalavasti tiettyyn pariin, joka oli tosin kokoa 41 (minä olen 38). Ei hätää, rauhoitteli myyjä ja poistui takahuoneeseen hakemaan minun kokoani. Vasta kaupasta lähdettyäni tajusin katsoa pussiin ja kappas vain, siellähän oli juuri se samainen, 41- kokoa oleva pari. Ovela myyjä oli tunkenut sinne puolentoista sentin paksuiset pohjalliset :-)

      Poista
  5. Upeita tunnelmia! Viimeksi olen käynyt Istanbulin basaareissa. Niissä on kiva kuljeskella, mutta myyjien päälle käyvä innokkuus oli tuskallista eikä kaikkea voi jäädä tutkiskelemaan niin kuin haluasi. Etenkin miltei kaksimetrisen, kaljun ja parrakkaan mieheni kanssa eteneminen oli hidasta. Tyrkkymagneetin huomion halusivat kaikki ja hän tuskastui myyjiin aika lailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän tunteen täysin. Toki, miksi tuonne sitten menisi mikäli hermot eivät kestä ja elantonsahan hekin vain yrittävät tienata.

      Uuvuttavaa se kuitenkin on, eikä asiaa ainakaan auta se, että kaikki perään huutelevat kaupustelijat luulevat minun olevan venäläinen... :-/

      Poista
  6. Aiai, nämä tällaiset kaupustelukujat on mahtavia fiilistelypaikkoja! En varsinaisesti kerää krääsää kotiin, mutta Jeesus-sandaalit olisi kyllä ehkä pakko saada ihan käyttiskamaksi. :)Lisäksi nuo tuonkaltaiset lyhdyt ovat minua puhutelleet jo pidemmän aikaa - Dubaista meinasi jo lähteä mukaan, mutten keksinyt mihin paikkaan sen olisin kotona laittanut. Ehkä vielä joskus.

    Välillä vähän ahdistavia nämä paikat, kun pakkomyynti iske kohdalle todenteolla eikä innokkaimmista meinaa päästä eroon. Mutta onhan näissä hauska aina käydä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, näinhän se on. Onhan tuo juuri sellainen kuvaamasi kaltainen turistirysä ihan sieltä pahimmasta päästä... mutta on siinä yhä siltikin jotain maagista. Ehkä se on se Jerusalem <3 ?

      Poista
  7. Argh, tyrkkymyyjät matkalla on yksi pahimmista asioista, mitä tiedän. Tunnin pari niitä ehkä jaksaa, mutta sen jälkeen niillä on pelkästään karkoittava vaikutus. Oli sitten vaan kuinka paljon kulttuuriin kuuluvaa käytöstä tahansa. Mutta tuolta voisin mielelläni ostaa valkoiset jeesus-sandaalit ihan käyttöön ja varmasti tuolta jotain muutakin mielenkiintoista löytyisi. :) Mutta mitä tekee papukaija tuolla?! Sellainen komeilee yhdessä kuvassa ja ihan elävältä näyttää. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIn totta :-) Joskin itsekin vasta nyt huomasin sen papukaijan... joten en todellakaan uskalla mennä arvioimaan hänen(kään) autenttisuuttaan ;-)

      Poista
  8. Heh, jeesussandaalit ja asbestisätkiä! Nuo hedelmä- ja maustelaarit puhuttelevat minua eniten, ja ovat onneksi aika universaaleja...löydettävissä vaikka mistä maailmankolkasta toreilta :) Mukaan ei välttämättä tartu juuri mitään, mutta tuollaisilla kaduilla on kiva kuljeksia fiilistelemässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kyllä :-) Maustetorit ovat kyllä ihan ehdottomia kohteita - sieltä kun tekee löytöjä joita kotimaasta ei aina voi kuvitellakaan löytävänsä... <3

      Poista
  9. Huippukirjoitus, ihan kuin näyteikkunaostoksilla olisin ollut itsekin. Hennaa kompatakseni jeesussandaalit ja asbestitupakat tuli tuolta itsellekin ensimmäisenä mieleen. Tykkään kierrellä tuollaisissa paikoissa ja katsella, sekä kenties tietysti valokuvata, mutta magneettia isompaa ei matkaan itselle lähtisi mukaan.

    Tosin tänään kaappeja siivotessa huomasin, että aikoinaan on reissuilta tarttunut mukaan vaikka mitä, esimerkiksi "käsinkudotut" pienet matot lasinalusiksi...

    VastaaPoista
  10. Oli ihana fiilistellä tuttuja juttuja! Jerusalemin vanha kaupunki oli hauska paikka, kun se todella on jakaantunut selvästi erilaisiin alueisiin. Ihan kovin mieluusti en näitä krääsäkujia kiertele, kun tuntuu, että samaa kamaa saa about kaikkialta maailmasta - arabimaista vain arabilisällä ja Jerusalemista Jeesus-lisällä. Maustebasaareissa haaveilen, että tietäisin, mitä niillä kaikilla tehdään. Sen kerran, kun jotain olen ostanut, käyttämättä on jäänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihaan näitä toki... mutta jotain niissä vain on x Onneksi on näitä ruokamatkablogeja, jotka tuovat mukanaan sitä reseptiikkaa ;-) Vaikeaksi sen tuossa päin maailmaa tekee toki se, että nuota valmiita maustesekoituksia niin kalaan, kanaan, köfteihin jne. käytettväksi myydään niin, että niiden reseptien tulkitseminen kotiin palattua voi olla aika haastavaa...

      Poista
  11. Jerusalem jos mikä on todella vanha kaupunki, joten sen historian kerrostumat ja eri kulttuurien kohtaaminen kiehtovat paljon. Ostosten tekeminen sen sijaan ei itseäni juuri kiinnosta, sillä matkoilta tarttuu harvemmin mukaan mitään jalkapalloseurojen kaulaliinoja tai jääkaappimagneetteja kummempaa. Tyrkkymyyjiä ja tinkimistä en jaksa ollenkaan, mutta noin kuvaukselliset kujat haluaisin silti ehdottomasti kiertää, jos Jerusalemiin lähtisin.

    VastaaPoista