lauantai 7. joulukuuta 2013

Kananmaksapatee

Minä rakastan maksaa. En laskuja, mutta sitä sisäelintä. Se on yllättävänkin monipuolinen raaka-aine (kokeile vaikka kananmaksaa syyrialaisittain!) mutta erityisesti se on sydämeni vienyt pateissa. Ja tämän ovat huomanneet myös muut minua vähääkään tuntevat - asuessani vuosia sitten Tsatsikimestarin kanssa kämppiksinä muistaa hän yhä, että vaikkei jääkaapissa muuta ollut, niin hanhenmaksaa nyt ainakin. 

Niinpä jos pateita on ravintolassa tarjolla, on hyvin todennäköistä, että se myös lautaselleni päätyy. Vaan voihan sitä tehdä itsekin! Se on ollut suunnitelmissa siitä saakka, kun sitä peltopyypateeta Marbellassa söin. Ja kah - ei mennyt puoltakaan vuotta ennenkuin sain sen aikaiseksi! Tsatsikimestari suoritti tarkastuskäynnin ja tämä sai kuninkaallisen hyväksynnän. Myös seuralaisena toimineeltä bichon friseltä...




Tämä sopii myös mitä mainioimmin joulupöytään. Ja vaikka kananmaksapatee aika elegantilta kuulostaa, ei se mitään herrojen herkkua ole. Kananmaksa on mitä edullisin raaka-aine: kilohinta sillä jää alle vitosen!



Alkuruokana noin neljälle - kuudelle

600 gr kananmaksaa
2 salottisipulia (tai puolikas normaalisipuli)
1 reilu rkl timjaminlehtiä
1 laakerinlehteä
1 dl portviiniä
1 dl kermaa
200 gr voita
1/4 tl maustepippuria
ripaus neilikkaa
suolaa

Hienonna sipuli ja pehmitä se pannulla voinokareessa. Lisää laakerinlehti ja timjami. Kuivaa maksapalat ja leikkaa ne pienemmiksi. Nosta pannun lämpöä ja paista maksoja muutaman minuutin ajan - ne saavat jäädä sisältä roseeksi. Paista maksat tarvittaessa erissä, jottei pannun lämpö laske liikaa (Silloin ne vain muhivat omissa nesteissään). Nosta maksat pois pannulta, poista laakerinlehdet ja kaada pannulle portviini. Redusoi kunnes jäljellä on muutama ruokalusikallinen. Kaada se kerman, mausteiden ja maksojen kanssa tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. 

Lisää sitten 125 gr voita kuutioituna ja soseuta kaikki sekaisin. Siivilöi, tarkista maku ja mausta suolalla. Anna jähmettyä tarjoiluastiassaan kylmässä puolisen tuntia. Sulata sitten loppuvoi ja kaada pateen päälle. Tämä suojaa pateen pintaa ja estää sitä kuivumasta ja tummumasta. Halutessaan sen voi jättää poiskin - suojaa siinä tapauksessa pinnat päällystämällä ne sopivan kokoisella palalla leivinpaperia ja sitten tiiviisti kelmulla. 





Tarjoile rapeaksi paahdetun leivän kanssa. Masentavien ciabatta-kokeilujen jälkeen tyydyin kaupan leipää, joskin myös vaivaamaton leipä toimisi tähän(kin). Itse tykkään pateesta pikkukurkkujen kanssa (minä ja Bridget Jonesin äiti, Tsatsikimestari nauraa) mutta myös vaniljainen rosmariini-kriikunahillo olisi ihana lisä! 


__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


              


14 kommenttia :

  1. Ihana resepti! Kiitos tästä. Minäkin pidän maksasta ja käyn usein Hakaniemen hallissa ostamassa broilerin maksaa. Sehän on myös lähestulkoon ilmaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no näin on :-) Hallista löytyy vaikka minkälaisia vähemmän käytettyjä herkkuja!

      Poista
  2. Tätä haluan kokeilla, minulla on se nätti pieni patakin! Ihana tuo rasvapinta tuossa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllä minä olisin taipuvainen suosittelemaan :-) kun sieltä sun PANTRYstä kuitenkin löytyy varmasti vaikka mitä ihanaa !

      Poista
  3. Lihansyöjäaikoina pidin paljon maksasta ja nimenomaan kananmaksasta,mutta ilman kermaa ja tein sitä chopped liver-versiota,jota eksäni rakasti ja pyysi aina laittamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. myös tuo klassikko on suunnitteilla :-) veikkaan tosin että ensi viikolla blogiin tulossa olevan kugelin tavoin tuo on sellainen herkku että vaatii hyvin... tietynlaiset makumieltymykset :-)

      Poista
    2. No kugeliin en taida koskea mutta mäkin pidin silloin siitä chopped liveristä,on se hyvää.Mun sellainen oli hyvin pateemaisen helposti leivälle levitettävä.

      Poista
  4. Kyllä tätä tehdään meidänkin joulupöytään, jotenkin oon missannut tän postauksen aieemin. Äsken googlailin ohjetta kananmaksapateelle ja tuttu blogihan se sieltä nenille hyppäsi :)

    VastaaPoista
  5. Maksa, minunkin suuri herkkuni! Ja pateen pitää ehdottomasti olla tuollaista myky-vapaata ja rakenteeltaan unelmaisen sileää! Edelliseen postauksen liittyen, sulla on kyllä mahtavat naapurit nuo ElMercadot...oikea herkkujen talo!

    VastaaPoista
  6. Ihana resepti, jonka kokeilen ehdottomasti tämän vuoden joulupöytään, kiitos! Osaatko sanoa kuinka kauan tuo paté kestää jääkaapissa? Pitää nuo jouluruoat melko tarkkaan aikatauluttaa kun iso suku ruokittavana ja mietin mihin päivään lisään pateen. Kiitos tiedosta ja mahtavaa joulun odottelua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kananmaksapatee säilyy jääkaapissa 1-1,5 viikkoa kunhan päälle on kaadettu sula voi "vakumoimaan" tuotteen, korkattu patee säilyy 2-3 päivää

      Poista