torstai 12. joulukuuta 2013

Jerusalem kugel

Vaikka hanukka onkin ohi, riittää juutalaisuudessa juhlia ympäri vuoden. Ja ruoka on näissä perinteissä varsin keskeisessä asemassa. Hanukkana syödään rasvassa paistettua ruokaa niinkuin latkeja, shavuotina maitovalmisteita kuten juustokakkua ja blintzejä, purimina kolkkahatun muotoisia hamentaschen-pikkuleipiä, Simchat Torah- juhlapäivänä toorarullia muistuttavia kaalikääryleitä... Ja sitten on vielä jokaviikkoinen sapatti.

Tänään on vuorossa perinteisesti sapattina ja muina pyhäpäivinä lisukkeena tarjottava kugel. Kugel on yleisnimitys laatikoille. Vaikka alkuperäinen jiddishinkielinen sana viittaakin nimenomaan pyöreään muotoon. Kugeleita tehdään niin nuudeleista kuin vihanneksista ja ainekset vaihtelevat sen mukaan, minkä kaverina niitä tarjotaan. Maitotuotteita sisältäviä kugeleita kun ei kosher-säädösten mukaan voida tarjota liharuokien kavereina. Ainekset näissä ovat hyvin yksinkertaiset ja edulliset (onhan näillä totuttu ruokkimaan suuriakin seurueita) ja nämä ovat klassikoita syystä.





Kugeleita tarjotaan niin lämpimänä kuin kylmänäkin. Koska sapattina ei tehdä työtä, vaan keskitytään nauttimaan levosta ja yhdessäolosta, ei silloin myöskään tehdä ruokaa, vaan se tehdään etukäteen. Niinpä perinteiset sapattiruoat, kuten kugelit, ovat pitkään uunissa hautuneita pataruokia. 

Kugelit voivat ensikertalaiselle tuntua kovinkin hämmentävältä makukokemukselta, sillä ne voivat olla hyvinkin makeita (joissain resepteissä sokeria käytetään yli 3 desiä!) Yksi omaleimaisimmista on 1700-luvulla Itä-Euroopan hasidien Jerusalemiin tuoma ja nykyään sen mukaan nimetty Jerusalem kugel joka on upean ruskeaksi paahtunut, makeanpippurinen paikallinen erikoisuus. Tämä kugel on parve, eli siinä ei ole liha-eikä maitotuotteita, joten sitä voi tarjota minkä ruoan kanssa tahansa. 

Kaikkien maailman perinneruokien lailla tästä on kaikilla "se ainoa oikea resepti" ja oma ja usein hyvin vahva mielipiteensä. Kuinka makeaa sen kuuluu olla (ei kovin), kuinka pippurista (hyvin), laitetaanko siihen lämpöä antamaan kanelia (minä pidän enemmän muskotista) ja niin edelleen. Myös meille tuttua maksalaatikkodebattia käydään: rusinoilla vai ilman? (Minun kantani? Maksalaatikko rusinoilla, kugel ilman. )

Jos koskaan olet Jerusalemissa perjantaina, suosittelen visiittiä Vanhaan kaupunkiin ja Länsimuurille. Viimeistään siellä törmäät cowboy-hattuiseen, käärmeennahkabuutseihin pukeutuneeseen mieheen, joka touhukkaasti järjestelee vierailijoita jonoihin taatakseen, että kaikilla on paikka, jonne illalliselle mennä. Lukuisat paikalliset perheet kun avaavat sapattina ovensa ventovieraillekin, jottei kenenkään tarvitse olla sapattina yksin. Päädyit sitten minne tahansa, tätä ruokaa tulet takuuvarmasti saamaan!





Lisukkeena 8-10 hengelle

500 gr ohuita munanuudeleita/ ohutta munapastaa
2 dl sokeria
1,25 dl öljyä
5 kananmunaa (4 jos ne ovat isoja)
suolaa
1-2  rkl pippuria (itse käytän rouhittua, jauhettua tarvitaan vähemmän)
isohko ripaus muskottia (jotkut käyttävät kanelia)
(3/4 dl rusinoita)

Kuumenna uuni 175 asteeseen. 

Keitä nuudelit/pasta ohjeen mukaan suolatussa vedessä ja valuta. Mittaa kattilaan öljy ja 1,25 dl sokeria. Anna sulaa keskilämmöllä silloin tällöin sekoittaen, kunnes sokeri alkaa klimppiintyä (n. 7 minuuttia) . Sen jälkeen sekoita koko ajan äläkä edes yritä keskittyä mihinkään muuhun (ei mihinkään - eiedes sohvallasi alasti loikoilevaan George Clooneyhin. Vaikka... jos se siellä olisi, niin tuskinpa kugelin tekeminen olisi ihan päällismmäisenä mielessä kellään...?). Kuumetessaan sokeri sulaa ja alkaa vaihtaa väriä. Huomaa kuitenkin, etteivät sokeri ja öljy missään vaiheessa sekoitu. Kun sokeri on syvän meripihkan väristä, nosta kattila pois liedeltä ja kaada nuudeleiden joukkoon (varoen- seos on kuuuuuuuuuuumaa!) ja sekoita tasaisesti niiden joukkoon. Anna jäähtyä hieman ennen kananmunien lisäämistä etteivät ne juoksetu.

Sekoita kananmunien rakenne rikki, lisää joukkoon 1-2 tl suolaa, 1-2 rkl mustapippuria ja sekoita tasaiseksi. Lisää hieman jäähtyneiden nuudeleiden joukkoon, kääntele niin, että ainekset ovat sekoittuneet, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja sokeria makusi mukaan. Jos kuulut rusinakoulukuntaan, lisää nekin tässä vaiheessa.

Öljyä käyttämäsi vuoka (omani oli mitoiltaan 19  cm x  27 cm), kaada massa siihen, tasoita ja paista uunissa 1,5-2 tuntia, kunnes kugel on saanut kauniin värin ja pinta on rapsakoitunut.

Tarjoile joko kuumana tai kylmänä. Etikkavihannesten kanssa tai... niiden kanssa. 





_____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


        



5 kommenttia :

  1. Tulihan se kugel ja rusinoilla kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siihen kun vielä pyöräytät kylkeen cholentin niin johan on syytä pistää freilach soimaan ja jalalla koreasti :-)

      Poista
  2. Minä en tuosta tykkää juuri tuon makeuden vuoksi,kerran maistoin ja riitti,täällä.Sen sijan muistan isoäitini suolaisen kugelin,joka oli hyvää:-) muuten ,en muista koskaan sukottina nähneeni aterioilla juustokakkua; juustokakut ja maitoiset herkut kuuluvat nimenomaan shavuottin,joka onkin lempipyhäni täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on pahimmillaan kyllä todella makeaa. Suolaisen kugelin ohjeen ottaisin puolestani koska vaan :-) Tulossa on jossain vaiheessa vielä lokshen kugel josta ajattelin suolaista versiota. Huomasin itsekin liian myöhään että eilen kuumehöyryissäni postausta editoidessani ja kappaleiden paikkoja ja hyperlinkkauksia muokatessani oli kyllä mennyt juhlapyhissä kugelit ja bagelit vallan sekaisin :-) korjattu on!

      Poista
    2. Kyllä vaan olosi pitänyt kysellä ohjetta mummulta silloin joskus..mutta pitääkin kysellä jos joku tietäisi.Ja paranemisiin,lepoa ja kuumaa juotavaa..

      Poista