lauantai 26. lokakuuta 2013

Israelilainen salaatti

Yksi asia, mitä Lähi-idästä kaipaan suunnattomasti, ovat ne erilaisia salaatteja notkuvat mezepöydät. Ruoka on niin tuoretta, raikasta ja kevyttä! Mikä on ihan hyväkin, sillä Tel Avivin loputtomilla rannoilla näkyvät bikinikropat ovatkin vertaansa vailla...

Eri muodoissaan tämä on aika lailla kaikista perustavanlaatuisin salaatti, jota löytyy mistä tahansa päin Lähi-itää. Juuret salaatilla ovat turkkilaisessa keittiössä "paimenen salaattina" (coban salatsi) tunnetussa ruokalajissa, mutta itse olen tämän kuitenkin oppinut tuntemaan nimenomaan israelilaisena salaattina.

Makumaailmaltaan tämä on kuin tabbouleh: mehukas, hapokas ja niin raikas, mutta ilman couscousia on tämä vieläkin kevyempää (ja hiilaritonta ja gluteenitonta ja maidotonta ja veganeille ja raakaruokakummajaisillekin sopivaa!) Ihan se perussalaatti koostuu kurkusta, tomaateista ja sipulista, mutta tähän sopivat erinomaisesti myös avokado ja vesimeloni.

Lisäkkeenä neljälle

1/2 kurkku
4 tomaattia
1 sipuli tai yhden kevätsipulinipun varret hienonnettuna
2 kourallista persiljanlehtiä hienonnettuna
1 kourallinen mintunlehtiä hienonnettuna

1/2 sitruunanmehu, oliiviöljyä, suolaa

Halkaise kurkku pitkittäin  ja poista siemenet teelusikalla. Leikkaa sitten pieniksi kuutioiksi. Halkaise tomaatit, kaavi siement  ja leikkaa ne samankokoisiksi kuutioiksi. Silppua sipuli hienoksi silpuksi ja sekoita yrttien kanssa salaattiin. Mausta suolalla, yhdistä sitruunamehu ja öljy kastikkeeksi ja kääntele salaatin joukkoon.




Kesäisin tämä on aivan ehdoton grilliruoan kumppani - kokeile vaikka marokkolaisten köftien tai pinchitojen kanssa. Talvella tämä puolestaan tuo keventävän tuulahduksen vähän tuhdimmillakin aterioilla kuten vaikka niiden Lähi-itä henkisten kaalikääryleiden kaverina!

Koska tuon vakaasti lähestyvän talven myötä tuoreiden yrttien saatavuus ja säilyvyys tulemaan kohtaamaan melkoisesti haasteita, kysyisinkin nyt teiltä lukijoilta vinkkejä. Onko teillä kokemuksia noista erinäisistä markkinoille tulleista vihervaloista ja sensellaisista? Toimivatko ne? Mitä suosittelette?


__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



8 kommenttia :

  1. Huomaan että kaipaat.... ...just viikko sitten kävimme yhden täällä asuvan suomalaisen ei-ruokabloggarin ja yhden Turkissa asuvan suomalaisen ei-ruokabloggarin kanssa syömässä Jaffan sataman ihanassa Old Man and the Sea-raflassa,jossa pöytään tuodaan kokonaiset 20 uudelleen samaan hintaan täytettävää meze-kippoa, ja tuo salaatti luonnollisesti niden joukossa......

    VastaaPoista
  2. Kyllä tolla salaatilla syysmasennus lähtee, loistava & pirtee salada ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no näin on :-) sellainen äkkilähtö aurinkoon auttais kyllä vielä enemmän...

      Poista
  3. Ostin hulluilta päiviltä pienoispuutarhan, jossa on tilaa kolmelle pienelle ruukulle (niitä, mitä ostetaan vihannesosastolta kaupasta). Tarvitsin tätä vempelettä, koska kaupassa korianteri on yleensä loppu. Nyt näyttää siltä, että lehtipersilja voi mainiosti, timjami ok ja korianteri kuoli. Lehtipersilja kasvaa hujottaa niin, että sitä on sadonkorjattava, ettei kurkottautu lamppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. korianteri on minunkin ikkunatarhaviljelmässäni se heikoin lenkki - ikinä en ole onnistunut pitämään sitä elossa varttituntia pidempään...

      Poista
  4. Mulla on vajaan vuoden ollut sellainen Indoor Garden, joka vetää kolme ruukkua. Basilika kasvaa niin villinä, ettemme ehdi kaikkea syömään ja ruohosipuli, rucola, persilja ja salaatit ovat menestyneet hyvin kaikki myös. Ainoastaan intohimoni korianteri on meilläkin kuollut parissa päivässä. Muuten siis toimii, mutta korianteriin ei tepsi. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia vinkistä! Tuo korianteri on kyllä sen verran Herkkä Persoona ja Suuri Taitelija ettei siihen taida mikään tepsiä... :-/ Satutko muistamaan, minkä merkkinen se Indoor Garden on?

      Poista