perjantai 4. lokakuuta 2013

Sticky buns - amerikkalaista pullaa

Meidän perheessä ei helposti kummoisia tunnustuksia ruokabloggarille jaeta. Vaikka kuinka osaisi mustekalan perata vaikka silmät kiinni ja tuntemusta olisi niin Lähi-idän kuin Aasiankin keittiöistä, niin se ei näihin tee vaikutusta: "miten niin et ole koskaan pullaa tehnyt?!"






Niin että hoidetaan nyt sitten sekin alta pois. Tänään vielä kaiken kukkuraksi vietetään kuulemma kansallista korvapuustipäivääkin! Ettei nyt kuitenkaan ihan turhan perinteiseksi menisi, niin inspiraatiota haettiin Ameriikasta, jossa kaikki on isompaa ja tahmaisempaa ja makeampaa ja rouskuvampaa. Sticky buns siis!

Pullataikina itsessään on se ihan perinteinen. Kananmunan jätän itse taikinasta pois, silloin kun se pulla säiilyy mehevämpänä pidempään. Siinä, missä perinteisesti tuolle ohueksi kaulitulle taikinalevylle levitettäisiin pehmeää voita sekä runsaasti kanelia ja sokeria, tein minä suolakinuskikastikkeen. Ja levitin päälle reippaasti paahdettuja ja karkeasti rouohittuja pekaanipähkinöitä. Taikinalevy kieritellään sitten rullaksi, leikataan paloiksi, asetellaan irtopohjavuokaan (jätä kohoamisvaraa. Ihan oikeasti.), annetaan kohota peitettynä vielä noin vartin, voidellaan kananmunalla ja paistetaan. Ja sitten, hieman jäähtyneenä ruiskitaan päälle paksua tomusokerikuorrutetta. Ja oh my gosh, mitä pullaa!

Toisen puolikkaan taikinasta keivoin siis perinteisesti korvapuusteiksi ja toisen puolen suolakinuskilla ja paahdetuilla pekaaneilla (myös muut pähkinät kävisivät!) täytetyiksi jenkkipulliksi. Jos haluat pelkästään kinuskipullia, tuplaa allaoleva kinuskiresepti. Työkavereiden arvio niistä tahmapullista? "Parasta pullaa ever!"

Pullataikina:

1/2 l maitoa
1 pkt tuorehiivaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1,5 rkl kardemummaa
14-15 dl jauhoja
200 gr voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna siihen hiiva ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten seokseen sokeri ja kardemumma. Ala sitten lisätä jauhoja desi kerrallaan samalla sekoittaen. Ensimmäisten jauhodesien jällkeen lisää joukkoon myös suola. Kun taikinasta tulee liian työlästä sekoitettavaksi, siirry vaivaamaan käsin. Noin 11. jauhodesin jälkeen kaada joukkoon sulatettu ja hieman jäähtynyt voi ja vaivaa se hyvin taikinan joukkoon. Lisää sitten vielä jauhoja vähitellen niin, että tuloksena on pehmeä ja kimmoisa taikina. Anna kohota peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa kunnes se on turvonnut kaksinkertaiseksi ja tee sillä välin kinuski.

Suolakinuski:

2 dl sokeria
2 dl kermaa
50 gr voita
sormisuolaa

Anna sokerin sulaa pannulla ja lisää sitten kerma. Sekoita tasaiseksi ja sekoita vielä joukkoon voi. Keitä muutaman minuutin ajan ja anna jäähtyä hieman ennen pullapohjan päälle levittämistä.

Jaa taikina kahtia ja kaulitse molemmat puoliskot ohueksi levyksi (näin ihan vain, koska siten pullakierteisiin saa enemmän täytettä!). Levitä levylle joko 

1. vajaa 100 gr voita sekä muutama kourallinen kanelia ja sokeria sekä rusinoita (jotka voisi halutessaan ensin keittää pulleiksi vaikka rommissa) tai

2. kinuskikastiketta, jonka päälle sormisuolaa (saa olla avokätinen) sekä 125 gr pannulla (tai uunissa) kuivapaahdettuja pekaanipähkinöitä jotka on rouheasti pilkottu.

Kääri levy rullalle, leikkaa terävällä veitsellä n. 5 sentin mittaisiksi pätkiksi ja aseta leikkuupinta ylöspäin irtopohjavuoan pohjalle. Jätä sitä kohoamisvaraa. Anna kohota peitettynä vielä vartin ja lämmitä uuni sillä välin 200 asteeseen. Voitelle pullakakut kananmunalla ja ripottele halutessasi päälle vielä raesokeria tai mantelilastuja. 

Näin paistettuina pullan paistuminen vie hieman kauemmin kuin yksittäisten pullien - n. 15-20 minuuttia. 

Anna jäähtyä ja koristele halutessasi (miksi lopettaa tässä vaiheessa!) tomusokerikuorrutteella.

Tomusokerikuorrute:

1 dl tomusokeria
muutama tl kylmää vettä

Sekoita vesi hiukkasen kerrallaan tomusokerin joukkoon, kunnes tuloksena on paksu, valkoinen ja kiiltävä massa. Kaada jäähtyneen pullan päälle. 






__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        




6 kommenttia :

  1. Mä en ole mikään pullafani mutta kyllä tuo on vaan hyvän näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minä taas olen se "rusinat pullasta"- fani eli kaikki siellä pullan sisällä mua kyllä kiehtoo :- ja tuosta sitä löytyy!

      Poista
  2. Pullaa ei ole ihan kovin paljoa tullut tehtyä tälläkään ja samaa rusinat pullasta tyyppiä olen minäkin. Korvapuustista syön vaan sen iahn ytimen ja voisilmäpullassakin parasta on se voisilmä :D

    Tää pulla onkin siis oikea unelmapulla, pitää kai joskus leipoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi se voisilmä! ihan samoilla linjoilla ollaan :-)

      Poista
  3. Hyvän näköinn herkku. Kovin usein en pulla tee. Kerran olen kokeillut "tahma pullia", sanoisin, että kovin on makiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no näinhän se on :-) siksi sitä kannattaa leipoa työkavereille - niin ei nääs ehdi ihan kaikkea itse syödä :-) (joskin sitten joutuu leipomaan uuden satsin ihan vaan että saa sen sitten itse syödä...)

      Poista