sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Soppasunnuntai: minestrone

Minestrone on vähän niinkuin tuhdimpi, tomaattipohjainen ja talvisempi versio siitä italalaisesta hääkeitosta. Mutta siitä samanlainen, että siihen on helppo kierrättää melkolailla mitä tahansa, mitä kaapinpohjalta ja jääkaapin perukoilta sattuu löytymään. Yhteistä kaikille versioille on tomaattipohja, pastan ja papujen käyttö. Pavut ovat reseptistä riippuen ruskeita, kidneypapuja, valkoisia tai cannelinipapuja. Pasta puolestaan voi olla niin ditaloni-, fusilli- kuin staccatelliäkin. 

Itse käytin St. Tropez- salaatista kummittelemaan jääneet tricolori-fusillit, koska se antaa keittoon myös ihanasti väriä. Niinikään vihanneksia sinne voi lisäillä oman makunsa mukaan - minä esimerkiksi heitin mukaan lehtikaaliquichesta ylijäneet lehtikaalinloput. Sama idea oli ollut myös Suolaa ja hunajaa- blogin Jonnalla, joka oli ehtinyt postata oman reseptinsä viime viikolla meidän Soppasunnuntaimme viettäessä vapaaviikkoa. Ja vaikka en sellerin suuri ystävä olekaan, niin kyllä sipulin, porkkanan ja sellerin pyhän kolminaisuuden muodostama sofrito tähän hyvän pohjan antaa.

Yleensä tämä täyteläisyydessään pataa lähentelevä keitto tehdään ihan kasviksista, joka sopiikin monen tällä hetkellä viettämään lihattomaan lokakuuhun, mutta itse olen kyllä sitä mieltä että italialainen makkara, jota myös tähän pastaan käytettiin, ei tästä kyllä ainakaan huonompaa tee...!

Tästä tulee 4-6 annosta

2 sellerinvartta
2 porkkanaa
1 sipuli
1 chili
1 rkl tomaattipyrettä
2 isoa valkosipulinkynttä
1,2 - 1,5 litraa kana- tai kasvislientä
2 tlk tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja
100 gr pastaa
1-2 tlk ( á 230 gr) cannelinipapuja (riippuen siitä, käytätkö makkaraa)
(2-3 italalaistyyppistä tuoremakkaraa)
3 lehtikaalin lehteä
suolaa, pippuria

tarjoiluun tuoreita yrttejä (persiljaa ja/tai basilikaa)

Jos käytät makkaraa, purista se ulos kuorestaan pieninä palleroina ja paista ne pannulla omassa rasvassaan. Nosta pois pannulta ja siirry seuraavaan vaiheeseen. 

Jos et käytä makkaraa, paista pieniksi kuutioitu sipuli, selleri ja porkkana öljytilkassa muutaman minuutin ajan, Lisää sitten hienonnettu valkosipuli, chili sekä tomaattipyree ja sitten tomaattimurska tai tomaatit. Lisää alkuun 1 l lientä ja lisää tarvittaessa. Keittele 30-40 minuttia. Tarkista välillä, tarvitaanko nestettä lisää ja lisää tarvittaessa. 

Lisää sitten joukkoon pasta ja pieneksi silputtu lehtikaali. Keitä 10 minuuttia ja lisää pavut. Jos käytät sitä makkaraa, lisää se tässä kuumennusvaiheessa myös kattilaan.  Tarjoile silputtujen yrttien kera.

______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


         5 kommenttia :

  1. Tässä on kyllä syksyn lämmittävin soppa.

    VastaaPoista
  2. Nyt täytty surulla tunnustaa, että tässä on keitto, jota en saa alas. En tiedä miksi. En yleensä ole ruokarajoitteinen, mutta Helmi-vellin lisäksi tämä on sellainen keitto, jossa rajoitukseni tulee esiin.

    VastaaPoista