tiistai 8. lokakuuta 2013

Cosmopolitan-silakat

Avokadopuun omistavan naapurimme lisäksi Espanjan-naapurustoomme kuuluu mm. Konserttipianisti, Äänekäs Suomalainen Perhe, Vanha Mies sekä NHL- jääkiekkoilija. Avokadopuun antimet jäävät eivät Herrasmiehellä tunnu missään tuohon viimeiseen naapuriimme verrattuna. Hänellä kun on sauna.

Ei se Herrasmies kieltä tai salmiakin arvostamista neljän Suomen vuotensa aikana oppinut, mutta saunaa hän rakastaa. Toinen asia, mille hän Suomessa lämpeni oli raaka kala. Niin graavisiialle kuin sillille. Ja etenkin silakkamarkkinoiden muutaman vuoden takaisille voittajille sitruuna- ja mustaherukkasilakalle. 

Säilöntämania ja silakkahulluus siis jatkukoon! Tällä kertaa inspiraationa toimi Sinkkuelämää, joka on monestakin syystä ollut aina niin kovin lähellä sydäntä. Kenkähulluutta, kirjoittamisunelmaa ja vanhempaa, sitoutumiskammoista miestähän nyt en toki tarkoita. Enhän?

Silakat raakakypsytin Rajamäen ohjein etikkaliemessä kuten ne boqueronesit ja tein niille sitten mausteliemen. Tarkoitus oli tehdä ihan vain karpalosilakoita, mutta kun jääkaapista sattui löytymään Cointreaun jämät ja limeäkin oli niin sokkahan siinä irtos, kuten maamme nuoriso ilmiötä kuvaisi. Eikä suotta. Tuli niin hyvää että tämän voisi melkein laittaa ehdolle sinne Silakkamarkkinoillekin! Voi tuon toki ilman Cointreautakin tehdä, mutta silloin siihen kannattaa lisätä hieman sokeria. Mutta Cointreau on kyllä sellainen viina, jolle keittiössä löytyy käyttöä. Limoncellon tapaan se vain nostaa ne sitruksiset maut sellaisille tasoille, ettei niitä oikein muuten saavuteta. Kokeilkaa vaikka sitä Limoncello-pastaa!

Jos silakkafileitä ei jostain syystä ole saatavilla, voi nämä muuten tehdä muikuistakin! Siinä muuten olisikin kosmopoliittinen meininki - Kuusamo meets New York...

400 gr silakkafileitä

Kypsytysliemi:

5 dl kylmää vettä
1.25 dl etikkaa
reilu 1 rkl suolaa

Huuhtele silakkafileet ja taputtele kuiviksi. Halutessaan sen nahankin voi toki irroittaa. Sekoita liotusliemen ainekset hyvin ja kaada silakoiden päälle kannelliseen astiaan. Anna kypsyä kylmässä 6-8 tuntia. 

Marinadi:

1 dl hyvää karpalohyytelöä
0,3 dl punaviinietikkaa
1 lime
5 maustepippuria
1 kaffirlimenlehti (voi jättää poiskin tai korvata pienillä laakerinlehdillä)
1 pieni punasipuli
2 tl suolaa
5 cl Cointreauta tai Triple Seciä
0,5 dl vettä

Sekoita ainekset hyvin. Siivuta lime ja punasipuli ohuesti. Valuta silakkafileet ja asettele kerroksittain limen ja punasipulin kanssa purkkiin. Kaada marinadi päälle niin että silakat peittyvät kokonaan ja anna maustua kylmässä ainakin muutama päivä ennen tarjoilua.

Väristä tuli muuten mieleen tämän kuukauden ruokahaasteen teema: pinkki! Muistathan osallistua niin haasteeseen, kuin sen kylkeen perustettuun Roosa nauha- keräykseen! 


Lahjoita!_____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?        6 kommenttia :

 1. Täytyy pistää mietintämyssy päähän, tuntuu vaan tämä syksy toivottoman kiireiseltä.

  VastaaPoista
 2. No sokka irti, todellakin! Mutta niin hyvällä tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli hyvää. vaan koskapas cocktailit eivät olisi :-)

   Poista
 3. Onpa kiva marinadi,tota voisi kokeilla tuoreilla sardiineilla silakoiden puutteessa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä taas mielikuvitus sai aika paljon vettä mylyynsä noiden silakkamarkkinoiden jäljiltä... voi olla että kohta on edessä Silakkasunnuntain lanseeraus :-)

   Poista