torstai 15. elokuuta 2013

Taikatabbouleh

Vaikka olen viime aikoina yrittänyt lämmetä kukkakaalille ihan tosissani, ei se ihan koko sydäntäni ole puolelleen onnistunut voittamaan. Mutta sinnikkäästi olen yrityksiäni jatkanut sillä Siskon pedagogisista pakkotoimista Siskonlasten kanssa olen sen oppinut, että uusia asioita täytyy kokeilla ainakin viisi kertaa. Ainakin kolme siis jäljellä vaniljaisen kukkakaalikeiton ja kesäkeiton jälkeen. Tällä kertaa tosin voin ihan aidosti sanoa siitä tykänneeni. 

Tämä tuntui täydelliseltä syyltä kokeilla joitain vuosia sitten tel avivilaisessa rantaravintolassa lanseerattua kuskus-salaattia, jossa kuskusille oli trendikkäästi etsitty hipstereiden hiilarittomaan ruokavalioon soveltuva vaihtoehto: kukkakaali. Niinpä tämä on gluteeniton JA hiilariton JA vegaaneille sopiva JA raakaravintoa. Mitäs siihen sanot, Gwyneth Paltrow?!

Muutehan tämä on tabboulehia klassisimmillaan. Ensimmäinen asia, minkä aikoinaan Lähi-idässä opin, oli se, että persilja ei olekaan vain se väsynyt oksa koristamassa sitä yhtä väsynyttä pannupihviä joka ikisellä huoltoasemilla Hangosta Kaamaseen. Se ei ole näön vuoksi toisena vasemmalta takarivissä seisova puheroolista haaveileva statisti, vaan usein koko produktion tähti. Se on olennainen raaka-aine etenkin niissä erinäisissä salaateissa, joihin reissuillani olen rakastunut ja sitä myydäänkin paikallisilla toreilla pään kokoisissa punteissa. Erityisen ratkaiseva se on tabboulehissa, joka yksinkertaisimmillaan onkin vain kuskusia, sitruunamehua, reippaasti minttua ja vielä reippaammin persiljaa. Yleensä siihen lisätään myös ainakin kurkkua ja tomaattia. Tomaatin sijaan tai lisäksi pieneksi kuutioitu vesimeloni käy muuten vallan mainiosti myös - se kun myös Villen lailla myöskin tuosta mintusta tykkää.

Lopputulos on äärimmäisen raikas ja kesäinen salaatti, joko käy niin piknik- ja mezepöytään kuin lisäkkeeksi esimerkiksi köfteille, pinchitoille tai grillatulle merguez-makkaralle - vaikka tsatsikin, harissajogurtin tai muhammaran kanssa. 

Niin hyvin tämä Lähi-idän ruokapöytien vakiovieras on muihin maihin kotiutunut, että kymmenisen vuotta sitten muistan Ranskassa kuulleeni sen kiilanneen sielläkin suosikkiruokien top 3:een. 

Toki tämän voi tehdä kuskusistakin - keitä silloin 2-3 desiä paketin ohjeiden mukaan. 

Käytin tähän varhaissipulin varsia, mutta voi tähän käyttää normaalisipuliakin. Talvella sipuleiden ollessa nahkeita ja kitkeriä, kannattaa ne kuullottaa pannulla pehmeäksi tai itkettää siivuina siivilässä suolan ja sokerin kanssa noin varttitunnin ajan ennen hienontamista ja salaattiin lisäämistä. 

Kevyenä lounaana tästä riittää neljälle - kuudelle, lisäkkeenä tai osana meze-ateriaa jopa kahdelletoista.

1 kukkakaali (n. 760 gr)
1 iso persiljapuntti (n. 6 reilua kourallista) silputtuna
isohko puntti minttua (n. 4 reilua kourallista) silputtuna
1 kurkku 
4 tomaattia
kourallinen varhaissipulin varsia (3 vartta) silputtuna
2 sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 granaattiomena
suolaa

Poista kukkakaalista kova ydin - tähän käytetään vain kukinnot. Raasta ne kulhoon. Silppua yrtit ja sekoita joukkoon. Halkaise kurkku, poista siemenet teelusikalla ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Halkaise tomaatit, poista niistäkin siemenet ja leikkaa kuutioiksi. Sekoita joukkoon. Sekoita sitruunamehu ja öljy keskenään ja kääntele salaatin joukkoon. Halkaise granaattiomena, irrota siemenet ja lisää salaattiin. Mausta ja tarjoile. 





14 kommenttia :

  1. Ai kun ihanan ja raikkaan näköistä! Tabbouleh on minulla juuri se juttu, joka sai oman väheksyvän suhtautumiseni persiljaan muuttumaan. Ja nykyisin tabbouleh eri versioineen onkin meidän suosikkiruokiamme, varsinkin näin kesäisin.

    VastaaPoista
  2. Namskis:) Minäkin teen usein raasta kukkakaalista tabboulehia ja muitakin juttuja.Kokeilehan myös tätä:

    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2009/01/raaka-kukkakaalisalaatti.html

    Tosi nätin värinen tuo tabboulehisi:) Btw,lempparikahvilassani on lounaslistalla kukkakaalicrumblea,joka sekin on tosi hyvää;siinä vaan kukkakaali on käynyt vähän pannulla.Jee,kiva että olet alkanut tykätä kukkakaalista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no tuossapa on sitten seuraava kukkakaalikoetus :-)

      Poista
  3. Vaikuttaa herkulliselta! Meillä opetellaan gluteenittomaan ruokavalioon ja tässä taas oivallinen lisäkevinkki, kiitos!

    Olet kyllä niin hyvä kirjoittaja, meinasi taas lirahtaa housuun, kun hihittelin persilijahommaa. Sama homma kävi, kun kerroit pari postausta sitten Töölöstä!

    Koskas pääsemme lukemaan taas Andalusiasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no voi kiitos :-) tällä hetkellä työ on sitonut enemmän Töölöön kun alunperin oli tarkoituskaan, mutta illalla kääntyy onni (ja koneen nokka) kohti Aurinkorannikkoa :-)

      Poista
  4. Tämän on pakko olla hyvää - minä kun rakastan kukkakaalia. HArmi vaan kun muu perhe ei ole ollenkaan yhtä ihastunut...
    Jamie Oliverkin on muuten couscous-fani. Katselen parhaillaan 15min aterioita ja joka toisessa käytetään couscousia ja onhan se tietysti helppoa ja nopeaa.

    VastaaPoista
  5. Silolehtipersilja on omaan suuhuni ihan eri yrtti kun se perinteinen pannupihvin koriste.
    Onneksi alat vähitellen lämmetä kukkakaalille, se on ihanaa. Huomaat sen viimeistään viiden maistamiskerran jälkeen ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. on todellakin! onneksi Haulerilta Hakaniemessä saa isoissa nipuissa persiljaa joka myös säilyy hämmästyttävän hyvin. Jään (varovaisen) optimistisena odottelemaan miltä minun ja kukkakaalin tulevaisuus näyttää... :-)

      Poista
  6. Ihanan raikas kuva!:) Tabbouleh on hyvää. Aina silloin tällöin tulee tehtyä. Joku kerta täytyy kokeilla kukkakaaliversiota, kun kukkakaalista tykätään.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no hyvä että jossain :-) ei vaiskaan - muutama idea on jo muhimassa seuraavan kukkakaalikerran osalle...!

      Poista