maanantai 26. elokuuta 2013

Júzcarin sininen smurffikylä


* * * 

Valkoisista kylistään kuuluisasta Andalusiasta löytyy myös kokonaan sininen kylä: Júzcar. Syy siihen on yhtä kummallinen kuin kyläkin.

* * * 

Andalusia on tunnettu niistä Benalmadenan ja Ardalesin kaltaisista vuorenrinteitä täplittävistä valkoisista kylistä. Sitten on Júzcar. Serrania de Rondan vuoristossa, noin 22 kilometrin päässä Rondasta ja reilun 100 kilometrin päässä Malagasta sijaitseva sininen kylä.

Keväällä 2011 Sony maalautti kylän kaikki rakennukset (kyllä, mukaanlukien kirkon JA hautakivet) sinisiksi osana Smurffit-elokuvan maailmanlaajuista mainoskampanjaa. Tuolloin kylän vuotuisen vierailijamäärän arvioitiin jääneen kolmeensataan. Siniseksimaalaamista seuraavina kuutena kuukautena vierailijamäärä oli kasvanut yli kahdeksaankymmeneentuhanteen. Saman vuoden joulukuussa Sony tarjoutui palauttamaan kylän alkuperäiseen valkoiseen asuunsa. Vaan mitä tekivät kyläläiset? Äänestivät sinisenä pysymisen puolesta. Elanto kun näissä pikkukylissä on etenkin tämänhetkisessä tilanteessa otettava sieltä mistä se tulee. On sen väri sitten mikä hyvänsä...

Kenties tämä toimi innoituksena toisen andalusialaiskylän idealle. Eräs yrittäjä sai ajatuksen maalata kaikki Moclinejon 300 taloa pinkiksi, nimetä kylän kadut uudestaan tunnettujen homoartistien mukaan ja jopa rakentaa kylään kruisailulle (ei, tällä ei ole mitään tekemistä autojen kanssa...!) omistettu puisto. Tästä suunnitelmasta ei kuitenkaaan ole toistaiseksi tullut mitään...
Sharing is caring Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

13 kommenttia :

 1. Ihanat siniset talot:-) Saisi Sony tulla maalaamaan tämän kotitalonikin;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä tuossa jotain skandinaavista mielenrauhaa puhuttelevaa on ;-)

   Poista
 2. Olipas mielenkiintoinen juttu. En ollutkaan kuullut moisesta kylästä. Ihan viehättävältä vaikuttaa.

  VastaaPoista
 3. Ennen kuin luin tekstin olisin veikannut sinisen värin syyksi pahojen henkien torjumista tai jotain uskonnollista suuntausta, mutta mikä lienee ollut Sonyn elokuvan teeman taustalla? Gibraltarin salmen eteläiseltä puolelta Marokosta tuota sinistä väriä löytyy talojen seiniltä, ovista ja ikkunoista juurikin tuohon Pelsebuubin torjuntaan tarkoitettuna. Turkissakin myös, jossa myydään amuletteina lasista sinistä silmää kaulakoruksi ja avaimenperäksi turistikrääsänä. Kameran sinisestä silmästä ei taideta vieläkään tykätä arabimaailmassa, josta sain tuntumaa mm. Pohjois-Irakissa Mosulin alueella keppien ja kivien muodossa. Bagdadissa minulta poistettiin filmirulla kamerasta johtuen kielletyn kohteen kuvaamisesta. Näin ne vanhat muistot vaan aktivoituu, kun joku vähän pukkailee nätisti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no ne smurffit :-) Nehän siinä taustalla olivat!

   Chefchaouen siellä Marokon puolella onkin sitten mysteeri, mutta ah, miten kaunis sellainen.

   Sitä, mistä sininen väri on saanut siihen assosioidut pahojen henkien karkoitusvoimat en kyllä tiedä minäkään!

   Mitä ihmettä sinä siellä Bagdadissa olet kuvannut :-) ?

   Poista
  2. Olin Bagdadissa kesällä -81 Irqo Groupin hommissa 4 1/2 kk ja eihän sitä Kongressipalatsia olisi saanut kuvata, vaikka olin siellä töissä, mutta säännöt olivat sellaiset, ettei julkisia rakennuksia, siltoja eikä sotilaskohteita saanut kuvata. Pitkä kuuma kesä, heinäkuun 10.pv varjossa +59,5 celsiusta ja auringonpaisteessa +83 ... en jaksais enään noita lämpötiloja.

   Poista
  3. whoah! noissa asteissa jää pian jo helvettikin kakkoseksi :-)

   Poista
  4. Ja me poijat rakennettiin vielä suomalainen sauna asuntomme 2. kerroksen katolle ilmastointikonehuoneen viereen! Saunatarvikkeet tulivat rekalla Suomesta. Oli siinä kylä-yhteisöllä ihmettelemistä koko rahan edestä. Varasähkö Kone Oy:n meridieselistä. Tosin meiltä kiellettiin pian vilvoittelu siellä matalien muurien sisällä, vaikka pyyhkeet olivat ympärillä, syyksi mainittiin se, että naapurin tytöt olivat koko ajan tiirailemassa verhojen välistä :)

   Poista
  5. no mutta saunahan se aina ensimmäisenä pystytetään kun suomalaiset ovat asialla :-)

   Poista
  6. Niinpä, Golanilla Suomalaisen Rauhanturvapataljoonan jokaisella yksiköllä ja joukkueellakin oli oma sauna. Vanhin hirsinen sauna oli tuotu Suezilta suomalaista saunakulttuuria ja perinteitä vaalien, vaikka saunavihtana toimikin useimmiten eucalyptuspuun taipuisat oksat tuoksuvine lehtineen.

   Poista
 4. Hauska juttu! Olisin veikannut minäkin jotain uskonnollista tai perinteistä syytä.

  VastaaPoista