sunnuntai 11. elokuuta 2013

Soppasunnuntai: kylmä maissikeitto

Koska (jopa) nuo kesäiset ilmat ovat (onneksi) jatkuneet noinkin uljaina, on jatkuvasti ollut hakusessa (sen bikinivartalon lisäksi) lisää ideoita kylmiin keittoihin. Bon Appetit- lehdessä muistin törmänneeni kylmään maissikeittoon hummerisalaatilla. Koska hummeri ei (edes Espanjassa) ole kuitenkaan ihan sitä halvinta arkiruokakamaa, jäi itse resepti kokeilematta. Mutta kuitenkin muhimaan sinne takaraivoon. Lopullinen inspiraatio haettiinkin sitten Aasian suunnalta - se limen, korianterin, valkosipulin ja chilin pettämätön yhdistelmä kun vain on niin freesi ja kesään sopivan virkistävä.

Keitosta tulikin itse asiassa sen verran loistava, että se toimii myös lämpimänä, joten tätä tullaan ihan varmasti tekemään lämmittämään myös sitä synkintä ja kylmintä talvea. Maissi kun soseutettuna aintaa siihen ihana kermaisuuden ilman kerman hiventäkään. Ajattelin taskuravun sopivan maissille, joten tein sitten siitä salaattin sen kaveriksi. Enkä oikein vieläkään osaa päättää, kumpi oli parempi. Ei osannut testiyleisökään, Australiasta erinäisten Aasian maiden jälkeen Venäjälle päätynyt ystävä. Salaatin raikkaus kuulemma komppasi makumaailmaltaan sitä keittoa sen verran ansiokkaasti. Myös katkaravut kävisivät tuohon salaattiin. Ja miksei se hummerikin. Taskuravunlihaa löytyy (Epätrendikkään ruokablogin Tuplaespresson vinkkaamana, tästä kiitos hänelle!) ainakin Vii Voanin kaltaisista aasialaisista kaupoista, jotka ovat muutenkin ihan pettämättömiä merenelävien suhteen. Paitsi valikoimaltaan, myös hinnoiltaan.




Kahdelle

Keitto:

300 gr purkki maissia
3.5 dl vettä
1 tl curryjauhetta
3/4 tl raastettua inkivääriä
1 kesäsipuli (tai pieni normisipuli)
1 (pieni) valkosipulinkynsi
loraus limemehua
suolaa, pippuria

Pehmitä mausteet, valkosipuli ja sipuli öljyn ja voin seoksessa (n. 1 rkl molempia). Kun ne ovat hieman pehmenneet, lisää maissi. Pyörittele niitä mausteissa muutaman minuutin ajan ja lisää vesi. Keitä, kunnes maissi on kypsää - n. 10 minuuttia.Surauta blenderissä tasaiseksi ja siivilöi mahdollisimman sileän lopputuloksen saavuttamiseksi (ei sillä, että olisin itse tuohon vaivautunut...) Mausta limemehulorauksella ja suolalla ja pippurilla. Nauti joko sellaisenaan tai jäähdytä. Anna maustua ja viilentyä jääkaapissa ainakin 2 tuntia ennen tarjoilua ja tee sillä välin (halutessasi) salaatti.

Taskurapusalaatti:

purkki (200 gr) taskuravunlihaa
1 (pieni) valkosipulinkynsi
kourallinen kevätipulin varsia hienonnettuna (noin 3 vartta)
1 limen kuori ja keiton valmistuksesta jäänyt mehu
1/2 chili
kourallinen silputtuja korianterinlehtiä
2 tl kalakastiketta
suolaa, valkopippuria
1/2 tl raastettua inkivääriä
muutama tl majoneesia tai turkkilaista jogurttia

Valuta ravunliha ja sekoita muihin aineksiin. Anna maustua kylmässä noin tunnin ajan. Tarjoile keiton kanssa. Oivallista myös vaikka leivän päällä (lisää tällöin majoneesin/ jogurtin määrää)




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti