torstai 8. elokuuta 2013

Lemon curdia, salmiakkia ja marenkia

Lemon curdia on blogeissa tehty paljon. Aikuisen maun sen kirpeänmakea kermaisuus vaatii, mutta se onkin sitten sitä monikäyttöisempi. Se käy niin leivän päälle kuin kakkujen ja piiraiden täytteeksi. Itse pidän siitä turkkilaiseen jogurtiin sekoitettuna ja paahdetuilla pähkinöillä kruunattuna aamiasherkkuna. Kauniisiin pikkupurkkeihin pakattuna ja käsintaiteilllulla etiketillä varustettuna tästä tulee myös ihania ruokalahjoja!

Marenkiin tämä sen sijaan ei käy. Facebook-seuraajat seuraukset jo tuntevatkin... Niinpä se pyöräytettiin marengin ja (sen crème brûléen innoittamana) salmiakin kanssa jäätelöksi.  Jäätelö on perusresepti, jolla hieman muunneltuna myös sitä kookos-chili-lime-inkivääristä Thaice creamiä tehtiin. 

Pahoin pelkään, että nyt tuosta jäätelötehtailusta innostuneena on kotijäätelöstä tulossa vähän sellainen pyttipannu, johon kaikki epämääräiset jämät sitten piilotetaan. Kauhulla odotan sitä päivää, kun löydän itseni vakuuttelemasta itseäni siitä, että nakki-suolakurkkujäätelö on ihan oikeasti nerokas idea...

Halutessaan osan sitruunoista voi korvata limellä. Toki tämän voi tehdä myös appelsiinista tai sitrussekoituksesta.

Marengit tein itse tästä ylijääneistä valkuaisista - ohjeen löydät täältä. Toki voi huoletta käyttää kaupasta ostettuja, jolloin ei tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota siihen jälkilämmössä kuivattamiseen tarpeeksi kuivan ja rapean lopputuloksen saavuttamiseksi. Jos sellaista ihan kuivanrapsakkaan lopputulosta kotioloissa hakee, niin marenkeja kannattaa paistamisen jälkeen kuivattaa 50-asteisessa uunissa uuninluukku halutessaan raollaan muutaman tunnin ajan. 

Lemon curd

3 (luomu)sitruunan kuori ja mehu
(käytin lisäksi tällä kertaa myös 1 limen kuoren ja mehun)
2 dl sokeria
75 gr (suolatonta) voita
3 kananmunaa

Raasta sitruunoiden kuori ja puristä niiden mehu. Sekoita sokerin ja voin kanssa ja kuumenna vesihauteessa kunnes voi on sulanut. Vatkaa kananmunat vaahdoksi ja vatkaa sitruuna-sokeri-voiseoksen kanssa. Anna kypsyä vesihauteessa 10-15 minuuttia kunnes seos on paksuuntunut. Nosta jäähtymään. Purkita jäähtyneenä ja säilytä kylmässä.

Vaniljajäätelö

4 keltuaista
1 dl sokeria
4 dl kermaa
1 vaniljatanko
1 dl glukoosisiirappia

lisäksi:
3 rkl lemon curdia
1 dl Turkinpippurirouhetta
1 dl marenkimuruja

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet veitsensyrjällä ulos. Kiehauta ne ja vainljatangon kuoret kattilassa kerman ja glukoosisiirapin kanssa. Vatkaa joukkoon kevyesti vatkatut keltuaiset. Sekoita tasaiseksi ja siivilöi. Anna jäähtyä.

Kaada jäätelökoneeseen tekeytymään sen ohjeiden mukaan TAI pakastamisen kestävään astiaan ja laita pakastimeen jähmettymään. Sekoita muutaman kerran jähmettymisen aikana. Kun seos alkaa jo hieman jähmettyä, mutta on vielä sekoitettavissa, ripottele joukkoon Turkinpippurirouhe. Kääntele joukkoon myös lemon curd niin, että se jää joukkoon raidoiksi. Myös marenkimurut voi ripotella joukkoon jo tässä vaiheessa, itse tosin lisäsin ne vasta ennen tarjoilua että se ilmava rapsakkuus niissä (kotitekoisissa) marengeissa) säilyisi paremmin.

Anna jäätyä ainakin viisi tuntia, mutta mielellään yön yli. Anna pehmetä hetki ennen tarjoilua ja ripottele mukaan myös marenkimurut.






6 kommenttia :

  1. Mul on kans vielä savujäätelö projekti meneillään :D ja hyvä siitä vielä tulee. Oon tehny myös silakkajäätelöä ja rapuja samaan annokseen. - kyllä siitä tykättiin :) kaikkee sitä keksii.

    Lemon curd on muutes aivan liian hyvää ja vielä turkinpippuria... Hmmmm... Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jopa sun jäätelöviritelmien rinnalla uskaltaisin sanoa että... aika h*****tin hyvää :-)

      Poista
  2. Oi mitä ihanuutta:) Meillä oli lapsuudesassani aina Lemon curdia,sitä englantilaista ostettua,kotona ja olenkin siitä lähtien tykännyt siitä todella paljon:)Tuo jäätelö oli varmaankin hurrrjan hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kuulostaapa ihanalta! itse kun olen lemon curdin vasta löytänyt...

      Poista
  3. Wau, ihanan näköinen annos! Mä en lakusta (enkä varsinkaan salmiakista) pidä, mies sitten senkin edestä - jotain tällaista voisin viritellä herran synttäreille tai hääpäivän viettoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ähhähää - ei se kelpaa tuolle britti-ihmeellekään. en tosin valita - jääpi enemmän mulle :-)

      Poista