tiistai 13. elokuuta 2013

(Ruoka)turistina Töölöössä

Kuppa on Töölöstä saattanut lähteä, mutta minusta se ei pääse eroon. Se on se kaupunginosa, johon aikoinani ensimmäistä kertaa Helsinkiin tullessani muutin ja veikkaan, että se on myös se viimeinen. Eihän tämä niin silmiähivelevän kaunis ole kuin Eira eikä ihan niin katu-uskottava kuin Kallio. Täältä puuttuu se kekkoslaseissaan pyöräileviä freelancer-aadeitä Punavuoressa houkutteleva trendikkyys ja Krunikan joka henkäyksessä tuntuva merellisyys.

Minulle, helmikorvakoruissa keski-ikäisenä syntyneelle porvaripirulle on Töölö kuitenkin ollut perinteisyydessään rakas osoite. Vaikka kuluneet vuodet ovat tuoneet mukanaan mm. Töölöntorin Nybergin delin kuoleman kaltaisia takaiskujakin, on Töölö silti mitä mainioin paikka ruokaturistille. 

Töölönrannan ja Carelian kaltaisten klassikoiden lisäksi Töölöstä löytyy yllättävänkin paljon uutta ja yllättävää. Silmiähivelevän kaunista laaturuokaa saa (juuri kesälomiltaan palanneesta) Mechestä. Toinen minut jo vuosia sitten mm. itsetehdyllä hevosmakkarallaan ja lakritsibrûléellaan minut puolelle voittanut ravintola on yhtenä järkihintaisen laatuillallistamisen airueena toiminut Ateljé Finne
Puhtailla ja raikkailla aasialaismauillaan hemmottelevaa katuruokaa taas tarjoaa Twisted kitchen. Mainiota sushia puolestaan tarjoilee Umeshu, vaikkei sieltä merisiilenmätiä, yhtä suurta suosikkiani, saakaan. 
Ja vaikka ajanhampaan jo ihan loppuunsa kaluama ulkomuoto ei järin vakuuttaisikaan, on Villettan autenttisen mutkattomissa italalaistunnelmissa vietetty kaveriporukalla eräätkin iloiset läksiäiset. Toisinaan jopa ihan vain läksimisen ilosta, vaikkei kukaan ole minnekään lähdössäkään. 
Helsingin tapaspaikkojen ehdoton suosikkini löytyy myös Töölöstä: Bar Teoksen suosio vuodesta toiseen on monen asian summa. Edullinen hinta, ystävällinen palvelu ja (ainakin minulle) chipirones. Ihan Teosta vastapäätä löytyy yksi uusimmista ruokayllätyksistä: frozen yogurt-herkuja tarjoava Yobot. Paikan Facebook-sivulla voit muuten äänestämällä olla mukana valitsemassa aina seuraavan viikon erikoismakua...

...jonka voi sitten tuunata halunsa mukaan näillä. Millä tahansa näistä. Ja niin paljolla kuin napa vetää.
Ja sitten täältä löytyy ihania pieniä kuriositeetteja. Niinkuin Eliten edustalta Runeberginkadulta löytyvä salmiakkiin erikoistunut kioski. Salmiakkiin!
Ja vähintään yhtä eriskummallisissa tunnelmissa on Töölönkierros mahdollista päättää. Meiltä löytyy nimittäin Bollywoodiin erikoistunut baari! Missä muualla Helsingissä ymmärretään Sharukh Khanin nerokkuuden päälle? Missä muualla on mahdollisuus keinua sisällä? Tai nauttia subtrooppisesta ilmastosta? Ja virkistäytyä mango-habaneroshoteilla? 

Shottiruletti, skumppasunnuntai, viinimaanantai, tiikeritiistai... ja baarin hilpeä henkilökunta pitävät huolen siitä, että joka päivä on hyvä Bhangra-päivä!


13 kommenttia :

 1. HIh, pitäisi varmaan lähteä turistikierrokselle Töölöön. Täältä Espoosta on vaan sinne niin kovin pitkä matka... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no nyt mietin että minkälaisethan apajat siellä espoossa täytyy turistille olla :-)

   Poista
 2. Asuin teininä 2 vuotta ihan Töölöntorin vieressä,joten minullakin on tietty rakkausuhd Töölöön....Töölö oli myös äidinpuoleisten isovanhempieni kotiseutu,joten lapsena tuli sen alueella useinkin talsittua..Nyt heinäkuussa suunnittelin mennä Mecheen veljeni kanssa,mutta se olikin silloin suljettu! Tuo salmiakkikioski on kyllä ihan huippu:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. on se jotenkin ihan omanlaisensa :-) itse muistan esim. juuri sen nybergin delin sieltä liki 16 vuoden takaa, joskin sillä oli jossain vaiheessa uusikin tuleminen...

   Poista
 3. Kiitos hyvistä ravintolavinkeistä ja hienoista kuvista. Töölössä tosiaan löytyy vaihtoehtoja. Tosin mullakin on niin kovin pitkä matka sinne Tölööseen Espoosta;).
  Viletassa olen käynyt pari kertaa ja eka kerralla katselin hieman sivusilmässä, että voiko täällä edes syödä, mutta ruoka oli todella hyvää.
  Yhdelle Töölöläiselle ravintolalle en tosin ole vieläkään antanut anteeksi lähes 20 vuotta sitten tapahtunutta (olisiko aivan liian pitkävihainen). Saimme puolisoni kanssa jäiset (kirjaimellisesti) pasta-annokset ja kun kerroimme asiasta tarjoilijalle, niin hän nappasi lautaset edestämme käytti ilmeisesti keittiössä mikrossa ne ja toi takaisin, koska molemmilla annoksen koristeena ollut persilja oli nuukahtanut tosi pahasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no mutta sittenhän töölöläisen on kuultava mitä kaikkea sitä sieltä päin löytyy :-) nyt pakahdun uteliaisuudesta - mikä on tuo mainitsemasi mysteeriravintola? Kuten aikaisemminkin olen kirjoittanut, italialainen keittiö on parhaimmillaan niin yksinkertaista ja antaa laadukkaiden raaka-aineiden puhua puolestaan. siitä huolimatta se on ravintoloissa säännönmukaisesti parhaimmillaankin vain keskinkertaista. ja etenkin pastan PITÄÄ olla keitetty vasta tilauksesta - etukäteen valmistettuna, pakastettuna JA sitten mikrotettuna se ansaitsee itsensä Mussolinin raivon ;-)et siis voi olla väärässä!

   Poista
  2. Ko. Ravintola on kovasti kehuttu, siinä meidän kansallisrunoilijan kadulla. Puolisonikaan ei ole suostunut astumaan sinne kyseisen tapahtuman jälkeen. En tiedä pitäisikö käydä kokeilemassa, mutta kun noita muitakin vaihtoehtoja on.

   Poista
 4. Nyt viimestään on täältä Espoon perukoilta lähettävä excursio matkalle Töölöön ! Salmiakkikioski ! En olekkaan käynyt Töölössä sitten Messenuksen :) liekö koko paikkaa enää ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. noniin :-) enpä ole tainnut tuohon Messeniukseen törmätäkään...

   Poista
 5. Ah, sä sanoit mango-habaneroshotti <3 Mä olenkin unohtanut vauhkota siitä ihmisille tällä viikolla....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en olekaan tällä viikolla vielä yhtään kumonnut :-) no, onkin vasta tiistai...

   Poista
 6. Missä tämä "Töölöö" siis sijaitsee? Helsingissä on asuinalue nimeltä Töölö, mutta et nyt ilmeisesti tarkoita sitä.....?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha. Ihan tosissasiko kysyt?

   Kyllä se juuri se Töölö on. Meillä täällä Töölöössä tuo nimi vain taipuu kielioppisäännösten ja todennäköisyyslaskelmien vastaisesti nimenomaan inessiivissä ja illatiivissa hieman erikoisesti: Töölöössä, Töölööseen.

   Poista