lauantai 20. huhtikuuta 2013

Tropiikin suklaata

Tuossa pääsiäisen aikoihin meillä oli kavereita muutamaankin otteeseen syömässä. Ja pääsisäisen aikaan, kenties lähestyvän kevään huumassa tai kaiken sen keltaisen värin ylenpalttisen käytön vuoksi ajatukset ovat jotenkin kovin trooppisenhedelmäisissä asioissa. 

Halusin kuitenkin pitää jälkiruoan yksinkertaisena, suht kevyenä ja (postimerkinkokoisen keittiöni tuottamista logistisista haasteista johtuen) etukäteen valmistettavana. Mutta eihän sitä pää pääsiäisenä päässyt mihinkään siitä suklaasta. Joten kahvin kanssa nautittaviksi tehtiin sitten tropiikin suklaata. 





Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä on vähän niinkuin Rocky Roadin yhden asteen verran hienostuneempi versio, mutta siitä helppo, että tähänhän voi omien mieltymysten mukaan laittaa mitä tahansa. Parasta se on, kun siinä on yhdistelmä jotain rapeaa kuten pähkinää, jotain pehmeää kuin kuivahedelmää ja jotain yllättävää kuten vaikka inkiväriä.




Näihin käytettiin kuivattua papaijaa ja mangoa antamaan näille makeutta, pekaanipähkinöitä antamaan rapsakkuutta, kookoslastuja antamaan vähän tuota hedelmäisyyttä täydentävää trooppisuutta, sokeroitua inkivääriä tuomaan vähän särmää ja pehmeitä kuivattuja karpaloita tasapainottamaan makeutta (toisin sanoen koska niitä nyt sattui kaapissa olemaan ja johonkin nekin piti käyttää...)

Ja kaikessa helppoudessaanhän tämä menee näin: sulata 200 gr hyvää tummaa suklaata vesihauteessa. Toki tähän voisi käyttää maito- tai valkosuklaatakin, mutta siinä tapauksessa hienosäädä lisukkeita. Mitä vaaleampaa suklaa on, sitä makeampaa se on. Maitosuklaalle sopisivat esim. suolapähkinät, rusinat ja/tai pretzel- muruset. Valkosuklaalle kokeilisin vaikka pistaaseja ja hapokkaampia kuivahedelmiä/marjoja kuten karpaloita.

Älä lisää maitoa tai kermaa - muuten nämä eivät jähmety. Anna suklaan siis sulaa ihan rauhassa sitä sekoitellen kunnes se on ihan sulaa. Levitä leivinpaperille ruokalusikalla haluamasi kokoisia ympyröitä (omani olivat halkaisijaltaan n. 5 cm) ja ripottele sitten päälle haluamasi täytteet. Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten kylmään. Tämän voi myös levittää leivinpaperilla vuoratuun uunivuokaan ohueksi levyksi ja sitten taitella siitä artisaaninnäköisiä vapaamuotoisia kappaleita. 

Koska suklaasta ei oikein viime aikoina ole tullut mitään muutakaan tehtyä, ollaan tällä mukana myös suklaa-aiheisessa kuukauden ruokahaasteessa, jota tässä kuussa isännöi viime haasteen ansaitusti voittanut Onko Nälkä- blogi!





Tuota karamelisoitua inkivääriä voi ostaa kaupasta tai sitten sen voi tehdä itse:

2 dl tuoretta inkivääriä
6 dl sokeria
6 dl vettä

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää sokeri ja keitä, kunnes sokeri on kokonaan liuennut. 

Kuori inkivääri ja leikkaa se noin 1/3 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lisää veteen ja keitä n. 40- 50 minuttia. Kun inkivääri on valmista valuta se (säästä neste!) ja levitä ritilälle kuivumaan noin puoleksi tunniksi. 

Ripottele leivinpaperille sokeria ja kääntele inkivääri siinä. Anna kuivua kunnolla ja säilytä sen jälkeen ilmatiiviissä astiassa. 

Riippuen nesteen koostumuksesta, keitä sitä lisää kunnes se on redusoitunut siirappimaiseksi. Jäähdytä ja säilytä inkiväärisiirappi kylmässä. 

10 kommenttia :

  1. Vau! todella kauniita ja varmasti maistuvia :) onnea haasteeseen! itse tein eilen haasteeseen suklaajutun, mutta en vielä tiedä onnistuiko. Jännittävää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no sen verran vähäiseksi jäi toi itse työn määrä että melkein hävettää... :-/ mutta joskus yksinkertaisestikin saa aikaan jotain :-) onnea sinne- ihan varmasti onnistui :-)

      Poista
  2. Ihania - nuohan ovat aivan kuin Ranskassa chocolaterioissa myytävät kerjäläiset (mendiants) :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no mutta tuohan sopii oikein hyvin mun tänhetkiseen, kyproksenkin tilanteelle vertojavetävään budjettiini :-)

      Poista
  3. Tosi kauniita! Joskus ostin Suomessa tämän näköisiä yhdestä suklaaputiikista valkosuklaaseen tehtynä muutaman. Takuuvarmasti hyviä :P

    VastaaPoista
  4. Ihania! Tosi nätin näköisiä.:)

    VastaaPoista
  5. Niin simppeliä ja hyvää! Ihanan pirteitä. :)

    VastaaPoista