tiistai 7. lokakuuta 2014

Oiva Pari: kanansydän-yakitori

Juuri uudelleen käynnistyneessä Oiva pari- reseptikilpailussa nostetaan nyt pikaruokaa gourmet-tasolle. Viime osakilpailussa ylevöitimme pizzaa ankkaconfitilla ja haudutetulla fenkolilla, tämänkertaisessa suuntasimme katseemme Aasian katukeittiöihin. 

Kaikennäköiset tikunnokkaan työnnetyt ja grillissä paistetut lihat ovat niitä katukeittiöiden ja pikaruokien kulmakiviä - menipä maailmassa sitten mihin tahansa. Aasian toreilla ne ovat erityisen hyvin edustettuina ja siellä niistä eläimistä myös hyödynnetään ihan kaikki. Lautaselle saattaakin päätyä melkolailla mitä tahansa keuhkoista jalkoihin. Meillä ei ihan noin eksoottiseksi heittäydytty, vaan tyydyttiin kanansydämiin, jotka ovatkin sellaista herkkua, että toivoisin ihmisten niitä rohkaistuvan käyttämään enemmänkin. 

Meidän yakitori-vartaamme saivat niskaamme teriyaki-kastikkeen. Niin että en nyt sitten tiedä, miksi tätä kutsua. Kanansydän-yakitoriksi? Teriyaki-kanansydämiksi? Teriyaki-yakitoriksi? Noita termejä voi tosin huoletta pyöritellä ilman pelkoa kielen menemisestä solmuun - tämänkertainen kisaviini on nimittäin... wait for it... alkoholiton!




Kyllä, Jacob's Creek on tuonut markkinoille Unvined-sarjan, josta löytyy alkoholiton punainen (Shiraz) sekä valkoinen (Riesling). Näitä viinejä sitten tosiaan löytyykin sieltä maitokaupan hyllyltä...! Tervetulleen lisän alkoholittomien viinien tarjontaan ne tarjoavatkin, sillä omat kokemukseni niistä laadukkaimmistakin ovat jättäneet toivomisen varaa. Maku niissä on ollut suorastaan muscatmaisen makea vailla kummoistakaan syvyyttä. Makeutta on tosin tässäkin kisaviinissä: sokeria kerrotaan pullossa olevan peräti 53 g/l, joskin kaloreita (supermallit huomio!) viinissä on puolet normaaliversiota vähemmän. 




Punaviini vaatii tuottajankin mukaan vielä hieman työtä, mutta Unvined Riesling on Rieslingiksi tunnistettava. Siinä on pirteää hedelmäistä mineraalisuutta, mutta hapokkuus ei alkoholittomassa yllä lähellekään normiversiota. Aasialaisten makujen kanssa Riesling on kuitenkin tunnetusti toimiva kombo, joten sieltä mekin kisareseptiin inspiraatiomme haimme. Ja siinä, missä hapokkaampi viini olisi selkeästi kaivannut kaverikseen kalan ja äyriäisten keveyttä, toimii tuo vähäisempi hapokkuus ja aavistuksen makeampi maku myös tällaisten lihaisampien vaihtoehtojen kanssa. Oiva pari siis, tämäkin!

Pikaruoankaan ei tarvitse olla pullamössöhiilarimättöä (vieläkö ne supermallit ovat kuulolla?), vaan leivän sijaan vartaat voi kääräistä myös salaatinlehteen. Me täytimme salaattiveneet limelorauksesta hieman sitä kaivattua happoa ja kuulautta saavalla rapsakalla porkkana-kurkku-mungpapu-salaatilla ja tarjoilimme vartaamme niiden mausteisuutta tasapainottavan täyteläisellä kookosmajoneesilla. Jep, oiva pari.




Teriyaki-kanansydänvartaat (n. 10 kpl)

600 gr kanansydämiä

Teriyakimarinadi:

3 dl soijakastiketta
1/2 dl miriniä tai makeaa sherryä
1 dl sokeria
5 cm pala tuoretta inkivääriä
1 limen kuori suikaleina

grillaukseen: sesaminsiemeniä

Huuhtele ja valuta kanansydämet. Sekoita marinadin ainekset keskenään pienessä kattilassa ja kuumenna miedolla lämmöllä kunnes sokeri on sulanut. Tarkista maku ja lisää halutessasi sokerin määrää. Anna jäähtyä ja kaada kanansydänten päälle. Anna marinoitua kylmässä seuraavaan päivään. 

Nosta kanansydämet marinadistaan ja pujoita liotettuihin vartaisiin. Siivilöi marinadi ja kaada kattilaan ja redusoi kovalla lämmöllä (varo ettei se pala tai kuohu yli) kunnes se sakenee paksuksi glazeksi (tässä menee noin 20 minuuttia). 

Paista vartaita 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia, käännä ja paista toiset 5 minuuttia. Nosta pois uunista ja kuumenna uuni 250 asteeseen grillivastuksilla. Valele vartaat teriyaki-glazella ja ripottele päälle sesaminsiemeniä. Paada grillivastuksen alla muutaman minuutin ajan kunnes kastike karamelisoituu ja siemenet saavat hieman väriä.

Tarjoile sellaisenaan tai rapean salaatin ja kookosmajoneesin kera. 

Salaatti:

3 isoa porkkanaa
1 kurkku
200 gr mungpavunituja
1 limen mehu

tarjoiluun: tuoretta korianteria

Kuori porkkana ja suikaloi ohuelti. Halkaise kurkku, kaavi siemenet teelusikalla ja suikaloi. Jos käytät tölkki-ituja, valuta ne ja yhdistä muiden ainesten kanssa. 

Kookosmajoneesi:

1/4 dl majoneesia
3/4 dl kookoskermaa (kylmässä säilytettyä, jähmettynyttä kookosmaitoa)
1 limen kuori
suolaa

Sekoita ainekset, anna maustua hetken aikaa kylmässä, tarkista maku ja tarjoile. 







*Yhteistyössä Pernod-Ricardin Oiva Pari-reseptikilpailun kanssa*



___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      




15 kommenttia :

  1. Minoon niin nössö, etten ole koskaan maistanut kanansydämiä (sisäelimet noin muutenkin tuottavat vaikeuksia), mutta jos ne saa teriyakikastikkeessa, niin harkitsisin asiaa todella! Tosi hyvä kilparesepti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no sehän onkin ollut niin jännä, että jopa sellaiset ihmiset joiden en ikinä olisi kananasydämiä edes kokeilevan ovat noihin ihastuneet :-) hyviä ovat. ja halpoja kuin mikä!

      Poista
  2. Tämä menee kyllä niin tehtävänannon ytimeen Gourmet- streetfood! Toukokuussa sain sydämiä elämäni ekak kertaa Kivistössä ja voi pojat oli hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kyllähän minä vähän sitä toivoinkin :-) ja eihän sen gurmeen tarvitse pelkästään jotain hummeria ja kaviaaria olla! meillä tykästyttiin näihin Streat Helsingissä eikä sen jälkeen ole loppua näkyvissä...

      Poista
  3. Lihansyöjäaikana(siipikarjan) söin useinkin sydämiä,joita sieltä Hakaniemen hallista tuli ostettua. Niistä tykkäsi poika ja kissakin;D Samoin kivipiiraita tuli ostettua,oletko niitä kokeillut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kivipiiraista muistan sun puhuneenkin mutta en kyllä muista moisia nähneeni. multa löytyy myös tuttavapiiristä kissanomistajia joiden taloudessa nämä menevät nimenomaan nelijalkaisten nautinnoksi... ;-)

      Poista
    2. Ainakin siellä samassa Hakaniemen hallin myymälässä missä on sydämiäkin pitäisi olla kivipiiraita.Ja nekin on tosi hyviä,kysyppä vaikka ensi kerralla...

      Poista
  4. Vastaukset
    1. nä mä melkein sanoisin että ollaan nyt varovaisia - sen verran kovaa settiä tekee niin madame kuin muutkin kanssakisaajat <3

      Poista
  5. Todella herkullisen näköinen oiva pari! Minä en ole koskaan syönyt kanan sydämiä, mutta koiralle olen niitä usein syöttänyt, ehkä se onkin ollut syy vältellä niitä. Nyt olen lupautunut ensi viikonloppuna maistella sydämiä ja maksaa tapas illassa :) Reseptisi ja kuvasi nähtyäni, rohkaistun, syön avoimin mielin, taidan jopa pitää niistä jo nyt! P.s. Oli todella mukava nähdä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oli niiiiiiiin hauska nähdä :-) suosittelen ehdottomasti avoimeen mieleen! kasvissyöjäksi ei minusta ole, mutta sitä mieltä olen, että jos eläintä syö, niin silloin on pyrittävä syömään kestävästi, kaikki osat hyödyntäen :-)

      Poista
  6. Minen kestä. Kivipiira, kivipiiroja. Ei piiras. Oukei? :D Nimim. Pilkunviilaaja PS Meidänkin on aivan PAKKO tehdä noita sydämiä, sä saat niistä tehtyä niiiiin hyvän näköistä (ja varmasti makuista) ruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nöyränä kiitän. sen verran vieras on raaka-aine ettei ole edes kieliopin vaatimukset tuttuja... :-/

      Poista