perjantai 6. syyskuuta 2013

Galette karamellisoidulla sipulilla ja fetalla

Kyllähän sitä ennen lomaa kaikennäköisiä kunnianhimoisia suunnitelmia tekee. Niinkuin että muistaa kohtuuden niin sangriassa, auringonotossa kuin kokkauksessakin. Ja että yrittää sivistää itseään ihan Nobel-palkitulla kirjailijalla (Orhan Pamuk). Ja että aloittaa aamunsa uimalla kilometrin. Ja käyttää sen uima-altaan reunalla loikoiluajankin hyödyksi kertaamalla vaikka arabian kielioppia. Ja sitten se loma onkin ohi eikä ole saanut aikaiseksi edes 100 metriä. Koko aikana. Eikä vieläkään osaa sanoa arabiaksi muuta kuin että "valitettavasti siskoni ei ole naimisissa". Ja se Nobel-palkittu kirjailijakin on vaihtunut Seitsemän päivää- nettiversioon. Eikä ole ehtinyt edes osallistua kuukauden ruokahaasteeseen!

Viime kuun Onko nälkä?- blogin isännöimässä haasteessa oli teemana piirakka, ja tällä meidän oli siihen tarkoitus osallistua. Galette on vapaasti suoraan pellille muotoiltu, ranskalainen ja hyvin rustiikkinen piiras, joka on äärimmäisen kiitollinen ja monipuolinen siitä, että sen täytteeksi käy aikalailla mikä vain. Pohja on aikoinaan todennäköisesti Arroyon kirpputorilta mukaan tarttuneesta Kitchen classics- sarjan Picnic hamper-kirjasta. Toistaiseksi tämä pohja on sen parasta antia. Ja luonnollisesti osan jauhoista voi korvata jollain muullakin kuin vehnällä.

Tänään täytteeksi keiteltiin karamellisoituja sipuleita oman pihan timjamin kera. Niin, ja jatkettiin sitä juustosiedätyshoitoa - tällä kertaa vuorossa oli feta. Jonka suolaisuus yhdistettynä oliivien happoon ja sipulin täyteläiseen makeuteen olikin aika onnistunut kombo. Fetan sijaan voisi käyttää myös vuohenjuustoa.

Hautuessaan niin sipuleista kuin balsamicosta tulee ihanan makeaa. Jos haluat siihen enemmän särmää, lisää puolet (tai kaikki) balsamicosta vasta hauduttamisen jälkeen. 

Tuo sipulihilloke on itsessään sen verran mehukasta, ettei tuota muna-kerma-seosta välttämättä edes tarvittaisi. Sen sijaan jos täytteenä käyttää jotain muuta, quiche-tyyliin, on tuo ihan hyvä lisäys, sillä se estää täytteitä kuivumasta ja antaa sille rakennetta.

Neljälle- kuudelle

Karamellisoidut sipulit:

5 sipulia 
2 rkl voita
4 oksaa timjamia
2 rkl balsamicoa

Kuori sipulit ja leikkaa haluamasi kokoisiksi renkaiksi/ siivuiksi. Kuumenna voi kattilassa ja lisää joukkoon sipulit, timjaminoksat sekä balsamico. Laske lämpöä ja anna kypsyä kannen alla 40-60 minuuttia. Sipuleista kypsyessä tihkuvan nesteen, balsamicon ja voin pitäisi riittää nesteeksi, mutta mikäli näyttää, että sipulit alkavat palaa, lisää hieman öljyä. Käyttämiesi sipulien koosta riippuen sipulihilloketta tulee noin kahteen galetteen,mutta yijäänyt hilloke on  on hyvää myös leivän päällä, juuston kanssa, hampurilaisessa...

Pohja:

2,5 dl jauhoja
60 ml oliiviöljyä
1,5 tl suolaa
60-80 ml vettä

Sekoita öljy suolalla maustettuihin jauhoihin ja sekoita käsin muruisaksi taikinaksi. Lisää sitten vesi vähän kerrallaan, kunnes koossa on pehmeä, mutta kiinteä taikina. Kääri tiukasti kelmuun ja anna levätä kylmässä puolisen tuntia.

Täyte:

n. 1/2 karamellisoiduista sipuleista
kourallinen oliiveja
kourallinen fetaa
muutama timjaminoksa
(1/2 muna + 1/4 dl kermaa)

Lämmitä uuni 200 asteeseen (omani on tosin sen veran ärhäkkä, että 180 riitti). Jätä leivinpelti uuniin. Kaulitse taikinalevy kevyesti jauhotetulla työtasolla muutaman millin paksuiseksi ympyräksi (n. 30 cm halkaisija). Kaikista helpoiten tämä käy kahden leivinpaperin välissä. Levitä sipulihilloketta pohjalle jättäen n. 5 cm reuna tyhjäksi. Ripottele päälle haluamasi kokoisiksi viipaloidut oliivit (ne voi käyttää myös sellaisinaan) ja murustele päälle feta. Ripottele päälle timjami. Nosta reuna täytteen päälle taitellen sitä edetessäsi edellisen osion päälle. Siirrä se sitten varoen leivinpellille. Sekoita muna (alkuperäisessä ohjeessa käytettiin 1 muna + 60 ml kermaa, mutta itselleni riitti tuosta määrästä puolet) kermaan ja kaada täytteen päälle. Paista uunin alatasolla kunnes täyte on asettunut ja pohja on saanut kauniin kullankeltaisen värin - n. 30-40 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja tarjoile esim. vihreän salaatin kera.





______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?




 http://www.andalusianauringossa.com/2013/09/syksyn-satoa-piirakassa.html   http://www.andalusianauringossa.com/2014/02/halloumi-karpalo-pistaasisalaatti.html  http://www.andalusianauringossa.com/2013/07/pimientos-marinados-marinoidut-paprikat.html

8 kommenttia :

  1. :-) suosittelen. tuo pohja taipuu vaikka mihin!

    VastaaPoista
  2. Nami:-) oi se arabian kielioppi on niin vaikeaa! Omistan 2 arabian kielioppikirjaa,ja toisen on laatinut koirankuljettaystäväni,eläkkeellä oeva arabiankielen opettaja.Kirja on vielä tehty lapsioppilaita varten,mutta
    silti se on pirun vaikeaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no on. ehkä lomalla onkin parempi tyytyä ihan vain siihen auringonottoon - ihan hyvällä omallatunnolla ;-)!

      Poista
  3. Ihana piirakka, nam ! Ei voi muuta sanoa :) Ja hauska että se on ulkoisestikin hieman peruspiirakasta eroava.

    VastaaPoista
  4. Kivan erilainen lähestymistapa piirakkaan. Pitäisi itsekin taas kokeilla jotain uutta ja mullistavaa keittiössä - se piristää kummasti mieltä ja makunystyröitä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. en siis sano "laiskalle sopiva" vaan sanon "dekonstruoitu" ;-)

      Poista