sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Soppasunnuntai: gazpacho

Niin monenlaiseen kuin keitot taipuvatkin, ei niistä oikein piknikruoaksi ole. Ellei sitten ole kyse kylmästä keitosta, kuten vaikka gazpachosta. Kesäkuumalla se virkistääkin ihanasti. Joissain resepteissä tähän laitetaan salmorejon lailla leipää, mutta itse pidän leivättömän version keveydestä. Yläkerran Herra suhtautuu ajatukseen kurkusta gazpachossa jokseenkin samoin kuin Saudi-Arabia ajatukseen naispresidentistä. Itse taas pidän siitä, koska se tuo soppaan oman vehreytensä.

Parhaimmillaan tämä on kunnolla jäähtyneenä, joten tämä kannattaa tehdä jääkaappiin  useampi tunti etukäteen, vaikka edellisenä päivänä. Maut myös voimistuvat, mitä pidempään tämän antaa tekeytyä, minkä vuoksi sipulin kanssa kannattaa olla varovainen - se kun helposti antaa tälle turhankin agressiivisen vivahteen. Samasta syystä ei tätä kannata kovin pitkään säilyttääkään.

Itse lisäsin tomaattipyrettä syventämään tomattien makua ja antamaan keitolla vähän lisää väriä. Toinen vaihtoehto olisi paahtaa tomaatit uunissa ja soseuttaa sen jälkeen. Silloin tarvitset lisää nestettä - joko vettä tai tomaattimehua. Mikäli jostain syystä haluat tehdä tämän ilman öljyä tai viinietikkaa, suosittelen silloinkin käyttämään nesteenä tomaattimehua. Myös paprikan voisi paahtaa - se antaa keitolle paitsi syvyyttä, myös muuttaa paprikan maun makeammaksi.

Perinteisesti gazpacho tarjoillaan alkuruokana, jolloin tästä riittää noin neljälle. Osana tapas-ateriaa tämän voisi tarjota pienistä, shottikokoisistakin laseista , jolloin tästä tulisi noin 10 annosta.

1/2 kurkku (n. 175 gr)
1/2 pienehköstä sipulista (n. 40 gr)
2 valkosipulinkynttä
1/ paprika (itse käytin punaista) , n. 120 gr
6 tomaattia (n. 690 gr)
0,5 dl oliiviöljyä
1-2 rkl sherryviinietikkaa tai punaviinietikkaa
2 reilu rkl tomaattipyrettä (+ripaus sokeria)
suolaa, pippuria

Kuutioi vihannekset lohkoiksi, kaada blenderiin ja suurruuttele tasaiseksi. Ihan sattumatonta tämän ei tarvitse olla! Lisää sitten öljy, viinietikka, tomaattipyre, sokeri ja mausta. Anna jäähtyä kylmässä. Tarkista maku vielä ennen tarjoamista ja lisää makusi mukaan joko suolaa, öljyä tai viinietikkaa.6 kommenttia :

 1. Samoja keittoja ollaan keitelty :) gazpacho on ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo- vaikka täytyy myöntää että koska meillä tuon H:n aversion vuoksi viinietikkaa koskaan käytetä, niin kyllä siitä tykkääminen on itselläkin vielä hakusessa...

   Poista
 2. Kuva taas ihana ja niin on gazpachokin! Minä olen aina myös laittanut kurkkua mutten leipää gazpachoon:)

  VastaaPoista
 3. Ehdotonta kesäruokaa. Kommentoin Annemillekin, että oma suosikkiversioni on se, jossa paahdetaan paprika, se antaa mahtavaa syvyyttä soppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan totta - huomasin juuri että tuo on itseltänikin jäänyt mainitsematta tuossa kun puhun tuosta tomaattien paahtamisesta... lisätäänpäs sekin!

   Poista
 4. Ihana kuva!:) Näitä kylmiä keittoja pitää kesän aikana kokeilla.:)

  VastaaPoista