perjantai 21. kesäkuuta 2013

Rabo de toro - häränhäntää suklaalla ja oluella

Häränhäntäänhän ihastuin jo Nerjassa. Siellä sen ja mukana seuraavan kastikkeen maku oli Cordoban versiota  intensiivisempi, mutta Herrasmiehen mukaan "liian etikkainen" (?!). Cordoban rakenne taas oli mureampaa. Tämä yhdistää molempien parhaat puolet. Näin ainakin uskon. 

Kovin kuvauksellisia annoksiahan ei tästä vempulasta saa, mutta sitäkin suurempia, suusasulavuudellaan hempeyttä herättäviä makunautintoja kyllä. Tuo kastike, jota häränhännän oma rakenne myös osaltaan saostaa, on makeudessaan ja lihaisessa syvyydessään kuitenkin ehkä se kaikkein paras osa tästä ateriasta... Jos minulla ei olisi mitään käytöstapoja (tai itsesensuuria) niin tunnustaisin tässä vaiheessa nuolleeni kattilan pohjankin.

Eivät nämä vähän harvinaisemmat ruhonosat juurikaan erityistaitoja vaadi - ei niitä siis kannata pelätä. Aikaa niiden valmistus tosin yleensä vie vähän enemmän. 





Kolmelle

3 isoa häränhäntää
3 dl vahvaa lihalientä
3 dl suklaaolutta kuten Young's chocolate stout (myös sahti kävisi tähän mainiosti)
4 pienehköä sipulia
1 palsternakka (n. 200 gr)
2 porkkanaa (yht. n. 200 gr)
10 maustepippuria
3 laakerinlehteä
1 tähtianis

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Jauhota häränhännät kevyesti ja ravistele ylimääräiset pois (tämä auttaa niitä ruskistumaan ja suurustaa osaltaan myös kastiketta). Mausta ne suolalla ja pippurilla ja paista niihin kaunis väri pannulla öljyn ja voin seoksessa. Lisää joukkoon rouheasti siivutettu sipuli ja laakerinlehti ja anna pehmetä hetken aikaa. Lisää sitten porkkana ja palsternakka, myöskin rouheasti paloiteltuna. Lisää sitten liemi, olut, tähtianis ja kuumenna. Kun se kiehahtaa, siirrä peitettynä uuniin. Paista 3-4 tuntia, kunnes liha on luusta lohkeavan pehmeää. Eikä se siitä pilalle mene todellakaan, vaikka uuniin unohtuisikin - tuo kypsennysliemi pitää sen kyllä mehukkaana. Nosta lihat kastikkeestaan ja pidä lämpimänä. Siivilöi kastike ja survo vihannekset siivilän läpi kastikkeeseen. Kastikkeen pitäisi olla jo nyt sopivan paksuista, mutta mikäli se ei ole, kuumenna kunnes se redusoituu. Lisää nokare voita ja tarjoile häränhännän kanssa. Tarjoile perunoiden, riisin tai höyrytettyjen vihannesten kera. Meillä kumppanina oli tosin espanjalaisittain varsin epäautenttisesti sienirisottoa... Ohje tähän huomenna!




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti