lauantai 29. kesäkuuta 2013

Emmerdalesta Ardalesiin

El Chorrosta lyhyen ajomatkan päässä sijaitseva Ardales on pieni vuorenrinteille levittäytyvä, 1500-luvulle juurensa juontavan kirkon ympärillä kumpuileva kylä. Sitä vartioivat historiallisen Ardalesin linnan rauniot. Linnan rakennuttaja on juurikin se aikansa anarkisti ja rämäpää rettelöitsijä Umar ibn Hafsun.

Kylän juuret ulottuvat kauas historiaan ja kylän nimikin, alkujaan Ard-Allah, Allahin maa, on peräisin maurilaisajalta. Kirkko on keskeinen osa kylää ja sen torni on nähtävissä mistä tahansa päin kylää. Alunperin paikalla sijaitsi moskeija, ja sen lasitetuista tiilistä tehty, vihreän ja sinisen eri sävyissä auringossa kimalteleva kirkontorni onkin itse asiassa alkuperäisen moskeijan minareetti. 

Herrasmiehellä on Yorkshiressä talo, jonka takapihalta aukeavat juuri sellaiset henkeäsalpaavat Emmerdale- maisemat. Ei se Ardaleskään kyllä kauas jälkeen jää...

Muutaman kilometrin päässä sijaitsee maanjäristyksen seurauksena vuonna 1821 löytynyt luolasto, mutta muuten ei tässä kylässä ole mitään kovin merkittävää ja muista Andalusian rinteitä täplittävistä valkoisista pikkukylistä poikkeavaa.

Ja toisaalta siinä juuri piileekin näiden kylien viehätys. Aika tuntuu pysähtyneen. Vanhat miehet kokoontuvat puistoihin ja terassien varjoon pelaamaan korttia ja parantamaan maailmaa juuri niinkuin ovat aina tehneet.

Silti kadut ovat täynnä elämää. Se leijuu ilmassa kotien avoimista ovista ja ikkunoista ulos kantautuvissa äänissä ja tuoksuissa, ympäröiden ohikulkijan ja tempaisten tämän hetkeksi mukaan osaksi asukkaidensa elämää. Garcioilla käsketään pikku-Antoniota pesemään käsiä, Gileillä taas jonkun pitäisi päästää koira ulos. Gonzaleseilla on tänään pyykkipäivä ja Hernandezeilla kokataan... jaaha - taitaa olla lihapullapäivä!

Ja vaikka juuri näissä kylissä asukkaiden melkein odottaisi suhtautuvan epäilevästi niihin "ulkopuolisiin", niin tavalla, joka minun suomalaiseen mentaliteettiin tuntuu hassulta - kun taas Herrasmiehelle asia on mitä luonnollisin - juuri täällä vieraita vastaantulijoitakin tervehditään. Buenas dias teillekin, mis amigos!

2 kommenttia :

  1. Miten viehättävä kylä:-) Tuolla en olekaan ollut.Hyvät kuvat:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitoksia! ihan vahingossa mekin tuolta itsemme löysimme: El Chorrosta Bobastroon ja sieltä tänne :-)

      Poista