lauantai 8. kesäkuuta 2013

Siiderisimpukat

Happy Joe- luomusiideri kutsui bloggareita mukaan kehittämään hauskaa ja helppoa reseptiä uuden luomusiiderin kylkeen nautittavaksi. 

Minä ajattelin samantien simpukoita. Jotka ovat mainioita siiderin kanssa tarjottaviksi, mutta jotka myös kypsennetään siiderissä! Pikainen tutkimus kuitenkin paljasti, että samaisen brändin edellisessä reseptikilpailussa viime vuoden syksyllä oli Soul Kitchen osallistunut juurikin siiderisimpukoilla. Mietintämyssy siis takaisin päähän! Jaan tässä kuitenkin oman reseptini.

Simpukoita ei Suomessa syödä tarpeeksi, mutta niitä on ihan turha pelätä. Ne ovat nopeaa, helppoa ja sormin syötävinä ennenkaikkea hauskoja! Kutsu ystävät kylään ja kokeile! 

Nämä kun kuitenkin näyttävät sen verran fiinimmiltä, ettei kukaan arvaa, että aikaa näihin meni alle vartti ja aineksiakin oli yhden käden sormien verran.

Pääruokana annoksesta riittää kahdelle- kolmelle, pienempiin kulhoihin jaettuna bile- tai alkuruokana neljälle-kuudelle.





1 kg simpukoita  
2 valkosipulinkynttä
4 salottisipulia/ 1 pieni normisipuli  
75 gr pekonia
muutama timjaminoksa
n. 3 dl kuivaa omenasiideriä
(1/2 - 1 dl kermaa)
suolaa, mustapippuria

Jos käytät tuoreita simpukoita, puhdista simpukat vetämällä niistä parrat pois ja harjaamalla mahdolliset liat pois. Mikäli käytät pakastettuja esikeitettyjä, anna niiden sulaa kaikessa rauhassa. Jaan tässä niinikään Soul Kitchenin kautta juuri oppimani Julia Childsin vinkin, jota seuraavalla kerralla simpukoita kokatessani ehdottomasti kokeilen:


"Sekoita hyvin noin puoli desiä jauhoja 3 litraan vettä ja laita simpukat jauhoveteen vähintään tunniksi. Tällä tavoin simpukat puhdistavat itsensä kaikesta kakasta ja pulskistuvat mehevämmiksi. Lopuksi kaada simpukat lävikköön ja huuhtele hyvin".

Kuumenna pannu, lisää sinne kuutioitu pekoni ja anna rapsakoitua. Lisää tarvittaessa hieman öljyä tai voita ja pehmitä siinä myös hienonnetut valkosipuli ja sipuli. 

Jos haluat tosissasi tehdä vähäeleisesti vaikutuksen kavereihisi Masterchefiä hipovilla taidoillasi, lisäät tässä vaiheessa myös muutaman timjaminoksan. Tai teelusikallisen kuivattua. 

Lisää sitten siideri ja simpukat. Peitä ja anna kiehua 4-5 minuutin ajan. Nostele simpukat liemestä, heitä pois ne, jotka eivät ole auenneet (tai tarjoile sille kaverillesi, joka rikkoi sen lempimekkosi vetoketjun sitä lainatessaan tai varasti poikaystäväsi!) ja tarjoile loput liemessään. Tarkista maku ennen tarjoilua ja mausta tarvittaessa. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, sillä etenkin tuoreiden simpukoiden merellisyys on yleensä tarpeeksi.

Tämä on hyvää näinkin, mutta jos pidät kermaisesta täyteläisyydestä hedelmäistä hapokkuutta enemmän, nosta simpukat liemestä, pidä piettynä ja lisää kattilaan kerma ja kiehauta. Kaada sitten liemi simpukoiden päälle, ripottele päälle persiljaa ja tarjoile. Mielellään ihanan rustiikkisen leivän kanssa, jolla saa mopattua viimeisetkin liemenjämät. 

Simpukathan ovat myös siitä kätevää bileruokaa, että tiskiäkään ei oikein tule - ne kun toimivat ruokailuvälineinä ihan itse! Kaivettuasi ensimmäisen kullankeltaisen kullanmurun kuorestaan, voit käyttää sitä pinsettinä, jolla noukkia loput herkut kuoristaan. Se toimii myös liemen lusikointiin, vaikka kyllä sen voi huoletta ryystääkin! 






3 kommenttia :

  1. Omppuinen siideri varmaankin antaa kivasti makua simpukoille:-)

    VastaaPoista
  2. Kiva resepti. Alkoi tekemään simpukoita mieli. Harmi vain, kun tuoreita ei ole ihan lähellä saatavilla. Joskus aina kaupungissa käydessä ostetaan.

    VastaaPoista