sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Soppasunnuntai: Fenkolia

Fenkoli on minulle aika uusi tuttavuus. Testikeittiössämme se on tähän mennessä päätynyt ainoastaan borssiin, johon sen antama vieno lakritsainen vire kyllä sopikin. 

Fenkoli on hassu vihannes. Raakana sen anismaisuus tuntuu voimakkaalta ja palauttaa mieleen vuosien takaisen, halvan ouzon siivittämän Kyproksenmatkan niin voimallisesti, että mahanpohjasta ottaa vieläkin... mutta etenkin kypsennettynä sen maku on yllättävänkin hienovaraisen elegantti. Siksi en siihen viitsinyt kermaakaan laittaa. Jos noita aniksisia ja lakritsaisia sävyjä haluaa tuoda enemmän esille, kannattaa keitinveteen laittaa yksi tähtianis. Muista se kuitenkin poistaa ennen soseuttamista...

Ja koska nämä Soppasunnuntain tuotosten raaka-aineet itsessään ovat niin edullisia, voi niitä hyvällä omallatunnolla ylevöittää tarjoilussa. Tämän tarjosin kylmäsavulohen kanssa, jonka suolaisuus sopii tuohon fenkolisosekeiton luontaiseen kermaisuuteen vallan mainiosti.
Kahdelle

2 isohkoa fenkolia (yht. reilu 600 gr)
1 pieni purjo
5-6 dl kana- tai kasvislientä
(1 tähtianis)
sitruunamehua
suolaa, valkopippuria
2 isoa siivua kylmäsavulohta

Kuori fenkolin uloimmat lehdet ja halkaise se. Poista sen kova, puumainen ydin ja siivuta. Siivuta purjo ja kuullota voissa. Lisää fenkoli ja pehmitä hetken aikaa. Kaada sitten päälle 5 dl lientä ja anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla kunnes vihannekset ovat kypsiä - 15-20 minuuttia. Soseuta blenderissä tasaiseksi, lisää tarvittaessa lientä ja kaada takaisin kattilaan. Mauta lorauksella sitruunamehua, suolalla ja valkopippurilla. Tarjoile kylmäsavulohiviipaleiden ja fenkolinlehtien kera.3 kommenttia :

 1. Inhosin fenkolia yli kaiken ennenkuin söin sitä kypsennettynä ystävän luona ja nyt maistuu fenkoli raakanakin.
  Tuollaista keittoa voisi kokeilla sitten kun taas on fenkoleiden aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän tunteen - tämä bloggaus tarjoaakin näköjään kätevän tekosyyn yrittää siedätyshoitoa kaikennäköisiin lapsuuden (ja koulukeittiöiden) aiheuttamiin aversioihin :-)

   Poista
 2. Nami, fenkoli ja kylmäsavulohi kuullostavat loistavalta yhdistelmältä. :)

  VastaaPoista