keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Salpicon de Marisco - marinoituja äyriäisiä

Vieraillessamme Alhambrassa muutama vuosi sitten jouduimme odottamaan vuoroamme sulttaanien palatsiin muutaman tunnin. Ja mikäs olisi parempi tapa kuluttaa aikaa kuin nautinnollinen, ajan kanssa nautittu lounas! Tuolloin söimme fritura malagueñan, malagalaisen äyriäisvalikoiman jossa maakunnallemme tyypilliseen tyyliin oli kaikki uppopaistettu. 

Ja vaikka uppopaistamiseen uskonkin enemmän kuin Joulupukkiin, Jeesukseen ja Timo Soiniin yhteensä, niin rajansa kaikella. Niinpä käytin tänään jääkaapista ja pakasteenpohjalta löytyvän äyriäisvalikoimamme vähän kevyemmin marinoimalla sen salaatiksi. Ja por favor: tuloksena oli salpicon de marisco! Kuulostaakin jo niin kesäiseltä ja keveältä!

Kalana käytin tähän pangasiusta, johon olen kovin tykästynyt (ja se on kuulemma vielä ekologisesti kestävä valintakin!), äyriäisinä mustekalan lonkeroita ja rikkinäisiä tuubeja jotka olivat jääneet yli aikaisemmista mustekalaoperaatioista, jättikatkarapuja, (hieta?) simpukoita ja tursasta. Mutta toki tähän voi oman makunsa mukaan käyttää mitä tahansa kaloja ja äyriäisiä.






Tapaksena tästä riittää neljälle, racionina kahdelle.

150 gr kiinteää valkoista kalaa 
1 dl tursasta kypsennettynä ja paloiteltuna
8 jättikatkarapua
6 mustekalatuubia
14 kpl hietasimpukkaa

Marinadi:

1 dl oliiviöljyä
1 sitruunankuori
1 sitruunan mehu
2 rkl etikkaa (itse käytin hillosipulipurkin pohjalle jääneet liemet)
1 pieni sipuli ohuina siivuina
2 valkosipulin kynttä ohuina siivuina
iso kourallinen persiljaa
suolaa, pippuria

Leikkaa kala parin sentin paksuiksiksi siivuiksi. Leikkaa mustekalatuubien sisäpuoli ohuin veitsenvedoin ruudukoksi (jolloin ne kypsetessään kiertyvät kauniiksi rulliksi). Kuori ja putsaa jättikatkaravut. Kypsennä äyriäiset erissä pannussa (kalat yhdessä erässä, simpukat toisessa jne.) kypsiksi, sekoita marinadin ainekset, yhdistä ja anna maustua kylmässä mielellään seuraavaan päivään saakka.




8 kommenttia :

  1. Jos kuolisin tänään, niin haluisin että tää olis se mun viimeinen ateria!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no mutta ethän sä kuolemaan voi mennä kun sulla on vaikka kuinka monta ruokahaastettakin vielä voitettavana :-)

      Poista
  2. Que rico! Ensi kerralla laitan sitten äyriäiset tuolla tavalla:-)

    VastaaPoista
  3. Mihin aikaan teillä syödään huomenna, että tiedetään hankkiutua paikalle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NAM! aivan ihana annos, rakastan äyriäisiä! :)

      Poista
    2. no lähetkö tulemaan vaikka samantien niin avaan pullon jo odottamaan :-)

      Poista
  4. Ihanan näköinen annos!:) Pidän äyriäisistä paljon, mutta jostain tuollaisesta voi vain haaveilla, kun eihän täällä kummoista tarjontaa ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo-o... valmiiksi jo tuskailen miten saan äyriäistarpeeni kotosuomeen palattuani tyydytettyä :-)

      Poista