keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Ohrasämpylöitä

Kuka olisi koskaan uskonut minun heittäytyvän niin nostalgiahuuruiseksi, että olisin (tuskailtuani jo useampaan otteeseen tuon Töölönkeittiön pienuuteni kanssa) haikaillut ihan oikean leivinuunin perään? Näin kuitenkin pääsi käymään niitä rieskoja yrittäessäni. Toista kertaa en ihan heti sille tielle lähde. Mutta vaivaamaanhan ne jäivät. Niin paljon että piti alkaa vaivaamaan sämpylätaikinaa. 




Raaka-aineet tässä ovat samat kuin siinä sukureseptissämme. Mutta muutaman hengen käyttöön riittävällä volyymillä. Urbaanikeittiössä toteutettavissa olevin keinoin. Piimä antaa taikinaan paitsi mehevyyttä, myös jännää happamuutta. Halutessaan nesteestä voisi puolet korvata myös vedellä.

12 kpl (tai yksi sämpyläkruunu)


5 dl piimää
(tai 2.5 dl vettä + 2.5 dl piimää)
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa/ 25 g normaalihiivaa
4 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Lämmitä piimä (tai vesi ja sekoita siihen piimä niin että seos on kädenlämpöistä). Liuota joukkoon hiiva ja sokeri. Anna levätä hetken jotta hiiva aktivoituu. Lisää sitten muutama desi jauhoja ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten suola ja loput jauhoista. Vaivaa tasaiseksi, joustavaksi taikinaksi ja jätä kevyesti öljyttyyn kulhoon peitettynä nousemaan tunniksi. 

Jaa sitten taikina 2 osaan, ja kumpikin näistä osista kuuteen. Pyörittele sämpylöiksi, jätä peitettynä kohoamaan noin puoleksi tunniksi. Tai paista niistä yksi leipä niin, että asettelet pallerot leivinpaperillla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (jätä väliin kohoamis- ja paistumisvaraa). Voitele kananmunalla ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä.  Paista 180-200 asteessa n. 25-35 minuuttia. 




9 kommenttia :

  1. oih,tuota leipää juuri uunituoreena ja härskisti kuunon pala voita päälle. Elämän pieniä iloja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "härski" ja "hävytön" - mun kokkaukset uudet lempimääreet :-) Esimerkki: Ruskista härski määrä pekonia hävyttömäsä määrässä voita...

      Poista
  2. Piimä on kyllä ihanaa leivonnassa - tosi herkun näköistä leipää !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vielä sanoa kiitos siitä magneetista - tuolla se komeilee jääkaapin ovessa.
      FAcebookin puolella sitä jo hehkutinkin, mutta täytyy vielä tänne laittaa että kiitokset tulevat perille. :-)

      Poista
  3. Toi näyttää niin uskomattoman hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hetken ajan tunsin itseni ihan oikeaksi pullantuoksuiseksi äidiksi :-)

      Poista
  4. Kiitos reseptistä! Testasin tänään ja voi mahdoton, että oli hyvää. Jouduin tosin korvaamaan piimän kokonaan tyttären maitoallergian vuoksi (laitoin 2,5dl vettä ja saman verran riisimaitoa)...maistui meille muunneltunakin, NAM!

    VastaaPoista