torstai 10. joulukuuta 2015

Turkkilainen salaatti - Israelin tuliaisia meze-pöytään

* * * 

For English please see here


* * * 


Jo muutaman viikonkin reissaamisen jälkeen elämänhallintani on hieman hukassa. Aamun pimeydessä herääminen on mahdotonta. Töihin lähtiessäni en voi tajuta, että ihminen todellakin tarvitsee niin monta avainta. Aivokapasiteettini on äärirajoillaan yrittäessään pysyä perässä kaikista salasanoista ja tunnusluvuista joita tarvitsen vain selvitäkseni päivän loppuun... ja takaisin kotiin.

Mutta viikkojen ravintolarietastelun jälkeen se kaikista pahin kulttuurishokki on joutua tajuamaan, että ruoka on taas tehtävä ihan itse. Aivan turhaan saa kuulkaa istua keittiönpöydän ääressä huhuilemassa paikan viinilistan perään - mitään ei tapahdu!

Useimpien israelilaisten ravintoloiden erikoisuus on niiden salaattivalikoima. Jolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten me salaatit ymmärrämme. Israelilainen salaatti on paitsi ruokalaji, myös instituutio. Se on päätähuimaava valikoima pitaleipää, tahnoja, pikkelssejä ja tuoreilla yrteillä iloittelevia salaatteja, joita kaiken lisäksi vielä täytetään sitä mukaa, kun ne tulevat syötyä. Yksinään fiesta kustantaa noin 50 shekeliä (reilu 10€), mutta alkuruokana sen saa puoleen hintaan. 

Yksi ehdottomia suosikkejani on salat turki, turkkilaisen salaatin nimellä kulkeva pikantti tomaatti-paprikasalaatti, jota sisältävä kulho pöydässäni tyhjenee aina ensimmäisenä. Samaista salaattia on muuten juuri tehty taannoisen Jaffan-lounaamme innoittamana myös Appelsiineja ja Hunajaa- blogissa!

Salaatti on paitsi helppo ja nopea sekä kaikkiin erikoisruokavalioihin soveltuva, myös monikäyttöinen. Syö sellaisenaan dippinä, leivän täytteenä, kalan, lihan tai kanan kaverina... Parhaimmillaan tämä on seuraavana päivänä makujen tasaannuttua.





Osana meze-pöytää kolmelle- neljälle

Salat turki - turkkilainen salaatti

3 rkl öljyä
1 iso sipuli (tai 2 pientä), hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1 punainen paprika, vajaan sentin kuutioina
4 isohkoa tomaattia, kaltattuna ja vajaan sentin kuutioina
2 tl juustokuminaa
1,5 rkl harissatahnaa
70 gr prk tomaattipyrettä
1,5 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 rkl hienonnettua tuoretta persiljaa
2 rkl hienottettua tuoretta korianteria (tai pelkästään persiljaa)
1/2 sitruunan mehu

Kuullota sipulia, valkosipulia ja paprikaa öljyssä miedolla lämmöllä kannen alla kunnes pehmeitä. Älä anna sipulin ja valkosipulin ruskistua.

Sekoita joukkoon tomaattikuutiot, harissatahna, tomaattipyre, juustokumina, sokeri, suola ja pippuri. Jatka kypsentämistä 10-15 minuuttia välillä sekoittaen. Seos paksuuntuu nesteen haihtuessa, mutta anna sen kuitenkin jäädä löysäksi, sillä jäähtyessään se kiinteytyy lisää.

Nosta liedeltä ja lisää yrtit sekä sitruunamehu. Anna jäähtyä, tarkista maku ja säädä tarvittaessa kohdilleen suolaa tai sokeria lisäämällä. Tarjoile. 

PS. Reseptin kotitekoisiin pitaleipiin löydät täältä!




Salaatin yrttisyyden, pienen pikanttiuden ja sitruunan tuoman kevyen hapokkuuden seuraksi sopisi toki joku makeampi valkoviini kuten Alsacen alueen Riesling tai Gewürtztraminer (myös lämpimän ilmaston pyöreämpi Riesling!). Israelinreissun aurinkoisuus kuitenkin kuljetti ajatukseni toisen tutun ja rakkaan auringon alle Andalusiaan, jossa rakastuin Albariñoon ja niinpä avasinkin pullon tämänvuotisilta Viini, ruoka ja hyvä elämä- messuilta löytämääni Portugalin vastinetta Alvarinhoa. 

Luoteis-Portugalista tulevassa Alvarinho Vinho Verdessä (14,90€) on persoonallisuutta, joka hurmasi minut jo messuilla. Sen ryhdikkyys kestää hieman mausteisuuttakin. Kuivuutensa, mineraalisuutensa, hapokkuutensa ja kypsän sitruksisuutensa ansiosta se on toimiva yleisviini paitsi kasviksia sisältävien salaattien, myös (valkoisen) kalan ja äyriäisten seuraan - kokeile siis vaikka joulupöytään! 


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



4 kommenttia :

  1. Salat turki... On se vaan niin hyvää😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oli muuten JUST niin hyvää kuin muutaman päivän tauon jälkeen muistinkin :-)

      Poista
  2. Mä rakastan tätä salaattia.. Kiitos vinkistä;)

    VastaaPoista