sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Rosoisen charmikas Jaffa - historian helmiä ja hipsterhenkeä

* * * 

For English please see here

* * * 

On lauantai-aamu eikä kello voi olla kovin paljon yli seitsemää. Silti kaduilta ylempiin kerroksiin kantautuva puheensorina ja ohikulkijoiden väittelyt kertovat Jaffan olevan jo heräämässä. 
Kauppiaat avaavat alhaalla liikkeitään; jossain siivotaan edellisen yön jälkiä. Vielä jokunen tunti sitten samojen kujien lukuisat baarit ja ravintolat kuplivat musiikkia ja elämää. Eikö tämä kaupunki koskaan nuku? Väsyttäisi - lentoni on laskeutunut vasta muutama tunti sitten. Ikkunanraoista tulviva valo leikittelee lattian koristeellisilla laatoilla kuitenkin sen verran ilkikurisesti, että luovutan. Ulkona odottaa uusi päivä ja minä haluan sinne mukaan. 

Viimeisetkin vastahakoisuuden rippeet kaikkoavat kiivetessäni 1800-luvulta peräisin olevassa talossa sijaitsevan hostellini kattoterassille. Eletään marraskuun viimeisiä viikkoja, mutta aurinko häikäisee. Lämpöäkin on liki 26 astetta. Hymy hiipii väsymyksestä huolimatta kasvoille kuin itsestään. Tästä on tulossa hyvä päivä.

Allani avautuvat maisemat yli Jaffan vanhan kaupungin, merelle ja Tel Aviviin. Voi kuinka monta hyvää päivää edessä vielä onkaan!
Ränsistyneen romantiikan rakastajille Jaffa on unelma. Tel Aviv on vain muutaman kilometrin kävelymatkan päässä, mutta tunnelma täällä on täysin erilainen. 
Jaffan asutus alkaa vuodesta 7500 eaa. Vanhassa Testamentissakin se mainitaan useaan otteeseen yhtenä Danin heimolle annetuista kaupungeista. Rannikkosijainnistaan johtuen on se ollut merkittävä satama, jota kautta on tuotu mm. Libanonin kuuluisaa (ja maan lipussakin kuvattua) seetripuuta.

Vuonna 636 arabivalloittajat saivat kaupungin haltuunsa ja siitä lähtien siellä on aina ollut merkittävä muslimiväestö. 

Juutalais- ja muslimiväestön suhteet eivät aina ole täälläkään olleet kovinkaan ruusuiset, ja jännitteet kasvoivat etenkin brittimandaatin aikana vuodesta 1917 alkaen, kulminoituen vuosien 1936-1939 arabikapinaan. Israelia on syytetty pyrkimyksistä pyyhkiä kaupungin arabihistoria ja vuodesta 1990 lähtien on tilannetta pyritty parantamaan mm. arabihistorian maamerkkejä kunnostamalla. 


Ensimmäisen ristiretken jälkeen vuonna 1100 valta Jaffassa siirtyi kristityille, mutta taistelut kaupungin herruudesta jatkuivat niin arabihallitsija Saladinin, Egyptin mamelukkien kuin ristiretkeilijöidenkin kesken. 1300-luvulla kaupunki jopa tuhottiin uusien ristiretkien pelossa. 

Vuonna 1515 Jaffa päätyi muun alueen lailla ottomaani-imperiumin käsiin. Ranskalaiset valloittivat kaupungin vuonna 1799, mistä paikalliset maksoivat kovan hinnan: niin Napoleonin joukkomurhien kuin valloitusta seuranneen ruttoepidemian myötä. 
Elämä Jaffassa normalisoitui 1800- luvun alussa ja ensimmäisten vuosikymmenten aikana kaupunkiin rakennettiiin niin synagoga kuin majatalo sen kautta läpikulkeville juutalaisille pyhiinvaeltajille. 

Vielä vuonna 1170 oli juutalaisten määrä Jaffassa laskettavissa yhdellä sormella, mutta 1800-luvun puolivälin jälkeen heitä oli jo liki 800. 1900-luvulle tultaessa oli juutalaisten määrä kasvanut sionistisen muuttoliikkeen myötä merkittävästi ja osa heistä perusti Jaffan pohjoispuolelle uuden asuma-alueen, joka myöhemmin kasvoi Tel Aviksi.
Jaffaan jäi kuitenkin huomattava juutalaisasutus- monille heistä kun Tel Avivin hintataso karkasi nopeasti mahdottomaksi.

Sama tendenssi on havaittavissa nykyäänkin. Jaffa on ollut boheemia, nuorison suosimaa asuinaluetta, mikä seurauksena sinne on päätynyt monia taiteilijoita. Vilkas hipsterikulttuuri on kuitenkin herättänyt myös grynderien kiinnostuksen, ja viime vuosien gentrifikaatio on saanut Jaffankin hinnat nousemaan monien siitä niin trendikkääksi tehneiden ihmisten tavoittamattomiin. 
Jaffa on kuitenkin yhä hellyttävä sekoitus rapistunutta charmia, kalliilla rahalla kunnostetuissa taloissa sijaitsevia putiikkeja ja design-hotelleja, vielä kalliimmalla rahalla toteutettavia uudiskohteita, joihin rahaa on ehkä vain Madonnalla... ja sitä hipsterivibaa. 
Viikonloppuisin rantabulevardin ja kuuluisan kirpputorialueen ravintolat täyttyvät brunsseille kokoontuvista trendikkäistä tel avivilaisista...
...satama-alueelle kunnostettuihin halleihin avautuu koko ajan uusia pop up-gallerioita, kahviloita ja vaihtoehtoisia teatteriryhmiä...

... ja vanhan konsulialueena tunnetun naapuruston pienet kujat ovat täynnä erilaisia taidekäsityöläisiä.

Jaffa ja sen sataman alueen pikkukujat ovat on kuitenkin täynnä pieniä helmiä, jotka mahdollistavat tutkimusretkeilyn kaupungin kiehtovaan historiaan. 

Talvikaudella kujat ovat hiljaisia ja niiden uneliaasta tunnelmasta saa nauttia kaikessa rauhassa - ilman ainoatakaan venäläistä selfiehimoista turistia...!
Siellä täällä ilmassa leijuva suitsukkeentuoksu paljastaa, että muslimien ja juutalaisten lisäksi myös kristityillä on kaupungissa pitkät perinteet. Perinteisesti täällä on asunut paljon ortodoksikristittyjä, mutta nykyään siellä törmää ihan yhtä hyvin katoliseen kouluun, maroniittikirkkoon, armenialaiseen luostariin tai luterilaisiin jumalanpalveluksiin. 

Ja yksi satamakaupungi suuria etujahan on se, ettei tuoreesta kalasta ja äyriäisistä ole puutetta. 

Fish and chipsejä suoraan kalakaupasta...
...tai sitten lounasta paikallisen Rieslingin kanssa vähän pidemmän kaavan mukaan.
Rantabulevardi on täynnä kalaravintoloita, joiden terassilla merinäkymää ihastellessa (ja siitä omasta veneestä haaveillessa!) kiire katoaa ja lounas venähtää helposti myöhäisiltapäivästä koittavaan auringonlaskuun.
Ja mikäs on venähtäessä - ehtiihän niille toreille vaikka seuraavanakin päivänä...!


_________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      


33 kommenttia :

 1. Sekä Jaffan että Tel Avivin postauksesi on tehnyt minut entistä vakuuttavammaksi siitä, että haluan tuonne osaan Israelia mahdollisimman pian! Olisi mukava istuskella iltaa, nauttia hyvästä ruuasta ja juomasta noissa maisemissa ja tuossa kulttuurissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tsaijai, kyllä. Vielä on postauksia paketissa ja yksi ihan erityisesti ravintolasuosituksiin keskittyväkin ;-)

   Poista
 2. Israel kiinnostaisi todella paljon, ja varsinkin tämän perusteella vielä lisää! Ihan mielettömän kaunista, hipsteritunnelmaa on aina hauska käydä aistimassa ja toi ruoka... <3 Historiansa puolesta myös erittäin mielenkiintoinen kohde. Mihinköhän aikaan vuodesta tuonne on kaikkein paras matkustaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olin itse asiassa nyt ensimmäistä kertaa talvella, mutta vahva suositus sille. Sään puolesta on tietty annalta-arvaamattomampaa, mutta nyt oltiin Suomen hellelukemissa. Kesällä on muita turisteja ja ihan jumalattoman kuuma (ja rannikolla vielä todella kosteaa). Kevät tai syksy siis on optimaalisin! Iso peukku Jaffalle <3

   Poista
 3. Jääkaappimagneetikeräilyprojektini tiimoilta sain kaipaamani Israel -magneetin juuri Jaffasta!
  Kiva nähdä vähän kaupunkikin. Israelissa olen käynyt vaan Eilatissa, Jerusalemissa ja Kuolleella merellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulinkin :-) Jaffa on yksi suosikkejani mutta lisää on tulossa...! Eilatista en itse pidä ja Kuolleen meren jätin tällä reissulla väliin kun on sielläkin tullut jo aikaisemmilla reissuilla käytyä.

   Poista
 4. Onpas kaunista ja jotenkin mulle tuli Italia-vibat. Voisin kuvitella, että sisä-Italiassa näyttäis hyvin paljon samalta rakennusten osalta, vaikka voinkin olla täysin väärässä. :D Miksiköhän lauantaisinkin aamutoimet alkaa noin aikasin, eikä edellisen illan juhlijoiden anneta nukkua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi hyvinkin olla. tuo ränsistyneisyys ja rapistuva menneiden aikojen haikea kauneus on jotain, jonka olen itse oppinut liittämään nimenomaan tänne :-) (muualla on jotenkin aina kaikesta huolimatta... puhtaampaa :-)? )

   Poista
 5. Aivan ihana postaus Israelista! En ole ikinä ennen ollut kiinnostunut Israelista matkakohteena, mutta nämä kuvat ja Jaffan värikäs hipsterielämä ja satamakaupungin syke... Mua alkoi todenteolla kiinnostamaan! Herkullisia kuvia ruokakulttuurista ja ihania värejä!
  Tiedän niin tuon tunteen, kun väsyttää, mutta ei raaski nukkua pidempään kun seikkailut ulkona kutsuvat! :)
  Titta / IKILOMALLA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana kuulla :-) nautin olostani viiden vuoden tauon jälkeen tuolla todella ja ihanaa, jos lukijatkin viihtyvät postausten äärellä x

   Poista
 6. Onpa kauniin ja erityisesti mielenkiintoisen näköistä! Minulla on vielä Israel käymättä, vaikka sitä pariinkin otteeseen katselin Jordanian puolelta rajan lähettyvillä sijaitsevissa paikoissa. Tällaisia fiilisteleviä, mutta asiapitoisia tekstejä on mukavaa lukea, kiitos tästä minimatkasta Jaffaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lisää on tulossa :-) Israel todella onmielenkiintoinen ja siitä rittää innostuttavaa moneen lähtöön!

   Poista
 7. Ihanat kuvat,entinen työpaikkanikin vilahtaa muutamassa...Ja tuo meidän lounas satamassa oli niin hyvä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no oli <3 seuraavaksi vuorossa kirpparikierros ja katsaus ravintolasuosituksiin hieman myöhemmin :-)

   Poista
 8. Kiitos kun sain kanssasi käydä Israelissa. Mahtavia kuvia. Tuija

  VastaaPoista
 9. Kuulostaa siltä, että viihtyisin tuolla, vaikka jokin maisemissa tökkii. Ristiriitaista. :D Suomen hellelukemat kuulostaa kyllä hyviltä, ehkä tuonne sitten myös talvella tai syksyllä/keväällä. Israel on kyllä kiinnostava maa ja kiva lukea myös maista, joista ei tiedä kauhean paljon (tai vain ikäviä uutisia).
  ps. Pari hyvää israelilaista kappaletta Euroviisuissa on kyllä kuultu, v. 2008 ja 2010. Kuunteleen niitä edelleen. Tuli vain mieleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs niissä tökkii? Kevät ja syksy ovat parhaita aikoja matkustaa - pahimmillaan olen ollut Kuolleella merellä elokuussa niin, että lämpötila vasta iltakahdekalta laski varjossa alle 38...

   PS. Euroviisut on Israelissa kova juttu :-)

   Poista
 10. Kuulostaa aivan ihanilta paikoilta molemmat! Israel on jo piktään ollut sellainen maa missä haluaisin päästä käymään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no hienoa! Liity seuraan - tulossa on lisää kohteita ja vinkkejä :-)

   Poista
 11. Voi miten upeita kuvia rosoisesta ja kauniista Jaffasta! Mä olisin just niin hölmö, että ottaisin hotellin Tel Avivista, en varmasti "uskaltaisi" majoittua Jaffaan. Mutta varmasti Jaffan kaltaisessa paikassa pääsee lähemmäs aitoa fiilistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. molemmissa on puolensa - lämpenin tällä reissulla uudestaan myös Tel Aviville. Jaffassa (nimenomaan vanhassa) on kyllä sellaista pienen kylän charmia, että suosittelisin sitä isolla kädellä x

   Poista
 12. Siis nyt oli kyllä niin ihana tunnelma sekä kuvissa että tekstissä, että huh huh! Ja toi herkkupöytä! Ah ja oih!

  VastaaPoista
 13. Aivan huikeita kuvia ja todella mielenkiintoinen kurkistus itselleni täysin vieraaseen paikkaan. Voihan Israel, pitääkö tässä nyt sekin vielä lisätä bucket-listalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no todellakin :-) Katsotaas millainen on fiilis seuraavan viikkojen jälkeen, kun kaikki blogipostaukset ovat maailmalla x

   Poista
 14. Miten saitkin Israelin ja erityisesti Jaffan kuulostamaan niin houkuttelevalta? Sinnekinkö siis pitäisi matkustaa… :)

  VastaaPoista
 15. Olisi pitänyt olla Jaffassa enemmän kuin kävelyretkellä Tel Avivista. En mä nähnyt kaikkea tätä ihanaa! Muistan muuten, kun taksikuski kentältä tullessa yöllä sanoi, että ainakaan Tel Aviv ei nuku koskaan.

  VastaaPoista
 16. Sait kuulostamaan paikan todella houkuttelevalta. Kauhea reissukuume iski! Juuri tuo kun aamulla herätessä vieraassa maassa tietää, että on tulossa mahtava ja tapahtumarikas päivä.. Pääsisipä itsekin pian taas reissuun! Tosi kiva muutenkin lukea tälläistä postausta, missä on paljon kuvia ja välissä vähän tekstiä. En meinaa jaksaa lukea postauksia, jossa kaikki teksti on sysätty alkuun romaaniksi ja postauksen lopussa on 15 kuvaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, pää käy täälläkin ylikierroksilla yrittäessään keksiä seuraavaa matkakohdetta :-)

   Poista
 17. Minun pitää nyt alkaa oikeasti tekemään jotain tälle Israelin kaipuulleni. Aina tulee muka jotain tekosyitä, miksi ei voi nyt lähteä. Mä nyt kuitenkin vaan niin hauaisin tuonne kävelemään ja syömään! : )

  VastaaPoista