perjantai 18. joulukuuta 2015

Temppeliritarien salaisuuksien kiehtova Akko


* * * 


For English please see here

* * * 

Historian saatossa ovat Akkossa mellestäneet niin kanaanilaiset, israelilaiset, arabit, roomalaiset, bysanttilaiset, ottomaanit ja britit. Sen kaikista kiehtovin aika sijoittuu kuitenkin ristiretkien ja temppeliherrojen aikaan. 

Jerusalemin kuningas Baldwin I (ei tiettävästi sukua Alecille...) valloitti Akkon ensimmäisen ristiretken aikaan vuonna 1104, piiritettyään sitä neljän vuoden ajan.

1187 aijubididynastian sulttani Saladin valloitti Jerusalemin. Vasta neljä vuotta myöhemmin Englannin kuningas Rikhard I:n ja Ranskan kuninkaan Filip II:n johtaman kolmannen ristiretken onnistui valloittaa Pyhä maa takaisin ja Akkosta tuli käytännössä Jerusalemin kuningaskunnan pääkaupunki.

Kuudes ristiretki asetti kaupungin hospitaaliritarikunnan alaisuuteen. Se oli sotilaallinen veljeskunta, jonka tehtävänä oli hoitaa Pyhän maan sairaita. Juuri tämä linnoitus toimi heidän pääpaikkanaan ja on yksi Akkon vaikuttavimpia nähtävyyksiä.

Jos ajatus ritarikunnasta muuten saa sydämesi väräjämään ja sielusi kaihoisasti huokailemaan, on minulla hyviä uutisia. Kunhan olet "vakaa kristitty, kohtalaisen yhteiskunnallisen aseman omaava ja valmis tukemaan ritariveljiäsi kaikin mahdollisin tavoin", voi sinustakin tulla hospitaaliritarikunnan jäsen (!)

Kyllä. Suomessa. Vuonna 2015. Etkö usko? Tsekkaa vaikka. 
Nykysen kaupungin alta löytynyt ristiretkien aikainen kaupunki on säilynyt käytännössä täydellisessä kunnossa ja nykyään linnoitus toimii multimediamuseokompleksina. Akkon huikean historian eri vaiheita havainnollistetaan niin maalauksin, valokuvin, videoin, valoinstallaatioin... ja yhteen halliin rakennetun hieman Disneymäisen keskiaikaisen käsityöläiskorttelin avulla. Linnoituksen lisäksi alueelta löytyy häkellyttävä määrä muitakin historiallisia kohteita: kirkkoja, synagogia, moskeijoita, taidegallerioita, museoita ja muinaisia turkkilaisia kylpylöitä, joita tutkiessa saa menemään koko päivän. Audiokierroksia on saatavilla ainakin kymmenellä eri kielellä. Lisää tietoa paikasta löydät täältä.

Eri kohteita käsittäviä lippupakettivaihtoehtoja löytyy useita. 38 shekelin (n. 8€) hintaiseen peruslippuun kuuluu linnoitus sekä temppeliherrojen tunneli.

On täällä aika vaikeaa olla innostumatta - sen verran onnistuneesti on elokuvateollisuus taistelun Pyhästä maasta temppeliherrojen salaisuuksineen minullekin myynyt. 

Temppeliherrat muuten olivat köyhyys- ja siveyslupauksen tehneistä munkeista koostuva veljeskunta, joka kohosi varsin vaatimattomista lähtökohdista yhdeksi tuon ajan vaikutusvaltaisimmista ja rikkaimmista järjestöistä Euroopassa - jopa niin, että itse paavi lausui heidän olevan kaikkien maallisten lakien yläpuolella.


Oman aikansa ja uskontonsa jihadisteina heidän tehtävänsä oli estää islamin leviäminen valtaamalla Pyhä maa ja Jerusalem - tuo pyhistä pyhin - suojella pyhiinvaeltajia sekä puolustaa kristinuskoa keinolla millä hyvänsä. Tavoitteisiinsa se pääsi mm. ryöstelemällä, eikä ihme: olivathan sen ensimmäiset jäsenet juurikin yhteiskunnallisesti syrjäytyneitä ja rikoksien polulle ajautuneita moniongelmaisia. 

Nimensä ritarikunta sai alkuperäisestä päämajastaan, jonka kerrottiin sijainneen Salomonin temppelin raunioissa.  Tämän todenperäisyydestä ei ole tietoa sen kummemmin kuin väitteistä, joiden mukaan heidän hallussaan olisi ollut niin temppelissä sijainnut liiton arkki, Graalin malja, Jeesuksen risti kuin Mooseksen kymmenen käskyäkin. 

(Tätä nykyähän me kaikki tiedämme noiden legendojen tosiasiallisen kohtalon: ne sijaitsevat Yhdysvaltain hallituksen salaisessa varastossa, jonne Indiana Jones ne natseilta pelasti. Daa. )
Totta tai ei, kyllä jotain heitä ympäröivästä salaperäisyydestä leijailee täällä vieläkin, etenkin Temppeliherrojen tunnelissa: linnoituksesta satamaan vieneessä maanalaisessa käytävässä, joka löydettin vasta vuonna 1994. Yleisölle tämä 350-metrinen ihme avattiin kokonaisuudessaan 2007.
Linnoitukset halleja on siunattu varsin vaikuttavalla mittakaavalla  - noiden pylväiden ympärysmitta esimerkiksi on noin kymmenisen metriä. Ne tarjoavatkin huikeat puitteet erilaisille kulttuuritapahtumille. Alueella järjestetään mm. konsertteja ja teatterifestivaaleja. Itse satuin paikalle bakkanaaleista villimpään: kansainvälisen harpunsoittokilpailun aikaan...

Muista hei käydä lukemassa myös edellisen postauksen kierros Akkon vanhassa kaupungissa - siellä on mahdollisuus voittaa tuliaisiakin! Mitkä on muuten fiilikset - olisiko tauon paikka vai kuivaako suuta? Luvassa on nimittäin vielä toinen viinitilavierailukin!


_________________SAISIKO OLLA LISÄÄ?      37 kommenttia :

 1. Olen ollut tuolla alhaalla silloin kun tuo temppeliritari ym.jutut olivat vielä pystytysvaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa olin siellä kerran oliivikasvattajien vuotuisessa tapahtumassa,joka oli tosi hieno ruokineen ja kaikkineen ja puitteet oli mahtavat tuolla.

   Poista
 2. No todellakin menin heti katsomaan hospitaaliritarikunnan nettisivuja. Jää kuitenkin harkintaan, totuus näytti olevan tarua pönöttävämpää. Tuo linnoitus kaikkine salakäytävineen vaikuttaa kyllä sellaiselta, jossa omakin mielikuvitus alkaisi laukata. Kuulen jo korvissani miekkojen kalinan ja Indiana Jonesin tunnarin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. dii di diddii, diiddi dii... :-) mielikuvitus on aina hyvästä - etenkin paikoissa, jotka ovat innoittaneet niin paljon x

   Poista
 3. Vai ritarikuntaan pääsisi jäseneksi, heh! :D Nämä ovat juuri tällaisia Indiana Jones ja Dan Brown -tyyppisiä paikkoja, mielikuvitus lähtee tosiaan laukkaamaan. Jänniä ja tietysti mitä enemmän on aiheeseen perehtynyt, niin sen enempi saa myös irti noista visiiteistä. En ole temppeliherrojen historiasta kovinkaan perillä, mutta käsitteenä sentään tuttu. Hyvä audiokierros ajaa myös asiansa näissä, jos etukäteisopiskelu on jäänyt vähälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nimenomaan. Joskus vähän absurdillakin tavalla: muistan Petran-reissulla vain tuijotelleeni ihmeissäni niitä uskomattomia rakennelmia ja sitä huikaisevaa kokoluokkaa - jatkuvasti joutui muistuttamaan itseään, ettei nyt todellakaan olla missään elokuvalavasteissa vaan ihan oikeasti historiallisesti merkittävässä paikassa :-)

   Poista
 4. Onpas kerrassaan mielenkiintoinen paikka! Itseäni on aina hämmästyttänyt miten kukaan on pysynyt laskussa noissa lukemattomissa vallanvaihdoksissa noilla tienoilla. Jotain ilmeisen pysyvääkin siellä on kuitenkin ollut jossain vaiheessa, kun on tällaista saatu aikaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei kyllä käteeksi käy sitä kirjanpitäjää :-) Hieno paikka, jossa historian kyllä tuntee!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. ovathan nuo. Ja tapana laittaa asioita ja nykyelämää murheineen vähän perspektiiviin...!

   Poista
 6. Vau mikä tunneli, tuolla varmasti aistii historian ympärillään :) Kyllähän noita temppeliherra-aiheisia dokumentteja ja elokuvia on tullut pari nähtyä ja onhan se mielenkiintoinen aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. näin on. Ikävä kyllä kolme kolmesta pääsyvaatimuksesta jää omalla kohdalla täyttymättä, joten ritarius näyttää minulta jäävän saavuttamatta :-)

   Poista
 7. Luin tätä ihan huuli pyöreänä! Ihmeellinen paikka! :)

  VastaaPoista
 8. Tosi mystisen oloinen paikka. Kaikki tunnelit ja linnoitukset on yleensäkin tosi kiehtovia ja ei yhtään vähempää silloin, kun niihin liittyy ihan oikeeta mystiikkaa. Paikka saa varmasti mielikuvituksen laukkaamaan!

  VastaaPoista
 9. Ihmeellinen paikka! Israelin alue kiinnostaa juuri vanhojen mystisten paikkojen vuoksi. Kirjoista en yleensä välitä historiaa opiskella mutta tällaisten paikkojen kokemisen jälkeen sitä kuitenkikn päätyy aina lukemaankin jotakin! Ja ritarikunnan sivua piti minunkin käydä kurkkaamassa, hauska tieto sellaisenkin olemassaolo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Israel on kyllä itselleni aivan ainutlaatuinen paikka jossa sen historian todella tuntee x

   Poista
 10. Tällälailla historiasta kiinnostuneena niin tätä oli kiva lukea! Hienoja kuvia ja paljon nippelitietoakin!

  VastaaPoista
 11. Tosi mielenkiintoista historiaa ja kiinnostava matkakohde muutenkin :) Israeliin ei ikinä ole ollut kauheaa hinkua päästä, mutta pakko sielläkin on silti joskus päästä käymään! Ihan vaan monimuotoisen historian takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itselleni taas ISrael on nägtävästi niitä paikkoja, joista vaan en saa tarpeekseni ja sen huikealla historialla on ehdottomasti roolinsa siinä

   Poista
 12. Ei olisi itsestä ritarikunnan jäseneksi, mutta hauska kuulla, että vakaille kristityille sellainenkin olisi mahdollista :D. On paikka silti upean näköinen! Hienot kuvat ja hauskaa kerrontaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no eipä olisi minustakaan... mutta olisihan se päheetä ;-)

   Poista
 13. Tuollahan voisi kuvata muutamat elokuvat, olisi hyvän näköiset lavasteet, etenkin tuosta maanalaisesta käytävästä pidän. Ajatella, että se löydettiin vasta 1994!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en yhtään ihmettelisi, vaikka noin olisi jo tehtykin- sen verran vakuuttavat olivat :-)

   Poista
 14. Ehkä mustakin tulee sitten joskus ritari, haha! Mä jään innolla odottamaan tota viinitilapostausta - ne on aikalailla mun juttu! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. edellinen oli monella tapaa loistokohde, mutta se seuraava viinitila oli kylä ihan ehdoton <3

   Poista
 15. En yhtään ihmettele, jos oli vaikeaa olla innostumatta! Jo nämä mystiikkaa huokuvat kuvasi panevat mielikuvituksen laukkaamaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä tuon paikan historia mielikuvitusta hemmotteleekin ;-)

   Poista