maanantai 15. joulukuuta 2014

Marokkolaiset lampaankyljykset

Jatkoimme ruokailoittelun täyteistä viikonloppuamme itsenäisyyspäivän Thai-teemasta sunnuntailounaalla siihen toiseen, itseäni lähempänä olevaan itään ja rentouduimme avaamalla viinipullon ja kokkaamalla molempien rakastamaa lammasta oikein ajan kanssa. "Habibi, habibi" -sanojen ympärille keskittyvien arabipoppirenkutuksien sulosävelten säestämänä.

(Ja mikäli edellisen kappaleen kuvaus luo aikaan kateutta herättävän kuvan masentavanonnellisesta ja yhteiseen laatuaikaan panostavasta katalogipariskunnasta niin lupaan että seuraava kappale pilaa tuon mielikuvan!) 

Rentoutuminen loppuikin kyllä sitten lyhyeen: aika pian oivalsin, että elämme taas sitä vuodenaikaa, jolloin niitä ruokakuvia ei sitten luonnonvalossa enää kello kahden jälkeen kuvatakaan. Suorastaan säädyttömäksi äityneen kiroilun ja ihan tolkuttomasti aikaa vieneen kuvankäsittelyoperaation jälkeen sain aikaiseksi alla näkyvät kuvat. Ja päätöksen siitä, että heti seuraavalla viikolla teen tuolle valaistustilanteelle jotain. Uutta lamppua odotellessa ei voi oikein muuta tehdä kuin kiristellä hampaita ja ottaa toinenkin lasi viiniä... Parempia kuvia (toivon mukaan!) tulossa heti pian. Suomen talvi, minä vihaan sinua.  

Näitä lampaankyljyksiä sen sijaan rakastimme. Lihakauppiaamme hallissa sai houkuteltua meidät adoptoimaan valitsemamme kareen lisäksi vielä muutaman jämäpalankin, niin että tarkoitus olisi nyt kirjoittaa ohjeisiin "neljälle hengelle" ja tarkoittaakin sitä. Vaan kyllähän se karu totuus on, että ihan kahdestaan me nuo tuhosimme. Tahdonvoima ei taida olla meidän kummankaan vahvimpia puolia...

Neljälle Kahdelle NELJÄLLE

750 gr lampaankaretta

Marinadi:

0,5 dl oliiviöljyä
yhden sitruunan mehu ja suikaloitu kuori
4 isoa valkosipulin kynttä, ohuelti siivutettuna
1/2 rkl juustokuminaa
1/2 rkl korianterinsiemeniä jauhettuna
1/2 tl kardemummaa
1 tl pimentonia (savupaprikaa)
1/2 tl kanelia

Tarjoiluun: mintunlehtiä silputtuna (halutessasi)

Leikkaa kare kyljyksiksi. Paahda mausteet kuivalla pannulla lyhyesti halutessasi ja sekoita öljyyn. Tai sekoita marinadin ainekset ja hiero kyljyksiin. Anna marinoitua ainakin muutaman tunnin mutta vaikka seuraavaan päivään välillä käännellen. Ota huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista, pyyhkäise kyljyksistä pois kuorisuikaleet ja valkosipuli, suolaa ja pippuroi ja paista kuumalla pannulla kolmisen minuuttia per puoli. Anna levätä ainakin viitisen minuuttia ennen tarjoilua.




Nämä tarjoiltiin hedelmäisen kuskus-salaatin kanssa...




...ja teemaan sopi vallan mainiosti myös tästä surkeassa talvi-illan valossa kovatusta aprikoositäytteisestä possurullasta inspiraationsa saanut aprikoosi-korianterikastike.

Aprikoosikastike:

100 gr kuivattuja aprikooseja
2,5 lihalientä
200 gr turkkilaista jogurttia
3 reilua rkl hienonnettuja korianterinlehtiä
1 limen mehu
1/2 tl jauhettua inkivääriä
suolaa (tarvittaessa), valkopippuria

Keitä aprikoosit pehmeiksi ja pulleiksi lihaliemessä. Soseuta liemineen päivineen ja sekoita joukkoon turkkilainen jogurtti sekä muut ainekset. Tarjoile huoneenlämpöisenä tai kylmänä.





Mutta ei mitään niin pahaa, etteikö jotain hyvääkin. Tämän kuvaussession hopeareunus on tässä. Pinot Noir on klassikkovalinta paitsi lampaalle, myös Lähi-idän makuihin. Uudesta-Seelannista ja Australiasta löytyy muutamakin erinomainen vaihtoehto: mm. Jackson Estate Vintage Widow Pinot Noir on hyväksi testattu jo Viinimessuillakin

Me päädyimme viinivarastomme (lue: Ikean hyllykön ja lattian väliin jäävä väli) läpikäytyämme hieman viilennettyyn australialaiseen Lindeman's Bin 99 Pinot Noiriin ja johan löytyi ilonaihetta! Toimi niin lampaan kuin marokkolaisten mausteidenkin kanssa. 

Viinitalon perustajalla John Lindemanilla oli muuten aatteet kohdillaan - lue lisää täältä!




Valviraan vielä terveisiä: ennen kuin pistätte ranttaliksi ja löydätte tervettä järkeä halveksuvasta virkaintoisesta joukostanne jonkun ylityöllistetyn byrokraatin kirjoittamaan uhkailukirjettä laittomasta tuotesijoittelusta, niin kerron että ihan itse olen tämänkin viinin ostanut.

Maahantuojille puolestaan terveisiä: viinivinkkinne ja tuotenäytteenne ovat edelleen tervetulleita!


________________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



2 kommenttia :

  1. Oon niin onnellinen näistä sun resepteistä! Tällainen maallikkokin osaa hyödyntää sun reseptejä eikä kuole epätoivoon kun ei tarvitse tehdä miljoonaa eri työvaihetta ja hypppysellisiä sitä sun tätä erikoissuperhypermaustetta mitä saa etsiä pitkin kyliä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no maallikko se löytyy kuule ruudun tältäkin puolelta :-) ihana kuulla ja kiitos että olet mukana - tuollainen palaute on sitä IHAN parasta <3

      Poista