lauantai 27. joulukuuta 2014

Proper roasties

On yksi asia, mitä ilman englantilainen joululounas tai sunnutailounas tai viimeinen ateria tai, no... mikä tahansa ateria vain ei ole täydellinen. Se on proper roasties - kunnon paahdetut perunat. Ja vaikka ne ovatkin (kunigattaren puheen  ja Christmas crackereiden paperikruunujen viisituntiseksi venähtäneen joululounaan nostattaman hien värjäämien otsien (Peggyn pieni punainen keittiö- tiedät oikein hyvin mitä tarkoitan!) ohella se Olennainen Osa Onnistunutta Joulua, niin eivät ne oikeasti mitään ydinfysiikkaa ole.

Kuten missä tahansa perunaruoassa, tärkeintä on valita se oikea lajike. Näihin halutaan kiinteitä lajikkeita.

Toinen asia on keittää ne vain puolikypsiksi. Eli (riippuen siitä, kuinka pieniksi perunat on ennen keittämistä kuorimisen jälkeen lohkonut) suolatussa vedessä vajaa 10 minuuttia. Ennenkuin ne alkavat hajota pistettäessä siis. 

Tämän jälkeen tärkeää on höyryttää perunat kuiviksi. Vetisyys pilaa paitsi perunasalaatin ja muusin, myös paistinperunat, sillä siinä vaiheessa kun ne heitetään kypsymään loppuun kuumassa rasvassa, neste paitsi estää niitä rapeutumasta, saa myös rasvan lentämään ympäriinsä. Tässä vaiheessa perunoita voi höyryttämisen jälkeen halutessaan myös heilutella siivilässä, mikä rikkoo niiden pintaa ja edesauttaa pinnan rapeutumista.

Neljäs askel on rasva. Englannissa perinteisesti käytetään beef drippingsiä, eli esim. lihakauppiaan myymää naudan rasvaa. Laardi ajaa saman asian, mutta ihan parasta on omasta mielestäni ankan- tai hanhenrasva) jos sellaista sattuu käsiinsä saamaan. Stockmannilta sitä toisinaan tölkissä saa, mutta ainakin Anton & Anton myy suomalaisen Hauhalan Hanhifarmin rasvaa 115 gramman purkkiin purkitettuna. Tarvittaessa voi käyttää myös öljyä, vuoan koosta riippuen lorauta vuoan pohjalle silloin noin 1,5 sentin kerros. 

Rasva tulee kuumentaa uunissa uuninkestävässä astiassa niin, että se laitetaan kylmään uuniin, jonka jälkeen uuni lämmitetään melko lailla maksimilämpötilaansa (250-275º) jonka jälkeen odotetaan vielä ainakin parikymmentä minuuttia jotta rasva on varmasti tarpeeksi kuumaa. Tämän jälkeen vuokaan lisätään esikeitetyt ja kuiviksi höyrytetyt perunat ja valellaan niitä kuumalla rasvalla. 

Perunoita paistetaan uunissa 20-40 minuuttia välillä valelleen/ käännellen (varoen, sillä kuuma rasva on todella kuumaa!) kunnes niissä on kullankeltainen ja rapea ulkokuori. Nosta perunat reikäkauhalla talouspaperin päälle (rasvan jäähdyttyä ankan-/ hanhen-/ naudanrasvan voi siivilöidä ja käyttää uudestaan jääkaapissa säilytettynä!) ja valuta. Rouhi päälle suolaa ja hienonnettua tuoretta rosmariinia. 

Ja, kuten Gordon-setä sanoisi: "Perfect roasties - done!"

Ja mitä siis tarvitaan?

Neljälle hengelle lisukkeena:

400 gr perunoita, kuorittuna ja noin neljään osaan halkaistuna (koosta riippuen)
115 gr ankan/ hanhenrasvaa tai muutama desi öljyä
uunikestävä vuoka
2 oksaa tuoretta rosmariinia
sormisuolaa

Ja ohjeet? No nehän te jo saittekin!

Täydellisiä. Vaikka eivät luonnollisestikaan niin täydellisiä että vieläkin Nirsommalle Nirsosiskolle olisivat kelvanneet - jouluna kun kuuluu häneen mukaansa olla vain keitettyjä perunoita. Ja porkkanoita. Ja herneitä...

_______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      17 kommenttia :

 1. Hakaniemen hallin DeliDeli myy ruskeakääreisissä säilykepurkeissa ranskalaista ankanrasvaa kohtuuhinnalla, hamstraan sitä aina siellä käydessäni. Tänään meinaan upottaa siihen ankankoivet ja laittaa ne uuniin koko päiväksi :D

  VastaaPoista
 2. ooh - onpas hyvä vinkki! Stockallakin on toisinaan mutta aika usein on loppu. Vai on teillä confitia tuloillaan :-) Slurps!

  VastaaPoista
 3. Miten jollekin ei kelpaa noi perunat. Ihan alkoi kuolavana valua suupielestä kuin luin ohjettasi. Tosin kun noita perunoita syö muutaman viikon peräjälkeen sunnuntailounalla, niin ihan kaipaa jo keitettyjä perunoita naturell :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä on perheessä nuo ruokarajoitteet sellaisessa kunniassa että... ;-) ihan älyttömän hyviä nuo kyllä ovat -jopa öljyssä tehtyinä!

   Poista
 4. Voi tulipas oikein nostalgiapuuska, olen asunut joskus kymmenisen vuotta sitten briteissä ja näitä tuli aikoinaan syötyä pal-jon (syystäkin)! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi tiedän tunteen - minäkin sain ensikosketukseni näihin blogin ensimmäisen apukokin, brittiläisen Herrasmiehen kautta ja ah - nyt en elämää osaa ilman kuvitellakaan :-)

   Poista
 5. En kestä. Teen näitä H-E-T-I!!! Ja iiiihanaa, kun sanot "1,5 desiä rasvaa" etkä "1 rkl" niinkuin "hienoissa" ohjeissa. MITENNIINMUKA 1 rkl riittää MIHINKÄÄN? Kiitämme tästä, palaamme raportoimaan jos ähky helpottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ankanrasva. that's where the magic happens :-)

   Poista
  2. Noniin, tehty on ja ISO KIITOS sulle!!! Hands down parhaat perunat IKINÄ!! Tehtiin ankkaconfitin kanssa, ja ei voi muuta sanoa kuin että hyvä ruoka on ihanaa! Hanhenrasvaa saa muuten Eiringistä 355 g purkeissa. Ja sama paino saatiin roastaamisen jälkeen talteenkin :) Mutta kiitos vielä!

   Poista
  3. mahtavaa :-) sydän ja verisuonitukosliitto kiittää :-) ankkaconfit on kyllä jotain ihan mahtavaa - lisää reseptejä siihenkin tulossa!

   Poista
 6. Oih, tiedän ja kaipaan ja välttelen ja rakastan! :) Mikä ihana postaus, kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja miten täällä on aloitettu uusi, keveämpi vuosi? Hakaniemen hallikierroksella mm. ankanrasvaostoksilla :-) Ihanaa uutta vuotta, honey!

   Poista
  2. Aina on aikaa keventää, huomenna sitten tai ylihuomenna ;) Ankka ja ankanrasva taitaa minullakin mennä kokeiluun. Todellakin ihanaa uutta vuotta sinullekin!

   Poista
 7. Ollaan tehty näitä ennenkin - ihania ovat! - ilman ongelmia. Tällä kertaa käytössä kuitenkin jo kertaalleen käyetty rasva ja huh, melkein saatiin tulipalo aikaan! Sen verran riitti noin kuumissa lämpötiloissa kun seassa oli palavaa ainesta. Varoituksen sana siis muille! Vain puhdasta rasvaa käyttöön. -Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no hui - on teillä draamaa ollut :-) Hyvä kun jaoit vinkkisi!

   Poista