sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Vegaanikoshergluteenitonta nuudelisalaattia

Viime aikoina ei ole aika eikä valo kummoisenkaan bloggaukseen tahtonut riittää. Sitä kun kuitenkin tahtoisi, että se sisältö on oikeasti hyvää ja ilahduttaa ja innostaa niitä lukijoita - ihan oikeasti

Niin, että ei paineita. Paitsi että tuohonhan en aio edes väittää pystyväni. Koska sunnnuntailounas jäi taannoin väliin Länsi-Uudenmaan ruokakierroksen myötä (syöminen toki ei...!) pistimme pöydän koreaksi lauantaina. Ei-lainkaan-turhan-kunnianhimoisesti olin suunnitellut kokkaavani ja kuvaavani sitä ennen neljä (!) ruokaa. Ei-niinkään-yllättäen tuohon lopputulokseen ei päästy.

Paineita ei myöskään aiheuttanut se, että syömään oli sen tavanomaisen mafiaperhekokoonpanon lisäksi tulossa myös El Mercadon mahtavat tyypit (joko tunnette verkkokaupan? Käykääs kurkkaamassa!) jotka ihan oikeasti sen ruoan päälle ymmärtävät.

Oman pikantin lisänsä sekoitukseen antoivat lounastajien ruokavaliot: yksi ei syönyt lihaa, toinen ei kosherin takia possua eikä äyriäisiä ja kolmas (jos se personal trainerinsä ohjeita oikeasti noudattaisi) elää pelkällä raejuustolla, avokadolla ja universumipölyllä.

Edellisenä iltana uuniin meni yön yli hautumaan 1,5 kiloa Ibericopossun niskaa, josta oli suunnitelmissa saada aikaiseksi sellaista Twisted Street Kitchenin pikkujouluihimme keitraamaa Tom Kha-possua. Terve järki ei kuitenkaan missään vaiheessa muistuttanut, että Napapiirin kasvattina eivät tuollaiset reseptit tulekaan silleen selkäytimestä. Kyllä se possu syötiin, mutta vielä se melkoisesti hienosäätöä vaatii ennenkuin blogiin pääsee. 

Thaivaallisesta pihvisalaatista ylijääneistä kasviksista pyöräytin sitten tämän salaatin. Tämäkin ruokalaji sai inspiraationsa niinikään Twisted Streetin tarjonnasta ja kappas - taisikin olla päivän onnistunein annos. Ja on vegaania, kosheria ja gluteenitontakin vielä. Kaikkea sitä...

Misotahna on keittiössäni uusi tuttavuus jonka kanssa tulen kyllä ilomielin jatkamaan alkanutta suhdetta. Ihan supermarketeista tätä ei saa, vaan tätä varten on etsiydyttävä aasialaisiin kauppoihin. Muista kuitenkin, että ihan niinkuin miehissä, autoissa ja kahveissa ja... no, kaikessa muussakin, näissä on eroja. Punainen on jo tujumpaa, joten suosittelen käyttämään sitä valkoista. Kastike käy dipiksi vihanneksille tai salaatinkastikkeeksi - itse ajattelin sitä seuraavaksi tonkatsun (ohuita possunleikkeleita panko-muruissa leivitettynä, rapeaksi paistettuna ja ohuelti siivutettuna) kylkeen. 

Jos kuitenkin laiskottaa eikä misoa kotoa satu löytymään, niin suurimmista marketeista löytyy aasialaisten elintarvikkeiden osastolta valmistakin miso-seesamikastiketta! Niinikään wakame-merilevääkin löytää supermarketeista ainakin pakasteena, mutta etnisiin kauppoihin verrattuna on hintakin kaksinkertainen...

Valmista salaattia tästä tulee n. neljälle





Miso-sesamkastike:

1/2 dl (valkoista) misotahnaa
1/4 dl miriniä
1/2 rkl riisiviinietikkaa
1/2 rkl sesamöljyä
1/4 dl vettä
1 rkl soijakastiketta
1,5 rkl ruskeaa sokeria
1/2 limen mehu
1/4 dl rypsiöljyä

Sekoita ensin misotahna ja mirin tasaiseksi tahnaksi ja sitten kastikkeeksi muiden ainesten kanssa. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa.

Mungpapunuudelisalatti:

2 nippua mungpapunuudeleita
250 gr wakame-merilevää
100 gr mung-pavun ituja
1 iso porkkana
2 kevätsipulia
1/2 dl mustia sesaminsiemeniä
puska korianteria

Puristele wakamesta liika neste pois. Kuori ja leikkaa porkkana ohuiksi nauhoiksi; esim. juustohöylällä ensin koko pituudeltaan leveiksi nauhoiksi ja ne veitsellä ohuemmaksi leikaten. Hienonna kevätsipulin varret.

Pätki nuudelit lyhyemmiksi ja keitä pakkauksen mukaan. Valuta ja huuhtele pikaisesti kylmässä vedessä. Kääntele miso-seesamidressing nuudeleiden joukkoon ja lisää sitten muut ainekset. Kääntele viimeisenä joukkoon seesaminsiemenet ja korianterinlehdet ja tarjoile.





__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



2 kommenttia :

  1. Mä rakastan tuon tapaisia salaatteja,ja vähän samantapainen onkin blogissani joskus kauan sitten ollutkin.
    Mutta sultahan tulee postauksia sellaisella vauhdilla,että ei huomaa ajanpuutetta.Ja sinut tuntien vieraat kyllä saivat mahtavan herkullisen aterian:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kyllä tässä on nyt taas vähän enemmän ollut energiaakin tuon mustan jakson jälkeen... :-/ salaatti oli kylä yllättävän hyvää (tiedät kuinka skeptisesti suhtaudun kaikkiin poikkeusruokavalioihin ;-) ! ) ja siitä tykättiin. Sen verran hyviä tyyppejä meillä syömässä käy (ensi kesää odotellessa!) että kyllä niiden takia jaksaa yrittääkin :-)

      Poista