torstai 25. joulukuuta 2014

Fenkolinen lämmin punajuuri-perunasalaatti

Sotilasperheen lapsena asuin lapsuuteni suljetulla varuskunta-alueella, missä opin pitämään maailman luonnollisimpana asiana sitä, että sinne johtavien teiden porteilla seisovat vartijat tarkistivat jokaisen sisäänajavan henkilöllisyyden. Ja sitä, että lapsia ajelutettiin ympäriinsä panssarivaunuissa. 

Varuskunnan perheille ja lapsille järjestettiin ohjelmaa, mm. yleisurheilu- ja hiihtokilpailuja. Palkintolusikkakokoelmani karttui kiitettävää vauhtia tuntiessani asiaankuuluvaa ylpeyttä taidoistani. Voitte ehkä kuvitella, kuinka maailmani järkkyi tajutessani, että niitä lusikoita annettiin ihan jokaiselle osanottajalle. Myös sille viimeiseksi tulleelle. Arvatkaa kelle.

Se maalilinjan ylittäneitä tervehtinyt Lauantaipussi oli aikaisemmin ilmeisesti minua sopivasti harhauttanut ja estänyt tajuamasta, että ei minun reisilihaksieni tyylinäytteitäni tultaisi arvokisoissa kaipaamaan. 

Joulunaikaan kerholla puolestaan tarjottiin jouluateriaa, jolla tutustuin erinäisiin joulun perinneruokiin, joita ei meidän nirsoperheemme pöydästämme koskaan löytynyt. Niinkuin aladobiin, lipeäkalaan ja rosolliin. Eri hävittäjätyypit osaan vieläkin erottaa äänen perusteella, mutta mikään noista ei ole löytänyt tietään sydämeeni tai omiin juhlapöytäperinteisiini.

Punajuureen olen ylipäätänsä ihastunut vasta aikuisiällä ja nyt arvostankin sitä sen ansaitsemalla tavalla. Se myös tuunaa perunasalaatin jouluisen lämpimäksi ja muuallekin kuin vappupiknikille sopivaksi. Fenkoli tuo siihen lisää lämpöä ja tuloksena on lisuke, joka kelpaa myös punajuurta normaalisti karsastavalle Naapurinpojalle.  Vaikka yhä olemme eri mieltä oikeista suhteista. Hänen mukaansa perunaa ja punajuurta tulee olla puolet ja puolet, kun taas minun mielestä oikea suhde on kaksinkertainen määrä punajuuria perunoihin nähden. Fenkolinsiementen sijaan myös rosmariini (tai maustepippuri) käy hyvin. 

Punajuuri-perunasalaatti:

500 gr punajuuria
250 gr perunaa
125 gr omenaa

Kastike:

200 gr créme fraîchea
1,5 tl fenkolinsiemeniä jauhettuna
suolaa, mustapippuria

Paahda fenkolinsiement kuumalla kuivalla pannulla ja murskaa morttelissa. 

Kuori perunat ja punajuuret ja lohko samankokoisiksi paloiksi. Keitä perunat suolatussa vedessä ja höyrytä kuiviksi. Kuori ja lohko myös omena. 

Keitä tai paahda punajuuret (huomaa, että niiden kypsyminen vie liki tuplasti pidempään kuin perunoiden!) ja valuta. Säästä hieman keitinnestettä ja ohenna sillä tarvittaessa kastiketta - se antaa myös lisää väriä. (Keitinnesteen voi käyttää myös esim. punajuuririsottoon!)

Yhdistä peruna-, punajuuri- ja omenakuutiot. Sekoita kastikeainekset ja kääntele lämpimien kasvisten joukkoon. Tarjoile. Hyvää etenkin possun kanssa. Vaikka tämän appelsiini-neilikka-täytteisen kassler-rullan!

__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?      2 kommenttia :

  1. Mielenkiintoista faktaa paljastui taustastasi;D Ja herkullinen punajuurisalaatti;punajuuri on hyvää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niin on! vaikka täytyy myöntää että vasta viime vuonna ihastuin siihen mötikään sen ansaitsemalla hurmiolla :-)

      Poista