keskiviikko 17. joulukuuta 2014

LUMOAva Länsi-Uusimaa

Meidän sunnuntaimme kului varsin rattoisissa merkeissä Länsi-Uudellamaalla Blogiringin ja Länsi-Uudenmaan matkailun LUMO Oy:n kutsumina tutustumassa mahtavan maakuntamme ruokatarjontaan. Muistithan varata eturivin paikat Instagramissamme

Suurin osa paikoista oli kuluneen Kotiseuturakkauden Kesä 2014- ekskursioidemme ansiosta meille jo tuttuja, teillekin esiteltyjä ja niin kovin rakkaiksi muodostuneita. 

Upeassa talvisessa auringonpaisteessa kylpevältä Länsi-Uusimaalta löytyikin upeiden maisemien ja rikkaan historian lisäksi paljon mielenkiintoista ruokakulttuuria: laadukasta lähiruokaa intohimolla kasvattavia ja jalostavia tuottajia sekä vähintäänkin yhtä intohimoisesti niitä hyödyntäviä yrittäjiä. Hattu päästä heille: eihän tuollaisia ihmisiä voi kuin ihailla. Etenkin Suomen kaltaisessa maassa jossa yrittäjyyteen ei kannusta mielivaltainen byrokratia eikä verotus; etenkin tällaisena aikana, joka taloudellisesti koettelee ihan kaikkien kulutusedellytyksiä.

Myös aikataulu oli kunnianhimoinen: kun kerää seurueen ruokaa rakastavia ihmisiä niin eihän siitä jutusta (ja syömisestä) loppua tule. Paljon (mm. Mustion linna, Sjundbyn linna ja kaikki nuo rannikkotien ihanat kalasavustamot) jäi seuraaviin kertoihin (ja niitä tulee ihan varmasti!), mutta paljon ehdittiin nähdäkin. Ja syödä.
Ihan ensimmäisenä pysähdyimme Inkoossa ihastelemassa Westerby Gårdin kartanohotellin jouluidylliä. Ihanaa, vanhanajan romantiikkaa henkivää tunnelmaa (mutta mm. porealtaalla varustetulla saunaosastolla!) ja hyvää ruokaa. 

Jos joululahja sille Erityiselle Henkilölle Elämässäsi on vielä hakusessa, niin kyllä yllätysloma täällä sulattaa vaikeammankin ihmisen sydämen... Kyllä, vaikka juuri allekirjoittaneen!Täällä lopeteltiin juuri aamiaiskattausta jossa siinäkin loistaa paikallisten tuottajien osaaminen: esim. leikkeleet tulevat West Charkilta. Me saimme maistiaisia keittiöstä mm. tillimajoneesilla tarjottujen rapeiden kuhapullien sekä kriikunahillokkeen kruunaaman maitosuklaa-crème brûléen muodossa. Inkoosta jatkoimme Hankoon Täktomissa sijaitsevan Sjöbergin tilan kautta. Nyt jo kolmannessa polvessa toimivalta tilalta voi ostaa kauden kasviksia ja luomumunia. 

Hangossa olikin vuorossa päivän ensimmäinen (kyllä - lisää oli tulossa...) lounas. Paikkana jo kesällä testattu Ravintola Origo saaristolaispöytineen.Oli ehkä jopa vielä parempaa kuin viime kerralla! Ja todellista lähiruokaa tämäkin: jopa riistapatee saattaa olla ihan paikan päällä tehtyä!

Hangon jälkeen vuorossa oli niinikään kesän kierrokseltamme tuttu, Pohjalla sijaitseva Delitukku. Lumikinkku oli (taas) ehtinyt loppua, mutta sitä villisikapateeta saatiin hamstrattua. 


Päivän toinen lounas nautittiin paikan Ravintola Glödenissä, jonka hurmaavan jouluisesti (mm. maustepippuria ja neilikkaa) maustettu possunkylkirullasyltty (yksi alueen erikoisuuksista) kirjaimellisesti suli suussa. Lämmin rosolli oli sille ihan täydellinen lisuke. 

(Epätrendikkäässä ruokablogissakin muuten juuri kokattiin tätä herkkua!)

Sitten vuorossa olikin päivän henkilökohtainen kohokohtani: Fiskars. Siellä, kuten muuallakin Länsi-Uudellamaalla vietettiin juuri joulumarkkinoita, jotka jäivät valitettavasti aikataulun rajoitteiden vuoksi näkemättä. 

Mutta eipä tuosta kyllä valittaa voi kun perillä odotti päivän kolmas (ja onneksi viimeinen...) lounas meille ihan erityisen rakkaassa Fiskars Wärdshusissa (tunnelmia edelliseltä aterialtamme ravintolassa löydät täältä!)

Wärssyyn oli ihana palata emmekä olisi voineet tuntea oloamme enempää tervetulleiksi. Heti ovella saimme osaksemme hääpäiväuteluita ja päivityksiä mahtavan henkilökunnan kuulumisista. 

Ja jos Fiskarsin kylä onnistui hurmaamaan meidät helmikuisessa räntäsateessa ja loppukesän vesisateessa niin nyt jouluvaloissaan paikka on suorastaan taianomainen. 

Päivän viimeisellä lounaalla herkuttelimme paikallisella Herefordilla ja vuodenaikaan sopivilla juureksilla ja sienillä. Chileläinen Leyda Cabernet Sauvignon Reserva oli muhevuudessaan onnistunut viini annoksen maanläheisille mauille. 

Jälkiruoan karpalosemifreddo oli saanut kaverikseen mascarponevaahtoa, kinuskia, puolukkacoulisia ja vadelmamarenkimuruja. Nälkä ei tässä vaiheessa todellakaan ollut... mutta kaikki syötiin. Ihan kaikki.

Wärssystä jatkoimme toiseen jo kesältä tuttuun kohteeseen Fiskarsissa: Rekolan Panimoon. Panimon perustajan (aivan huipputyyppi!) johdolla tutustuimme panimoon ja sen tarjontaan (aivan huippuoluita!) 
Jo raikkaan sitruksisen simamaisella tuoksullaan meidät hurmanneesta inkiväärisestä Kesäkollista on tullut meidän lisäksi monen muunkin suosikki ja niinpä sitä on saatavilla nykyään ympäri vuoden. Muistatteko sen tumman paahteisen, jouluisen tuoksun joka panimolla loppukesästä leijui? No, nyt selvisi mikä se oli: silloin pantiin nimittäin joulumarkkinoille tullutta, glögimausteista ja ihanan lämmintä Talven Tähteä. 

Yllättäen oman sydämeni vei kuitenkin Munkintie, luostarioluista innoituksensa saanut tuhti, suodattamaton tumma ale. Vahvuudestaan huolimatta se on pehmeän mausteinen ja upean hedelmäinen ilman sitä alelle tyypillistä katkeraa jälkipotkua. Ja hei - näitä saa Alkojen lisäksi melko hyvin jo suurimmista marketeistakin! Ehdottomasti tutustumisen arvoisia! Meille lähti joulupöytää talvi-iltoja sulostuttamaan myös kuusenkerkkäsiirapilla maustettua Metsän henkeä.

Tässä vaiheessa retkeä oli päivä jo pimennyt ja vatsat täynnä, mutta vielä saimme vierailun yhdeltä paikalliselta ruokasankarilta: Sjundbyn jäätelöltä. Toistaiseksi ei jäätelöä Lohjan, Kirkkonummella sijaitsevan maatilapuodin, ja Siuntion myymälän lisäksi vielä Helsingistä saa, mutta jos vastaan tulee, niin kokeilkaa ainakin hennon sitruunaista ja kermaisuudessaan lempeän hurmaavaa sitruunaa. Kyseistä makua lukuunottamatta kaikki jäätelöt saavat makunsa alueen marjoista ja hedelmistä. PS. kaikki ovat paitsi lisäaineettomia, vielä laktoosittomiakin!

Vink vink: Joulupöytä on Westerbyssä  (menu täällä!)  ja Wärssyssäkin tarjolla vielä tämän viikon. Siellä jos missä pääsee juhlatunnelmaan rauhoittumaan...!

Käy ihmeessä tutustumassa myös matkaseuramme, Hannan Soppa- ja Avaruusasema- blogien raporttteihin!


___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


         
8 kommenttia :

 1. Minäkin ihastuin talviseen Fiskarsiin, sillä se oli minulle ihan uusi juttu. Sipulikuva on valtavan upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on kyllä kuin karkki. Muutenkin tuo Länsi-Uusimaa on kyllä tässä kuluneen vuoden aikana voittanut minut puolelleen ihan helt enkelt. Siellä on vaikka kuinka paljon yltiöidyllisiä pikkukyliä ja kaikenlaisia majataloja ja kartanohotelleja joihin karata romanttista (ja hyvän ruoan täyteistä!) viikonloppua viettämään. No arvaa vaan ketkä mulla tuli itselläkin heti noista sipuleista mieleen... ;-)

   Poista
 2. härliga bilder från Hangö! Och Kajsa är hönan och Joakim är tuppen - men det visste du väl? Välommen igen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tack :-) vi var nog tvunga att tsemppa med bilder och allt annat på riktig - vi hade en sån jättefantastisk dag! tack för er alla!

   Poista
 3. Mikä ihana reissu;vähän kade;D
  Ja hienot kuvat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi kiitos :-) oli kyllä hieno päivä. ihan mahtavia tyyppejä ja tarinoita!

   Poista