perjantai 19. joulukuuta 2014

Hanukkaherkkua: blintzejä valkosuklaatuorejuustotäytteellä ja marinoiduilla mansikoilla

Toissapäivänä alkoi kahdeksanpäiväinen Hanukka - juutalaisen juhlavuoden valopilkku. Niinpä sen kunniaksi jatkamme tänään juutalaisen keittiön erikoisuuksien sarjaa. Tosin, kuten olette jo huomanneet - aika masentavan epäeksoottistahan se meille, Pohjois- ja Itä-Euroopan keittiöiden välillä tasapainottelevalle kansakunnallemme on. Säilöttyä silliä ja silakkaa? Pikkelsejä? Kaalikääryleitä? Nähty, tehty, syöty.


Nimenomaan itä-eurooppalaisten juutalaissiirtolaisten mukana suuren maailman brunsseille kotiutuneet bagelitkään eivät meille mitään uutta ole  - vesirinkelit ovat tuttuja jo monen sukupolven takaa. Minäkin perin oman (ja sittemmin hukatun) reseptini isotädeiltäni.

Niinpä tämänkertainenkaan ohje ei saa varmasti keltään sukkia pyörimään jalassa: vuorossa ovat nimittäin blintzet. Eli täyteyt ohukaiset.





Näitä perinteisesti juustolla täytettyjä lättypaketteja syödään nimenomaan Hanukkana (ne kun sopivat siihen öljyssäpaistoteemaan!) ja Shavuotina (jolloin nimenomaan Pohjois- ja Itä-Euroopan juutalaisten eli ashkenaasien perinteessä syödään maitotuotteita). 

Etymologisesti nokkelimmat huomaavat nimessä yhtäläisyyksiä blineihin ja sitä samaa perhettä ne ovatkin.

Täyte blintzeissä on maultaan hyvin juustokakkumainen - ei liian makea siis. Yksinkertaisimmillaan siinä on vain ricottaa ja maustamatonta tuorejuustoa, mutta omassani valkosuklaa antaa sille vielä vähän lisää täyteläisyyttä (minun ruokafilosofiassani vähemmän kun ei ole koskaan enemmän!) Rosmariinisen raparperipiirakan hengessä voisi ricotan korvata myös pehmeällä vuohenjuustolla.

Mansikoiden sijaan nämä voi tarjota myös esim. sitruunankuoriraasteessa, tomusokerissa ja kardemummaripauksessa pyöräytettyjen mustikoiden kanssa. Kardemummaripaus toimii myös itse taikinassa. 

On tärkeää että lätyt ovat saaneet jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä ja paistamista (ne pysyvät koossa paremmin!)  joten ne voi tehdä etukäteenkin vaikka edellisenä päivänä.





Blintze-taikina:

2 kananmunaa
3 dl maitoa
1 tl vanilja-aromia / vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoa
1 rkl sokeria
ripaus (n. 1/2 tl) suolaa
50 gr voita, sulatettuna

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja kananmunat ja maito (ja vanilja-aromi) keskenään eri kulhoissa. Sulata voi miedolla lämmöllä. 

Vatkaa ainekset sekaisin kaatamalla nestemäiset kuiviin aineksiin (näin vältät paakut taikinassa) ja lisää lopuksi sulatettu voi. Anna levätä ("lettuuntua" kuten lapsuudessani opin) tunnin verran.

Paista voissa tai öljyssä yksitellen letuiksi mutta paista vain toiselta puolelta. Kaada kuumalle pannulle kauhallinen taikinaa ja pyörittele nopeasti pannua jotta se leviää ohueksi massaksi. Kun massa alkaa jähmettyä, siirrä lautaselle tai leivinpaperille odottamaan paistettu puoli alaspäin. Jos pinoat valmiit blintzet täyttämistä odottamaan, laita väliin leivinpaperin pala, jotteivät ne tartu toisiinsa. Anna jäähtyä ennen täyttämistä juustomassalla. 

Juustotäyte:

1 prk ricottaa
1 pkt tuorejuustoa
100 gr valkosuklaata sulatettuna
1 kananmuna
1 tl vanilja-aromia / vaniljasokeria
3 rkl (tomu)sokeria
1/2 sitruunan kuori ja mehu


Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Vatkaa muut ainekset sekaisin ja sekoita lopuksi joukkoon sulatettu valkosuklaa. Anna levätä (ja jähmettyä) jääkaapissa blintzejen täyttämiseen asti.

Täytä blinzet. Levitä lätty lautaselle tai leivinpaperille paistettu puoli ylöspäin ja levitä n. 4 rkl juustomassaa sen alemmalle puoliskolle muutaman sentin päähän reunasta. Taita alempi puoli lätyn keskelle, sitten sivureunat sen päälle ja rullaa paketiksi. Ihan niinkuin burritot tai kesärullat siis (ohjeet täällä). 

Paista muutama blintze kerrallaan voissa tai öljyssä rapeaksi ja kullanruskeaksi - ensin saumapuoli alaspäin. Käännä ja paista myös toiselta puolen. Tarjoile lämpiminä esim. appelsiinisen mansikkakompotin kanssa. 

Mansikkakompotti:

500 gr mansikoita
1 appelsiinin mehu (1 dl mehua)
1 rkl tomusokeria

Puhdista mansikat. Ihan pienet voi jättää kokonaisiksi, mutta isommat kannattaa puolittaa ja todella isot leikata neljään osaan. Purista appelsiinista mehu, siivilöi siihen tomusokeri ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Anna marinoitua muutaman tunnin ajan kylmässä. 






___________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


3 kommenttia :

  1. Ihana täyte sun blintzeissä:-) ja niin nätit.Itse miellän blintzet enemmän shavuotiin kuuluvina,jolloin ne onkin yleisempiä;näiden päivien aikana ihmiset lihotavat itseään munkeilla ja latkeseilla ;D Näkisitpä miten ihmiset jonottavat gurmee munkkeja Even Gvirolin Roladin-leipomo-kahvilan edessä;D Nuo molemat pyhät;hanuka ja shavuot on lemppareitani täälä.Hanuka,koska se ei ole niin uskovainen pyhä,ja siinä ei ole julkista liikennettä pysäyttäviä päiviä,ja shavuot,koska silloin mässäillään juustokakuilla ja muilla maitoisilla herkuilla..Apropo blintzes;Tel Avivissa on sataman lähellä ollut vuodesta 1977 blintzes-paikka,jonka menussa
    on yli 30 erilaista blintze-annosta! P.S.taidat nykyään olla vähemmän justokammoinen;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ah- no kun nuo eivät ole sellaisia "oikeita" juustoja ;-) sufganiyotiin ei aika ole toistaiseksi riittänyt ja latkejakin on tulossa vasta viikonloppuna (ajattelin tosin paistaa ne hanhenrasvassa!) ps. miten mulla on voinut tuollainen blintzetaivas mennä ohi! onneksi on tuollaisia sisäpiirin ammattilaisia... :-)

      Poista
    2. Minä en edes tykkää munkeista;D

      Poista