torstai 28. elokuuta 2014

Kesän paras perunasalaatti

Tähän saakka olen kiltisti välttänyt otsikon kaltaisia provokaatioita kun ne makuasiat ovat kuitenkin, no, makuasioita ja jokaisella on se oma makunsa. Paitsi ehkä Kim Kardashianilla, joka nyt on vaan mauton.

Tästä kehkeytyi kuitenkin meidän tämän kesän perunasalaattien suosikki (ja luoja tietää, että uutta perunaa on meillä tänä kesänä syöty ihan tolkuttomia määriä...). Oikeastaan tämä on mustekalaton versio siitä aikaisemmin nähdystä mustekala-persillade-salaatista. Muiden kesän salaattisuosikkien halloumi-karpalo-pistaasisalaatin, vesimeloni-minttu-fetasalaatin ja marokkolaisen appelsiinisaalaatin lailla tämä on helppo ja nopea kuin mikä - suurin osa aineksista kun tulee suoraan purkista. Ihan täydellistä kesäruokaa siis ja sillä minulle niin rakkaalla välimerellisellä twistillä.




Orkesterin kokoonpanoa voi säädellä sen mukaan, mitä jääkaapista sattuu löytymään  - niin vihreä parsa kuin vihreät pavut (tai favapavut!) sopivat tähän loistavasti ja myös basilikapuskan jämät löytävät tästä tarvittaessa varsi kiitollisen viimeisen leposijan. 

Tein tätä aika välimerellisissä tunnelmissa vietetyille rapujuhlillemme ja laskeskelin, että tästä riittäisi noin kuudelle - kahdeksalle. Hah. Viisi henkeä tuhosi tämän alle puolessa tunnissa. 




Pääruokana neljälle - viidelle, lisukkeena (esim. grillatulle kanalle tai ihanalle yrttiselle makkaralle) kuudelle - kahdeksalle 

900 gr uusia perunoita
1 prk (350 gr/ 160 gr) hyviä mustia oliiveja
1 prk (320 gr/ 200 gr) aurinkokuivattuja tomaatteja basilikaöljyssä
1 iso punasipuli
100 gr rucolanlehtiä
1,5 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
sormisuolaa, mustapippuria

Harjaa perunat, leikkaa noin sentin siivuisi ja keitä suolatussa vedessä kypsiksi. Höyrytä kuiviksi. Valuta oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit (säästä tomaattien öljy). Lorauta sitä hieman sormisuolaripauksen kanssa keitettyjen ja höyrytettyjen perunoiden päälle ja kääntele varovasti joukkoon - lämpimänä ne imevät itseensä paremmin makuja. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. 

Leikkaa isommat aurinkokuivatut tomaatit puoliksi. Kuori ja siivuta punasipuli ohuelti. Rakenna salaatti asettelemalla ainekset kerroksittain tarjoiluastiaan. Valuta aurinkokuivattujen tomaattien öljyä kastikkeeksi ja mausta tuoreella mustapippurilla ja (varoen) sormisuolalla). 





___________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



       



13 kommenttia :

  1. Salaattisi näyttää tosiaan hyvältä. Minä pidän rajana otsikoinnissa ja nimeämisessä, ettei nimessä saa olla yli kolmea ainesosaa lueteltuna, ettei siitä tule nimihirviö. Just ja just voi vielä sanoa vaikka tomaatti-sipuli-perunasalaatti, mutta jos rimpsuun lisää vielä kapriksen, niin jo tarvitaan säveltäjä ja sovittajakin avuksi ja sitäpaitsi kapriksen kanssa kannattaa muutenkin olla varovainen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi, kuinka hyvää se olikaan! Ihan oikeassa olet nimihirviöissä: "välimerellinen perunasalaatti" vei meillä reseptihakemistossa voiton "salaatti uusista perunoista aurinkokuivatuilla tomaateilla, oliiveilla, rucolalla ja mahdollisesti basilikalla sekä punasipulilla paitsi jos sinulla onkin jotain muuta sipulia tai olet sille vaikka allerginen" - versiosta :-)

      Poista
  2. Herkullisen näköinen - paitsi, että minä joka muuten rakastan tomaatteja kaikissa muodoissa, en meinaa saada aurinkokuivattuja alas ollenkaan... sellaiset uunissa puoliksi kuivatut tietty varmaan kävisivät tuohonkin ja niistähän minä tykkään :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi ne käy kyllä :-) Minun keittiössäni niistä ei saatu tarpeeksi edes 90-luvun lopulla jolloin niitä tungettiin ihan joka paikkaan ja kyllä ne vain maistuvat edelleen ;-)

      Poista
  3. Kuvan perusteella on helppo uskoa että tuo on kesän paras perunasalaatti! Taidankin uhrata loput äidin tuomista oman maan uusista perunoista juurikin tällaiseen salaattiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olkoon voima kanssanne ja uhraus ponnistuksenne arvoinen :-)

      Poista
  4. Nyt täytyy kyllä tunnustaa, että näyttää ja kuulostaa täydelliseltä, joten taitaa olla totta tuo otsikko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oijoijoi - täällähän ihan punastutaan :-) vaikka sen verran on tänä kesänä kyllä uusia perunoita tullut nautiskeltua että ehkä siihen on syy, että tästä salaatista tuli juuri se, johon viikko toisensa jälkeen (!) palasin...

      Poista
  5. Tuo oli kyllä tosi hyvää;sen mustekalan kanssa ja ilmankin takuulla:)

    VastaaPoista
  6. Voi sua ja näitä sun herkkujas! Kohta mä pärjään pelkästään sillä, että luen ja toteutan näitä sun upeita ohjeitasi. Olenkin jo kyllästyt normipottusalaattiin, joten tämäkin välimerellinen tuulahdus tuli kuin tilauksesta. Isosti kiitoksia1 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla - aurinkoista vapunodotusta sinne Suomeen!

      Poista
  7. Kiitos samoin sinulle sinne Espanjan aurinkoon :) <3 Mielikuvissani mustekalan lonkerot vipattavat jo suupielessä, Ibericokinkkua lautasella, jos en muuta kinkkua käsikynkkääni saa ja 20 vuotta vanhaa sherryä lasissa, joka on muuten ihan DIY.

    VastaaPoista