lauantai 2. elokuuta 2014

Täydellisen mojiton metsästys

Eilinen helteinen perjantai-iltapäivä jatkui varsin autenttisissa kuubalaisissa tunnelmissa (ilman olkihattua ja suupielestä roikkuvaa sikaria tosin...), kun keräännyimme Teurastamon Kellohalliin Pernod Ricardin kutsumina Havana Club Mojito Embassy- tapahtumaan vihkiytymään Sen Täydellisen Mojiton salaisuuksiin. 


YES WE ARE!

Niin monen muun klassikoksi muodostuneen juoman lailla Mojitonkin kerrotaan syntyneen ikäänkuin vahingossa, englantilaislaivaston keripukkia torjumaan (?). Raaka-aineet itsessään ovat yksinkertaiset. Limeä ja minttua.
Niin, ja sitä rommia, tietty. 
Tässä muuten hieman knoppitietoa, jolla voitte seuraavassa Trivial Pursuit-turnauksessa piestä seurueenne: rommi tehdään sokeriruo'osta, ja vaikka Kuuba nykyään tuottaa ainakin 40 prosenttia maailman sokeriruokotuotannosta, ei kasvi ole alkujaan Etelä-Amerikasta. Papua Uusi Guinea on ensimmäinen tunnettu sitä viljellyt maa, josta se levisi kauppareittejä muualle maailmaan. Uuteen maailmaan sen ensimmäiset siemenet kantautuivat kenenpä muunkaan kuin itse Kolumbuksen mukana.

(Lisää järkyttäviä paljastuksia? Kameli, tuo Egyptin symboli, ei olekaan egyptiläinen. Se tuotiin sinne Persiasta.) Kuinka monta on liian monta..?

Vaikka sitä tehdään ympäri maailmaa, suurin osa maailman rommista tulee latinalaisesta Amerikasta. Kuubalaiset ovat luonnnollisesti sitä mieltä, että heidän tuottamansa on sitä ihan parasta. Tässä muuten lisää triviaa: kovin oli rommille perso Ernest Hemingwaykin - juuri Mojiton kerrotaan olleen hänen suosikidrinkkinsä.

Mutta asiaan!
Ensin puristetaan lasiin puolen limen mehu. Siihen sekoitetaan 2 tl oikein hienoa sokeria.
Sitten otetaan muutama oksa vahvaa minttua. Jota muuten ei runnota, vaan sen aromit herätellään sitä hellästi läpsimällä (!). Sen ei ole niinkään tarkoitus maistua, vaan antaa drinkille sen leimallinen viilentävä raikkaus.
Jääpalat (reilusti niitä) kannattaa kuulemma lisätä tässä vaiheessa. Niin myös alkoholi ehtii viilentyä ennen juoman tarjoilua ja drinkki pysyy viileänä ja raikkaana pidempään. Sitten hulautetaan perään rommi, sekoitetaan, ja kaadetaan lopuksi päälle se sooda. Täydellisen Mojiton kuulemma tunnistaa sen sameasta väristä.
Koristellaan muutamalla mintunlehdellä ja nautitaan. Kohtuudella tietenkin. Niinkuin vaikka kuusi kerralla...
Teemaan sopivasti meillä oli myös kuubalaista ruokaa ja musiikkia Ja innokkaita salsa-opettajia. Ja lisää Mojitoja...
Teilläkin on vielä tänään mahdollisuus käydä ihan kädestä pitäen saamassa oppia sen Täydellisen Mojiton valmistukseen. Ammattilaisvinkit takataskussa ja raikkaat mojitot kädessä onkin hyvä jatkaa päivää vaikka eilen avautuneilla World Bites- ruokafestareilla!
  
Vanhat suosikit eivät pettäneet tälläkään kertaa: suosittelen rullia (ankkaa ja omenaa! chili-katkarapu-mangoa!), E2 Cafen grillivartaita (etenkin kanansydämiä!), Twisted Streetin tarjontaa ja ihastuttavien kongolaisnaisten kokkauksia. 

World Bites-festivaali vielä tänään Teurastamolla 12-20. Vamos! Yalla!


___________________SAISIKO OLLA LISÄÄ?      3 kommenttia :

 1. Oi onnelliset,mikä ihana tapahtuma:-) ja taas blogimaailma sivistää,sillä olin.varma että sokeriruoko on eteläisestä.Amerikasta;niin paljon.sitä siellä näki.Rommi on.mun lempiviina;tykästyin.siihen Venezuelassa,joka.myös on.osittain Karibiaa eli rommia(ja hyvää sellaista)juodaan paljon.Kuubalaisilla on muutenkin kivoja juttuja; se selvisi kun olin.Miamissa lyhyen.aikaa töissä eräässä yriryksessä,jossa enemmistö henkilökunnasta oli kuubalaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. humanistin tehtävä on toimia sivistyksen ja tiedon majakkana :-) täytyy sanoa, että muutaman elämän aikana kuutetun mojiton lisäksi on rommi mulle aika lailla tuntematon tuttavuus. Kuuba houkuttelisi kyllä matkakohteena jo ihan muutenkin - mulla on sellainen fiilis, että siellä se elämänmeno voisi olla sopivana letkeää!

   Poista
  2. Se työkeikka tosin loppui aika pian,kun ei ollutkaan työviisumia....Mutta mukavia ihmisiä olivat;heti tultiin juttelemaan ja tuomaan mulle pieniä kupposia kuubalaista kahvia;D

   Poista