torstai 21. elokuuta 2014

Herkkujen Suomi Helsingissä

Stadilaisista valitetaan sitä, että ne eivät usko Kehä III:n ulkopuolella olevan elämää lainkaan. No kyllähän sitä kuulemma on. Odottakaa vaan tulossa olevia juttujamme taannoiselta maakuntamatkaltamme! Nyt sen muun maan ruokakulttuuri on koottu kätevästi tänne Helsinkiin tuohon rautatientorille koko kansan ihmeteltäväksi ihailtavaksi. 

Kävimme nyt neljättä kertaa järjestettävän Herkkujen Suomen pressikierroksella tutustumassa maakuntiin, paikallisiin erikoisuuksiin, ihmisiin, tuottajiin ja heidän mahtaviin tarinoihinsa.
Keski-Suomen osastolta löytyvä T-Barbecuen Teemu esimerkiksi pisti oman yrityksensä pystyyn, kun ei löytänyt kaupoista haluamanlaisiaan sooseja ja päätyi niitä sitten keittelemään kaveripiirinsäkin ilostukseksi. Hyviä ovat. Todella hyviä.
Uudenmaan osastolta puolestaan löytyy mm. Kal's Specialty Foods, jonka hillot, marmeladit ja sinapit saivat alkunsa perustajansa muutettua Yhdysvaltoihin. Sikäläinen sinappihan ei ole tunnetusti mistään kotoisin, joten kyllä suomalainen osaaminen on silläkin saralla varmasti ihan paikallaan! Viimeistään Habanero-jelly sai sukat pyörimään jaloissa. Vaikka porkkanamarmeladi oli kyllä niin makoista että menee tekoon ihan kotikeittiössäkin!

Jo aikaisemmilta, mm. Ruoka, Viini ja Hyvä elämä - messuilta tutun Sillankorvan yrttinen tuorejuusto löytyy Etelä-Pohjanmaan osastolta ja  on aivan ihanan pehmeää ja moussemaista. Valkosipuli on meidän suosikki!
Vaan niin nousivat tälläkin Englannin, Israelin, Palestiinalaisalueiden, Tunisian ja Andalusian kautta Töölööseen kotiutuneella elämäntapaevakolla kotiseuturasitteet sen verran vahvasti pintaan, että päädyimme syömään vanhan koulukaverin, Rovaniemeltä Tampereen kautta kovinkin meksikolaistuneen (?) Arto Rastaan Bar Burriton antimien äärelle Pirkanmaan osastolle. 

Varsin herttaisten tyttöjen huolella paketoimat burritot olivat makujen puolesta kohdillaan vaikka täytettä oli vähän laihanlaisesti.

Vaan olipahan tuolla muitakin tuttuja naamoja kotipuolesta!
(Ruis)leipääkin oli jos jonkinlaista...

... mutta ei - rieskaa oli Lapin osaston Räihän leipomosta saatava. Mummi on paitsi kuollut, sen lisäksi hyvin todennäköisesti aika avuton internetin suhteen, joten uskallan sanoa seuraavan vallan ääneen (vaikka hieman henkeä pidätellen): parempaa oli kuin Koillismaalla konsanaan!


Myös muut Lapin herkut tekivät kauppansa. Epäilen sen olevan osa Naapurinpojan revanssia siitä, etten suostunut kauan odotettua kesälomaani Lapissa hyttysten piinaamana viettämään hänen (niinikään lappilaisiin) sukujuuriinsa tutustuen. Ruokaa saa tuolla laidasta laitaan: Lapin osastolta (no kylläpäs nyt puffataankin pohojoista!) jopa karhukäristystä!

Hyvin olivat kaupunkilaiset maakuntien herkut löytäneet - väkeä riitti ihan tungokseksi saakka! Ai niin, ja se kaikkein jonotetuin perinneherkku? No nyhtöpossu...

Herkkujen Suomi rautatientorilla vielä sunnuntaina - käyhän siekii tutustumassa ja ihtes löytämästä!
Ainiin, ja samaan aikaan vietetään samassa paikassa myös pienpanimoiden maltaisia mahtavuuksia esittelevää Syystoberiakin! Kipin kapin kippistelemään!

Niin ja sitten on Teurastamolla vielä se Night Market ja Stockallakin se Street Gastro Tour. Jo vain riittää stadissa elämää...!


____________________________SAISIKO OLLA LISÄÄ?      12 kommenttia :

 1. Ja samanlaista meininkiä myös Kuopion torilla tänä viikonloppuna!

  VastaaPoista
 2. Helvata Sä olet nopea! Mutta täydellistä postausta, eli pääsen helpolla! Linkitän! Kuvat on yberhyviä ja T-Mun Nagakastike vei järjen! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa, mun taiteiden yö meni sitten kuvia editoidessa ;-) Ajattelinkin et se Naga uppoaa suhun ;-) Tykkäsin kanssa - vaikka kretiininä joudun myöntämään, että tajusin vasta kuvaa tuijottaessani että aah, ai sen nimi on TEEmu... :-/

   Poista
 3. Mitä herkkuja, mmm.... Minä väitän, että suomalaiset maut löisivät läpi maailmallakin, jos ne vain osattaisiin brändätä hyvin. Hyvin on ainakin meidän kavereillemme maistuneet, ja varsinkin pullan ohjetta olen kääntänyt jos jollekin kielelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanopas se. Kyllä meillä osaamista ja kaikenlaisia ihanuuksia löytyy, mutta samaan aikaan kyllähän nuo pientuottajat rajallisine resursseineen saavat taistella selviytymisestään ja tuotteidensa tunnettavuuden kanssa jo ihan koto-Suomessa - sen verran tiukille on meidän maamme keskuskauppojensa käyttämän käsittämättömän vallan sekä yrittäjiin kohdistuvan byrokratia- ja säännöstelyviidakon seurauksena joutuneet... :-/ Toivottavasti muutosta olisi tulossa, kyllä kansan tyytymättömyys vaikuttaa sen verran kasvaneen!

   Poista
 4. Joulupukkikin;D Harmitti taas kun välimatka esti tuohon pressikierrokselle osallistumisen:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, tuli kyllä otettua niiiiiiiiiin kosketusta lappilaiseen DNA:hani :-)

   Poista
 5. Teemun setit on kyllä hyviä. Harmi kun en ite kerinny jäädä seikkaileen noitten todellisten herkkujen pariin :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo--o, kyllä nyt viikonloppuna olis ollut roiskeläppää aika merkittävästi parempaa settiä tarjolla vaikka missä :-) Käytiin vielä Teurastamolla mättämässä possunpäätä. Ja seitania. Joka oli niin hyvää etten edes kasvisruokaa tajunnut syöväni...:-/

   Poista
 6. Mekin vierailtiin naapurin Rvan kanssa samoilla apajilla :) ostetiin ohrahiutaleita het oven suusta. Ja pitihän se "Helsingin elävä " viedä Lappi osastolle ei ymmärtänyt hyvän päälle , itse melkein tyhjensin sen kuivaliha kipon ups ! Kiitos oltpa onneksi napannut kuvan tuorejuustoista :) (nimi pääsi unohtuun , seuraavan kerran kauppalistalla)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kuinka meillä onkaan onnellisina mussutettu rieskaa :-)

   Poista