keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Polentaranskalaiset

Taannoin paahdetun ankan kaveriksi tuli tehtyä polentaa - Pohjois-Italian keittiöstä kotoisin olevaa rustiikkista lisäkettä. Sitä voi tarjota muusimaisesti pehmeänä tai sen voi antaa jähmettyä jolloin sen voi grillata haluamansa kokoisina ja muotoisina paloina. Tällöin tuloksena on rapsakka, ihanien grilliraitojen koristama pinta ja pehmeäntäyteläinen sisus. Näitäkin blogiin tulossa kun kevättä kohti kevennetään kasviksilla!

Siitä tulikin sitten ajatus näihin feikkiranskalaisiin. Gluteenittomien reseptien perään kun kysellään blogissa useinkin, ja sitähän maissijauhoista tehty polenta on. Ja oi ja voi. Nämä ovat jopa parempia kuin alkuperäiset sillä näiden rapsakkuus kestää paljon pidempään.

Ankan kanssa polenta sai makua appelsiinista ja rosmariinista, mutta vähintään yhtä hyvä kombo on sitruuna ja rosmariini. Ja chilihän tekee tuosta mitä mahtavimman threesomen! Myös valkosipuli, timjami ja vaikka kuivatut sienet toimisivat näissä - varioi siis ihan oman makusi mukaan, mutta lupaa että kokeilet - niiiiin hyviä nämä ovat!

Tarjoa sellaisenaan (melkein hyvän omantunnon snackseina vaikka tryffelimajoneesin kanssa!) tai lisäkkeenä (vaikka juurikin sille ankalle). Meillä näitä tarjottiin vihreän salaatin, rustiikkisen leivän ja viinirypälekastikkeessa haudutettujen simpukoiden kanssa. Näitä tulossa blogissa huomenna. Ihan siinä ehti hetkeksi itseään luulemaan kovinkin sivistyneeksi ja eurooppalaiseksi!





Kahdelle- kolmelle

Polentaranskalaiset:

2,5 dl polentaa 
reilu 5 dl vettä 
1/2 sitruunan mehu
(1 kanaliemikuutio)
 1/2 sitruunan kuori
1 chili
1 iso rkl voita
(pari desiä parmesaania)
2 rkl (tuoretta) rosmariinia
suolaa, mustapippuria 

Keitä polenta ohjeen mukaan. Elikkä suunnilleen näin: Kiehauta vesi, lisää halutessasi liemikuutio, sekoita koko ajan voimakkaasti sekoittaen mukaan polentajauhot ja sitruunankuori. Jos seos alkaa paksuuntua jo tässä vaiheessa liikaa, lisää nesteen määrää. Laske lämpöä ja anna hautua kannen alla välillä sekoittaen n. 20 minuuttia. Tarkista sitten, onko polenta jo kypsynyt tarpeeksi pehmeäksi ja jatka tarvittaessa vielä kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon voi (ja halutessasi parmesaani) sekä hienonnettu rosmariini. Mausta suolalla (paitsi jos käytät parmesaania) ja pippurilla. 

Öljyä suorakaiteen muotoinen vuoka (omani oli kooltaan  20 cm x 27 cm ) kevyesti ja levitä pohjalle samankokoinen pala leivinpaperia. Lapioi polenta vuokaan (nopeasti, sillä se alkaa jähmettyä pian!), tasoita pinta, anna jäähtyä ja sen jälkeen jähmettyä kylmässä muutaman tunnin ajan. Ja jos pinnasta ei ihan tasaista tulekaan, ei hätää: sitä voi aina siistiä veitsellä siinä leikkausvaiheessa! 

Leikkaa polentalevy haluamasi kokoisiksi ranskalaisiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Roiski hieman öljyä päälle ja paista 225- asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Käännä ranskalaiset ja paista vielä toiseltakin puolelta saman verran, kunnes ne ovat rapeita. Ripottele päälle hyvää suolaa ja tarjoile.






Tryffeliöljy nostaa majoneesin ihan uudelle tasolle jo sellaisenaankin, mutta jos ihan haluaa ökyillä, voi mukaan raastaa ripauksen tryffeliä jos sellaista sattuu kaapinpohjalla ihan toimettomana pyörimään.

Tryffelimajoneesi:

2 dl majoneesia
1 rkl tryffeliöljyä
ripaus raastettua tryffeliä

(mustapippuria)

Sekoita ainekset ja anna maustua hetken. Bon appétit!





______________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?


       


11 kommenttia :

  1. Hei vaikuttaa hyviltä! Tosin oikeatkin ranskalaiset ovat gluteenittomia, mutta mitä siitä, kuka jaksaisi aina syödä samoja vanhoja juttuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ehheheee - niin vain meni heti aamun tunteina puurot ja vellit ja gluteenit sekaisin :-) niinhän se toki onkin.Korjasinpa otsikon vahingosta viisastuneena... Nämä on kyllä hyviä - tuo rapsakkuus on ihan omaa luokkaansa (etenkin jos jättää parmesaanin pois!)

      Poista
  2. Tätä voisin tänä vuonna Giron aikaan kokeilla, en oikein ole vielä polentan kanssa päässyt väleihin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tässä muodossa tykkään ehdottomasti vieläkin enemmän kuin siitä polentamuusista :-) suosittelen molto paljon!

      Poista
  3. Kiva tarjottava:) Mä tykkään nimenomaan kyllä siitä pehmeästä polentasta.Kun joskus saat käsiisi tuoretta maissia,kokeile ihmeessä sitä tuorepolentaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kokeilen ihan varmasti! tämä on kyllä toistaiseksi polentasuosikkini - ihan oikeasti parempia kuin "oikeat ranskikset" :-)

      Poista
    2. NOita mä ottasinkin mieluummin kuin tavallisia rankskiksia,joista en lainkaan välitä...

      Poista
  4. Aivan loistava idea! Polenta maistuu kyllä sekä puurona että paistettuna, mutta tämä laajentaa taas sen käyttömahdollisuuksia lisukkeena. Tryffeliöljyäkin löytyy jääkaapista, mutta sitä en kyllä uskalla ruokalusikallista majoneesiin laittaa. Meidän öljymme ainakin on niin tiukkaa tavaraa, että luulisin että muutama tippa riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polenta <3! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan - kertokaa mitä tykkäsitte! Tryffeliöljystä kaikki ei tosiaan edes tykkää, joten ihan maun mukaan saa säädellä.

      Poista
  5. Hieno idea! Mistä ovat nuo hienot paperit. Jotain tuollaista olen yrittänyt metsästää.

    VastaaPoista