tiistai 29. lokakuuta 2013

Caponata, capisci?

Ettei elo ihan pelkiksi pulliksi, kakuiksi ja piirakoiksi menisi niin pitäähän sitä välillä ihan oikeatakin ruokaa tehdä. Kaupasta oli tarttunut mukaan tumman purppuraisina houkuttelevasti kiilteleviä munakoisoja ja caponataanhan ne tiensä löysivät. Ja kah - taas on uusi kasvisruoka blogissa! Eikä ole gluteenista ja hiilareistakaan tietoa! 

Caponata on italialainen tomaattinen munakoisopaistos/ salaatti, joka nautitaan pääsääntöisesti huoneenlämpöisenä. Joko sellaisenaan (jonkun ihanan rustiikkisen vaikkakin epäterveellisen valkoisen leivän kanssa!) tai lisäkkeenä tai antipasto-pöydässä. Ainekset ja valmistus ovat yksinkertaisia, mutta kuten monissa yksinkertaisissa resepteissä, on tässäkin juju, sillä vähän aikaahan se vie: ensin kun nuo munakoisot pitää itkettää ja sitten paistaa ja sitten vielä hauduttaa tomaattien kanssa.

Epäilemättä tämäkin on juuri sellainen perinneresepti, josta kaikilla on mielipiteensä ja lempparinsa. Varioikaa siis vapaasti. Tosin ainakin sen Jamie Italiassa- ohjelman perusteella italialaiset ovat vielä niin perinteissä pitäytyvää kansaa, ettei klassikoiden kanssa kyllä siellä pelleillä, joten kanelinkäyttöni saisi siellä varmaan mammojen ja nonnien karvat pystyyn. Mutta muun Välimeren alueen keittiöissä olen oppinut sen, että kaneli ja tomaatti ne yhteen sopii!

Pääruokana tästä riittää kahdelle, lisukkeena noin kolmelle

1 iso (reilu 500 gr) munakoiso
2 sipulia
1/2 rkl kanelia
3 isoa valkosipulinkynttä
400 gr tomaattimurskaa
1 reilu tl punaviinietikkaa
1 reilu tl sokeria
1/2 prk mustia oliiveja
1 dl pinjansiemeniä
suolaa, pippuria
iso kourallinen persiljaa

Leikkaa munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele päälle reippaasti suolaa ja anna itkeä puolisen tuntia. Käännä ja toista toisellekin puolelle. Pyyhi sitten pinta huolellisesti kuivaksi ja paista pannulla öljyssä erissä. Valuta talouspaperin päällä. Leikkaa sipuli paksuiksi siivuiksi ja paista sitäkin pannulla. Lisää sitten hienonnettu valkosipuli ja kaneli. Lisää seuraavaksi tomaattimurska, viinietikka ja sokeri ja sekoita. Lopuksi lisää pannulle munakoisot ja paista miedolla lämmöllä ilman kantta välillä sekoittaen kunnes seos on kuivahkoa , liki tunnin. 

Noin puolen tunnin päästä lisää joukkoon myös valutetut, huuhdotut oliivit.  Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Ennen tarjoilua sekoita joukkoon persiljanlehdet sekä paahdetut pinjansiemenet ja tarkista maku. Mausta tarvittaessa (varoen suolan kanssa, sillä oliivit ovat jo melkoisen suolaisia!)







__________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



        



2 kommenttia :

  1. Hei

    En ole - vielä - käynyt Italiassa, mutta tulen käymään. Ystäväni, joka on asunut Italiassa antoi mulle viikonlopun ruokavihjeen. Caponata. No, intohimoisena ruuanlaittajana ajattelin, että simple of cake. Nyt ongelma on, kun en ole maistanut alkuperäistä versiota, ja versioita resepteissä on, on se kun en ole maistanut alkuperäistä caponataa. Onko sinulla jokin erityisvinkki. Tein tämänkin ohjeesi, mutta en vieläkään ole varma, onko se se oikea.Joidenkin ohjeiden mukaan laitoin myös porkkanaa, mutta en kanelia, mielestäni se liittyy intialaiseen ruokakulttuuriin. Paljon olen reissannut ja paljon kokannut, mutta nyt täytyy lähteä Italiaan tätä oikeaa ohjetta hakemaan.
    Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos viestistäni, joskaan mitään legendaarisia viisauden sanoja ei milla valitettavasti asiaan ole :-) Näiden perinnereseptien kanssa kun on aina se juttu, että kaikilla on iistä oma mielipiteensä ja versionsa. Se, mitä vihanneksia käytetään, vaihtelee paljon, samoin myös esim. sitä suolaista happamuutta lisäävien kapristen käyttö. Mikäänhän niistä ei "väärä" tapa ole - jokaisen maku kun on erilainen. Etenkin jos on joskus tykästynyt johonkin tiettyyn caponataan, ei mikään muu versio sille koskaan pärjää. Tuo kanelin käyttö on ehdottomasti oma juttuni - niinkuin kirjoitin, olen muualla Välimeren alueella tykästynyt sen ja tomaatin yhdistelmään. Italiassa on paljon nähtävää ja maisteltavaa - ei se opintomatka sinne varmasti mikään huono idea ole :-)

      Poista