torstai 6. kesäkuuta 2013

Tortilla Española

Syntymäpäivästäni on vappuun vain muutama päivä, joten viimeistään niihin aikoihin korkataan meillä piknik-kausi. Yksi ihanimmista lahjoista, mitä olen Herrasmieheltä koskaan saanut on piknik- kori, ja voitte uskoa, että se on ahkerassa käytössä. 

Olen ylittänyt villeimmätkin odotukseni, sillä en ole (kop kop!) vielä rikkonut ainoatakaan sen mukana tulleista posliiniastioista..! Niinpä yritän nyt panostaa vähän enemmän piknik-tarjoiltaviksi soveltuviin herkkuihin, sillä Helsingin tämänhetkinen helleaaltokin on tuohon mitä soveltuvin. Ruokaa, hyviä ystäviä, muutama pullo viiniä, aurinkoa... ja ehkä muutama kierros petanqueta (tai lisää sitä viiniä...!)

Tämä on yksi Herrasmiehen ehdottomista suosikkitapaksista. Parhaimmillaan tämä onkin jäähtyneenä. Oman mielen mukaan tähän voisi noihin kerroksiin lisätä chorizoziivuja, ohuiksi siivutettuja, paistettuja sieniä tai vaikka paahdettuja paprikoita. Tänään tein tästä ihan (nooh, rosmariinilla ja paahdetulla valkosipulilla sävytetyn) perusversion. Rosmariinin lisäksi peruna on kiitollinen kumppani myös monille muille yrteille - esimerkiksi ruohosipulille. 

Tähän kannattaa käyttää pienempää paistinpannua (omassani oli pohja halkaisijaltaan  18 cm) - se kun on helpommin käsiteltävä ja tortillan koko pysyy kohtuulllisena. Tästä tulee 8 siivua.

4 perunaa (yhteensä n. 450 gr)
1 sipuli
4 kananmunaa
2 isoa / 3 pienempää paahdettua valkosipulinkynttä
2 rkl rosmariinia
(3/4 rkl sinappia halutessasi, mutta mietoa sellaista)
suolaa, pippuria

Esikeitä kuoritut perunat tai leikkaa raa'at perunat n. puolen sentin siivuiksi ja paista pannulla alhaisella lämmöllä niin, että ne pehmenevät, mutta eivät vielä saa väriä. Kuullota myös sipulit, kunnes ne pehmenevät.

Lisää ne kevyesti vatkattuihin kananmuniin, niin että ne ovat joka puolelta kananmunaseoksessa. Purista mukaan valkosipulinkynsien tahna, sinappi (halutessasi), hienonnettu rosmariini ja mausta. 

Kuumenna öljytty pannu pienellä lämmöllä, kaada munakasmassa siihen ja paista kannen alla miedolla lämmöllä (näin alapintakaan ei saa liikaa väriä) kunnes  se on hyytynyt - n. 10 minuuttia. Ravistele pannua kunhan seos alkaa asettua - näin se ei vahingossakaan jämähdä kiinni.

Liu'uta munakas varoen laakealla lautaselle. Aseta pannu sen päälle ja kumoa se pohjapuoli ylöspäin takaisin pannulle. Jatka paistamista vielä kymmenisen minuuttia, kunnes massa on täysi asettunut. 

Anna jäähtyä ja leikkaa siivuiksi. 




6 kommenttia :

  1. Ihana klassikkoruoka:)Tuo sinapin lisäys on hieman erikoinen;en ole sellaista ennen bongannut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eihän se siihen kuuluisikaan (minkä vuoksi laitoin sen varmuuden vuoksi vielä sulkuihinkin :-)!), itse vaan tykkään siitä tuon paahdetun valkosipulin kanssa. ja etenkin jos sieniä haluaa tähän käyttää, se toimii. mutta sen pitää olla sellaista mietoa epä-hifistisinappia niinkuin turkulaista... :-)

      Poista
  2. Oi että, näyttää huomattavasti paremmalta, kuin minun toissakesäinen kokeiluni. Sain kuvasta oikein sinisen kylmän... Nyt minulla on parempi pannu ensi Vueltan aikaisiin Espanja-kokkauksiin ja laitan tämän ohjeesi talteen:) Meillä on muuten synttärit aika lähekkäin, minulla just vapun jälkeen! kyllä otti pattiin kun täytin 18 :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toki JUURI sillä kerralla kun sitä kuvaa otetaan niin se pannu onkin sitten hieman liian kuuma :-/ (olen muuten kuullut juttuja siitä pannustasi - onko tämä nyt se kuuluisa hiiliterä?) Itse kun tykkään siitä, että se väri jää blondimmaksi (niin kampaajalla kuin keittiössä :-)!) ja älä huoli siitä synntäreistä- ei mullakaan niin kauaa ole enää siihen suureen...täysi-ikäisyyteen (tai täysipäisyyteen?)...ja asitäpaitsi, olen luotettavasta lähteestä kuullut, että 70 on uusi 50. ja 50 on uusi 20. joten... 30 on uusi... häh? mehän ollaan ihan sikiöitä vielä :-)!

      Poista
  3. Nam :) Tätä tekisi mieli syödä vaikka heti! Kesäisestä Espanjan reissusta lähtien on ollut mielessä tehdä itsekin perunamunakasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pidetään katsos sinnikkäästi se kesä elossa edes siellä keittiössä ;-)

      Poista