perjantai 14. kesäkuuta 2013

Ensalada Rusa - espanjalaista perunasalaattia

Tämä espanjalainen versio perunasalaatista on yksi suosituimpia ja yleisempiä tapaksia ja tätä oli valtavissa vadeissa tarjolla mm. siellä eilisessä tapasbaarissa Marbellassa. Espanjalaistahan tässä ei ole oikein mikään, edes nimi. Suora käännöshän tälle on venäläinen salaatti, joka tulee tuosta majoneesin avokätisestä käytöstä. 

Raaka-aineiltaan tämä on varsin mutkaton. Perunaa, porkkanaa, herneitä ja sitä majoneesia. Yleensä tähän lisätään myös (purkki)tonnikalaa, mutta koska kaiken voi tehdä paremmin, minä käytin tähän sellaisen valmiin äyriäismixin, jonka voi minkä tahansa supermarketin pakastealtaasta noukkia. Toki sen voi korvata samalla määrällä tuoreita simpukoita, katkarapuja ja mustekalojakin - jos niitä vain käsiinsä saa. 

Tapas-annoksena tästä riittää kahdeksalle, lounaana vihreän salaatin kera noin neljälle . Halutessaan keventää osan tuosta majoneesista voi korvata turkkilaisella jogurtilla. Minä en keventänyt tällä(kään) kertaa. Oivalsin että onhan tuohon bikinikuntopaniikkiin olemassa toinenkin,  varsin luova ratkaisu: alan nudistiksi!

4 isohkoa perunaa
2 isoa porkkanaa
250 gr herneitä
1 pieni sipuli
300 gr rasia äyriäissekoitusta

3 dl majoneesia
loraus sitruunamehua
1 reilu rkl ruohosipulia
suolaa, pippuria

Anna äyriäissekoituksen sulaa. Kuori perunat ja porkkanat ja kuutioi haluamasi kokoisiksi paloiksi. Keitä suolatussa vedessä kypsiksi. Valuta ja lisää joukkoon herneet sekä ohuiksi siivutettu sipuli. Kääntele varovaisesti yhteen - näin perunoiden ja porkkanoiden lämpö pehmentää myös sipulia. Sekoita joukkoon myös äyriäiset. Sekoita kastikeainekset yhteen ja kääntele salaatin joukkoon. Tarjoile jäähtyneenä keitetyn kananmunan kanssa. 



8 kommenttia :

  1. Hyvän näköinen salaatti ja kiva nuo äyriäiset joukossa.:) Nudistina ei tarvitse miettiä mistä tarpeeksi suuret bikinit.;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oli muuten parempaa kuin yhdessäkään ravintolassa :-)olen tuota naturismia kerran yhdellä rannalla Espanjassa kokeillut. Ensin ajattelin, että eihän siinä mitään kun kuitenkin korunsa, laukkunsa ja kenkänsä saa pitää. Mut ei se sitten ehkä kuitenkaan mun juttu ollut... ;-)

      Poista
  2. tätä sit seuraavat 5 päivää? :) herkullinen salaatti,ja äyriäisiäkin vielä! Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi hyvinkin olla ;-) mut noi äyriäiset kyllä toimi tuossa todella onnistuneesti!

      Poista
  3. Äyriäisten kanssa tuo onkin varmaan hyvämutta muuten tuo ensalada rusa on aina ollut inhokki salaattejani.täällä sitä oli vakiona häissä (ilman äyriäisiä of course..)kun asuin täällä ensimmäisellä kerrala;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mäkään en suuri majoneesin ystävä ole koskaan ollut - se kun on aika tuntunuut vähn turhan tujulta. Tässä oli kuitenkin hyvä koostumus :-) (ah - parve-äyriäisiä... sitä päivää odotellessa!)

      Poista
  4. Tonnikala, kuullotettu tai paistettu sipuli, turkkilaisella jugurtilla kevennetty majoneesi ja majoneesi maustettuna joko savupaprikalla tai valkosipulilla on aika lyömätön yhdistelmä. Jäin miettimään, että mistähän tuo makuelämys nousi taas mieleeni ja kieleeni, mutta hyvä kun muistutit. Lisukkeina tietysti nuo mainitsemasi suolavedessä keityt kasvikset. Kananmunan lohkot olen varmaankin syönyt anjoviksen kanssa, koska mereneläviä ei ole saatavilla. Vaalean leivän olen on dipannut oliiviöljyyn ja nauttinut mutkattomasta ateriasta sekä auringosta.

    VastaaPoista