maanantai 9. helmikuuta 2015

Pinaatti-kotijuustopizza

Vaikka blogissa on kokattu ruokia laidasta laitaan ja makumatkailtu ympäri maailmaa, on yksi raaka-aine loistanut poissaolollaan: juusto. Minä kun en ole sille koskaan lämmennyt. Erinäisten kotouttamistoimenpiteiden johdosta voin kuitenkin kertoa mm. mozzarellan integroituneen jääkaappimme kantaväestöön varsin menestykkäästi.

Valion ja Blogiringin yhteistyön kautta jatkoin ekskursiotani tutustumalla Valio Eila® Kotijuustoon. Tällä minulle täysin uudella tuttavuudella on varsin pitkä ja kunniakas historia: sen kaupallinen valmistus Valiolla aloitettiin jo vuonna 1951, joskin suomalaisessa kulinaarisessa kansanmaisemassa se on vakiinnuttanut paikkansa jo kauan tuota ennen. Onpa se kuulemma aikoinaan kelvannut jopa verojen maksuun!




Kotijuusto on ylpeästi sataprosenttisesti kotimainen. Tälle minäkin liputan estottomasti, mutta sen markkinointi "kotimaisena vaihtoehtona mozzarellalle" herätti allekirjoittaneessa kieltämättä skeptisyyttä. Mozzarellan, niinkuin kaikkien keittiöni raaka-aineiden suhteen kun olen varsin valikoiva. Mutta jo ensikokeilu hurmasi: miedon makunsa ja täyteläisen rakenteensa puolesta se on ihan uskomattoman monikäyttöinen. Ja sopii myös terveystietoiseen herkutteluun: vain 9 prosentin rasvapitoisuuden ansiosta sillä on mm. Sydänmerkki. Nykyään se on myös laktoositon, joten käy ihan kaikille. 

Kotijuusto käy sellaisenaan leivän päälle, salaattiin, marinoitavaksi, paistettavaksi... vain mielikuvitus on rajana. Me laitoimme sen todelliseen testiin: pizzaan. Joka muutenkin testasi allekirjoittaneen tottumuksia: se kun oli kasvispizza (!) Mutta lopputulos vakuutti meidät molemmat. Ja jos juustoa vihaava antikasvissyöjä sanoo noin, täytyy sen ihan oikeasti hyvää olla! Kokeilkaa vaikka itse!

Pakastepinaatin sijasta voit käyttää myös tuoretta pinaattia. Paista se silloin pikaisesti pannulla kokoon ja valuta ylimääräinen neste pois. Jos taas haluat täytteestä pinaattikeittomaisen täyteläisen, käytä siihen 150 gr pinaattia ja 1/2 prk tuorejuustoa.

Pizzataikinan ohje on jo täältä tuttu. Itse valmistin sen kaksi päivää etukäteen jääkaappiin tekeytymään. Riippuen pizzojesi koosta ja ohuudesta tulee tästä kolmesta neljään pizzaa.


Pizzapohja:

1/4 - 1/2 pkt tuorehiivaa (riippuen nostatusajasta)
2,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
5,5 - 6,5 dl hienoja (durum)vehnäjauhoja

Murustele hiiva veden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Jos kohotat pizzaa yli neljä tuntia, 1/4 pkt hiivaa riittää. Lisää sitten suola ja öljy ja lopulta jauhot vähän kerrallaan. Vaivaa tasaiseksi, pehmeäksi ja kulhon reunoista irtoavaksi taikinapalloksi, peitä kelmulla ja anna kohota muutaman tunnin tai jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään.




Jos kohotit taikinasi kylmäkohotuksella, ota kohonnut pizzataikina huoneenlämpöön, jaa taikina kolmeen tai neljään, vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja muotoile tasaisiksi taikinapalloiksi. Jätä pellille kelmun ja keittiöpyyhkeen alle nousemaan huoneenlämmössä vielä tunniksi. Laita pizzakivi (tai uunipelti) uuniin, kuumenna se 250 asteeseen ja anna pizzakiven/ uunipellin kuumeta vielä 45 minuuttia siitä, kun uuni on saavuttanut lämpötilan. Tee sillä välin täyte. 

Täyte:

300 gr pakastepinaattia
1/4 prk Valio maustamatonta tuorejuustoa
1 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
1/4 tl muskottipähkinää
suolaa, pippuria

1 pieni punasipuli
1-1,5 prk Valio Eila Kotijuustoa (riippuu pizzojen määrästä)

2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

Sulata pinaatti ja purista siitä ylimääräiset nesteet pois. Sekoita se tuorejuuston kanssa, lisää joukkoon sitruunankuoriraaste ja muskotti. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kuori ja siivuta punasipuli renkaiksi. 

Levitä pinaattitäytettä pizzapohjalle jättäen muutaman sentin reuna. Murustele kotijuusto käsin pinaattitäytteen päälle ja lado sen päälle punasipulirenkaat.

Paista, kunnes juusto ja reunat ovat saaneet hieman väriä - 6-8 minuuttia. Ripottele pizzan päälle pinjansiemenet ja tarjoile. 




Viinisuosituksena tälle kävisi varmasti se mustekalapastasta ja sherrymustekaloista tuttu Planetan Etna Rosso, mutta myös tämä toinen italialainen natiivirypäle. Apulian alueelle tyypillinen Primitivo on samaan aikaan kepeä ja marjaista makeuttakin omaava, mutta hapokkuudessaan varsin pirteä tuttavuus. Maanläheisyyttä ja mausteisuuttakin löytyy, mutta Etna Rosson lailla tämä on punaviini, joka kantaa myös kesään. Ja erinomainen pizzaviini!





Lisää bloggarikollegoiden reseptejä löydät täältä!





Yhteistyössä Valio ja Blogirinki

_______________________



SAISIKO OLLA LISÄÄ?



         

14 kommenttia :

  1. Kol hakavod,juusto akkanut maistumaan:-) hyvän näköinen pizza:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ani mishtadelet ;-) pizza myös oli hyvää. Naapurinpojan arvio: "silloin on kasvisruoka hyvää kun lihaa ei kaipaa" :-)

      Poista
    2. Siis alkanut;-) voi kamala noita mun virheitä,joita tulee isoilla sormilla pienellä puhelimella kirjoittaen..;-)

      Poista
    3. no worries - onneksi sun kommentit ei ole "täyttä hepreaa" :-)

      Poista
  2. Ihanat täytteet ja mikä kaunokainen tuo pizza! Olen kyllä kotijuuston ystävä, pitäisi vaan muistaa useammin ostaa rasvaisen ja suolaisen fetajuuston sijaan...; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oli monikäyttöisyydessään kyllä todella positiivinen yllätys - osataan sitä täällä kotimaassakin :-)! (pizzat on kyllä aina vähän vaikeita kuvattavia mutta kiitos!)

      Poista
  3. On muuten todella herkullisen näköinen pizza! LÄÄH *kuolaa*!

    VastaaPoista
  4. Näyttää todella hyvältä. Mä olin kans aika skeptinen mozzarellavertauksesta, mutta hyvinhän tää toimi ja makukin miellytti.

    VastaaPoista
  5. Hmm, ai että korvaisi mozzarellan, nyt heräsi uteliaisuus. :-) En ole koskaan kokannut kotijuustosta (lienenkö edes maistanut), eli tää oli mielenkiintoinen juttu luettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no eikö :-) itse en ollut koskaan kotijuustosta kuullutkaan ja vielä vähemmän olin tietoinen siitä, että se on jotain mitä voi kaupasta ostaa (en ole lainkaan todellisuudesta ja agraarijuuristani vieraantunut...!) . varsin mainio tuote!

      Poista
  6. Oon kokeillut palak paneerissa paneer-juuston korvikkeena, muuten toimi hyvin mut pitää lisätä aika viime minuuteilla kun muuten alkaa sulaa ja muuttuu jäystettäväksi (joka ei oo siis huono juttu mut ei sovi ko ruokaan :) Maku on kyllä hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no onpa hyvä tietää! paistamistakaan halloumin lailla en ole vielä ehtinyt kokeilla mutta joku vinkkasi että toimisi siihenkin...!

      Poista