perjantai 12. joulukuuta 2014

Thaivaallista pihviä

Itsenäisyyspäivää juhlistettiin meillä Suomen Kotitila.fi- palvelun suomalaisella laatuluomulihalla. Pidätelkää Perussuomalaiset kuitenkin aplodejanne vielä hetken ja hillitkää hymistelyänne , sillä meidän petit tenderimme, etuselän alueelta leikattu sisäfileemäinen pala sai yllensä thai-tyylisen marinadin, haki pannulta pintaansa kauniin tumman värin ja pääsi hetken levättyään lekottelemaan rapsakaneksoottiselle salaattipedille. Että sellainen maahanmuuttajahenkinen itsenäisyyspäivä meillä! 

Vaan hyvää tuosta tuli. Siis todella hyvää. Eiköhän olisi Halla-ahollekin kelvannut. Naapurinpoika jopa väitti että olisi ollut parempaa kuin Groteskissa muutamaa päivää aikaisemmin illallisella syömämme wagyu. Nälkä ja rakkaus. Ihania asioita jotka sumentavat arvostelukykyä niin kauniisti.

Meidän salaatillemme rapsakkuutta antoivat rapeaksi uppopaistetut mungpapunuudelit, mutta myös paahdetut maapähkinät tai paahdetut kookoslastut ajaisivat saman asian. 

Ja hei - tämän voi tehdä myös vaikka ylijääneestä paahtopaistista. Suikaloi liha ohuelti ja anna marinoitua muutaman tunnin ja voilà! 





Kahdelle- kolmelle

500 gr petit tenderiä/ sisäfilettä/ ulkofilettä/ kuvetta

Marinadi:

1,5 dl soijakastiketta
2 rkl kalakastiketta
0,75 dl hunajaa (tai ruskeaa sokeria)
4 sentin pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 - 1 punainen chili hienonnettuna
2 limen raastettu kuori ja mehu

Pyyhi liha pinta kuivaksi. Sekoita marinadin ainekset ja kaada lihan päälle. Anna marinoitua muutamaan otteeseen käännellen ainakin 4 tuntia, mutta mielellään seuraavaan päivään. Ota huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista. Siivilöi marinadi halutessasi ja keitä kokoon kastikkeeksi lihan tarjoilua varten.

Kaada siivilöity marinadi kattilaan, kiehauta ja anna keittyä keskilämmöllä kokoon paksummaksi kastikkeeksi (mm. kattilasta riippuen 15-20 minuuttia). Muista pitää silmällä ettei se kuohu yli. Lisää sokeria maun mukaan (marinadi itsessään on suolaista ja hapokasta) ja tarjoile. 

Pyyhkäise ylimääräinen marinadi lihan pinnasta (jottei se pala). Paista kuumassa grillissä (tai öljyn ja voin sekoituksessa kuumalla, hyvällä pannulla) nelisen minuuttia per puoli ja anna levätä kymmenisen minuuttia ennen siivuttamista. 

Salaatti:

1 paksoi
100 gr pavuinituja
1/4 kurkku
2 porkkanaa
1 pieni (punainen) paprika
5 retiisiä
1/2 punasipuli
1 puska korianteria

tarjoiluun: kevätsipulin varsi ja punaista chiliä siivutettuna, kourallinen (keittämättömiä) mungpapunuudeleita tai maapähkinöitä

Irrota paksoin lehdet ja trimmaa niistä se kova valkoinen osa. Asettele tarjoiluastiaan. Suikaloi vihannekset ohuiksi ja levitä paksoipedille. Siivuta levännyt liha ohueksi ja tarjoile salaatin päällä. 

Jos käytät mungpapuvermiselliä, leikkaa ne noin viiden sentin mittaisiksi pätkiksi. Kuumenna öljyä paksupohjaisessa kattilassa ja kun se on kuumaa, pudota nuudelit kattilaan (pienissä osissa , sillä ne turpoavat samantien öljyyn osuessaan) muutamaksi sekunniksi ja nosta reikäkauhalla pois.

Nämä ovat toimivia (ja gluteenittomia!) snackseja myös sellaisenaan - kokeile etenkin norisuolan kanssa!





PS. Myös kookosmajoneesi toimisi tämän kanssa!

___________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      


10 kommenttia :

  1. Voi nams miten ihanan näköistä lihaa ja herkullisen kuuloinen marinaadi :P.

    Enpä ole ennen kuulut kookosmajoneesista. Kuulostaa herkulliselta. Käyn nyt kurkkaamassa mitä linkin takaa löytyy :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lihan kypsyys onnistui kyllä juuri eikä melkein :-) oltaiisiin varmasti syöty enemmänkin, mutta ilmeisesti jos tekee "salaattia" niin siinä pitää noita vihanneksiakin olla... :-o ?

      Poista
  2. Noihin mungpapu-nuudeleihin ihastuin siellä Peninsulassa - saako niitä ihan tosta Hämeentien suoralta?
    Ja hyvältä kuulostaa tää ruoka - kyllä sie tiijät mistä mie tykkään :P Meidän itsenäisyyspäivän perinteinen illallinen oli mongolialainen hot pot :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no määhän kyllä kattosin että teillä oli kanssa oletu varsin perinteisissä tunnelmissa :-) noi nuudelit olen tainnut tuoda Eestistä mutta ihan varmasti ainakin Vii Voanilta löytyy - eilen taisin nähdä noita jopa ihan Citymarketissa!

      Poista
  3. Näyttää hyvältä ihan näin taparakastuneellekin (kai sellainenkin on kun on kerran tapakristittykin? )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no eipä ollut "nyhtöpossuakaan" ennenkuin joku blogaani siihen tarttui :-)

      Poista
  4. Voi nam, näyttää ihanalta! Kaikki täydellisyyden ominaisuudet :).

    VastaaPoista