lauantai 12. huhtikuuta 2014

Oiva pari: Hauki-jokirapu-parsaterriini

Pernod Ricard kutsui bloggareita taannoin osallistumaan OivaPari-reseptikilpailuun, jossa mukana oleviin viineihin kehitetään kevään ja kesän juhlapöytiin sopivaa syötävää. Kunnianarvoisa Alex Nurmi valitsee ehdokkaista suosikkinsa, joista te sitten pääsette äänestämään voittajat!

Kilpailu potkaistiin käyntiin virtuaalisella viinitastingillä. Lähetti toi viinit kotiin ja minä tutustuin niihin internetin välityksellä järjestetyssä tasting-tilaisuudessa omasta sängystäni muiden osallistujien kanssa chättäillen. Helppoa, ja ah, niin hauskaa. 

(Kuvitelkaa Naapurinpojan reaktio hänen tullessaan väsyneenä kotiin rankan työpäivän jälkeen. Minä viinipullojen ympäröimänä, läppäriä polvillani tasapainotellen. "Jaahah. Minkäslainen päivä sinulla on ollut?" Selitä siinä sitten että "töissähän tässä ollaan...!")

Ensimmäisenä on vuorossa Castillo de Molina - viini. Castillo de Molinan Pinot Noir valitiin juuri vuoden viiniksi ja onkin sen seurauksena viety käsistä Alkosta joka niemestä ja notkelmasta. Varsin oivallinen viini se onkin!





Keväisenhempeissä tunnelmissa päädyimme Vuoden Viinit 2014- kilpailussa niinikään kunniamaininnalla palkittuun Castillo de Molinan Reserva Sauvingnon Blanciin, sillä mielessä kangastelivat keväisenkepeät maut. Haukea, jokirapua...ja parsaa! Voi kuinka tuota parsaa onkin odotettu! Reseptejä siitä luvassa siis roppakaupalla. Vaikka kyllä sitäkin on välillä saanut metsästää - ovat sen saapumista kauppoihin odottaneet näköjään muutkin...!






Terriinin voi tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä. Se on onnistunut valinta juhlapöytään vaikka sen voileipäkakun sijaan jo senkin takia, että se käy niin lihaa, gluteenia kuin hiilareitakin vältteleville - kovin suuri osa ihmisistä kun nykyään kuuluu ainakin johonkin noista...!





10-12 annosta

n. 600 gr haukea tai muuta valkoista kalaa
150 gr jokiravun pyrstöjä
2 salottisipulia (tai 1 pieni sipuli)
2 kananmunaa
2 dl kermaa
1/2 sitruunan raastettu kuori
1/2 tl chilihiutaleita
iso kourallinen persiljan lehtiä
kourallinen tuoretta tilliä
4-5 vihreää parsaa (koosta riippuen)
1,5 tl suolaa
1,5 tl mustapippuria

Hienonna yrtit ja sipuli. Pehmitä sipulisilppua pannulla voissa tai öljyssä. Leikkaa parsoista kuivat, puumaiset päät pois ja keitä tai höyrytä niitä muutaman minuutin ajan. Upota sitten jääveteen (tämä lopettaa kypsymisen ja säilyttää sen kauniin vehreän värin). Jauha kala monitoimikoneessa (tarinoita siitä miten sitä ei kannata tehdä löytyy täältä...), lisää joukkoon kananmunat ja lopuksi kerma. Kääntele joukkoon valutetut ja karkeasti rouhitut jokiravunpyrstöt, sitruunankuori ja yrtit. Mausta. Varoen. Muista että terveydenhuoltoihmisten  psyyke ja tuoreimmat rajat suolan suosituskäytöstä paukkuvat varmaan punaisen puolelle jo jokirapujen liemen kohdalla.

Vuoraa leipä/terriinivuoka (omani oli kooltaan 22 cm x 10 cm) foliolla, niin että vuoan ulkopuolelle jää kunnolla foliota. Kaada puolet massasta vuokaan ja tasoita. Lado päälle parsat ja lopuksi loput terriinimassasta ja tasoita pinta. Käännä folio terriinin päälle, aseta sitä hieman isompaan uunivuokaan ja kaada vuokaan kiehuvaa vettä niin, että se ylettyy terriinivuoan puoliväliin. Paista 175 asteessa tunti. Anna jäähtyä ja sitten asettua kylmässä. Leikkaa terävällä veitsellä siivuiksi, tarjoile huoneenlämpöisenä ja nauti hyvässä seurassa jäähdytetyn valkoviinin kanssa. 










* Postaus toteutettu yhteistyössä Pernod Ricardin OivaPari-reseptikilpailun kanssa - viinit ovat maahantuojan lahjoittamia *

_________________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



      



4 kommenttia :

  1. Hyvä veto! Oivapari. Sanon minä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no kiitoos! ei sullakaan ole kyllä tekemisestä ollut puutetta kun olet selkä vääränä sitä viiniä litkinyt siellä oikein molemmin käsin ;-) hyvää settiä olet tuottanut (kuinka monta tuntia teillä siellä pohjoisessa vuorokaudessa oikein on?!)

      Poista
  2. Aika kiva viintasting;D Ja hieno terriini,onnea kisaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no oli! kiitoksia, kiitoksia, onnea tarvitaankin - sen verran kovassa seurassa ollaan :-)

      Poista