keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Briosseja burgereille

Niin. Se katuruoka. Siltä varalta, että olette jotenkin onnistuneet sen missaamaan, niin se on nyt sitten Se Juttu. Ja onhan sitä toki tässäkin blogissa fiilistelty, niin Streat Helsingin, Liemessä- blogin Jennin kirjan ja erinäisten siihen keskittyvien ravintoloiden (Twisted Street Kitchen, Hodari & Hummeri, Street Gastro, Cholo...) muodossa. 

Jo Rosburgerin erinomainen burgerisämpylä jäi mieleen, mutta viimeistään Streat Helsingissä nautitut sliderit ja burgerit saivat tajuamaan, että niitä on opeteltava tekemään ihan itse. Tässähän on kesä ja grillikausikin ihan tuloillaan! Ja vaikka minkälaista burgeri-ideaa kytemässä takaraivossa!





Aikani eri vaihtoehtoja pohdittuani päädyin tähän Olivia-lehdestä bongattuun ohjeeseen. Speltit vaihdoin tosin ohraan. Sittemmin olen tehnyt näitä myös pelkästään vehnäjauhoja käyttäen. Ensikokeilun perusteella en oikein tajunnut tuon kaulitsemisen ja rullaamisen funktiota, se kun vain vaikeutti niiden pullien pyörittelyä. Niinpä pyörittelin taikinan hellävaraisesti tangoksi ja leikkasin sitten osiin, jotka pyörittelin sämpylöiksi.

Briossi kuulostaa niin kovin hienostuneelta ja vaikealta. Tämä resepti ei sitä kyllä ole, mutta aikaahan tähän menee. Vaivatonta se sikäli kyllä on, että taikinan voi jättää tekeytymään jääkaappiin jo edellisenä iltana jolloin aamulla voi pyöräytellä kananmunasta ja voista ihanan täyteläisyytensä saavia sämpylöitä herättelemään viekoittelevalla tuoksullaan.




6-8 normalikokoista sämpylää, 10-12 sliderkokoista

100 gr voita (ei, ei margariinia)
1 dl maitoa
25 gr hiivaa (jos nostatat taikinaa yli 4 tuntia, 20 gr riittää)
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl puolikarkeita spelttijauhoja (tai ohrajauhoja - voit käyttää myös pelkästään vehnäjauhoja)

voiteluun: 2 keltuaista
päälle: seesaminsiemeniä tai unikonsiemeniä (halutessasi)

Ota voi huoneenlämpöön noin tunti ennen leivonnan alkua. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon hunaja ja suola. Sekoita joukkoon (puuhaarukalla) kananmunat ja sitten jauhot muutamassa erässä. Vaivaa joukkoon lopuksi voi pieninä nokareina, jotta se sekoittuu taikinaan tasaisesti ja antaa ilmavan lopputuloksen. Vaivaa joko yleiskoneella (n. 8-10 minuuttia) tai käsin (10-15 minuuttia) , kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Lisää jauhoja tarvittaessa jotta saat pehmeän taikinan. 

Peitä kelmulla ja jätä jääkaappiin nousemaan tunniksi. Tai pidempään, vaikka yön yli. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja muotoile tasaiseksi tangoksi. Leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi, pyörittele hellävaroen palloiksi ja nosta pellille leivinliinan alle kohoamaan vielä tunniksi. Etenkin jos aiot kasata burgereihisi paljon täytettä, kannattaa näistä tehdä aika matalia - muuten syömisestä voi helposti tulla Ariel-mainoksen "ennen"-kuvaa muistuttava kauhuskenaario.

Voitele keltuaisella, ripottele halutessasi päälle vielä seesaminsiemeniä ja paista 200 asteessa 15-20 minuuttia kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin. 




____________________


SAISIKO OLLA LISÄÄ?



         




6 kommenttia :

  1. Moikka! Ohjeesta puuttuu nyt kyllä kokonaan se voi?

    VastaaPoista
  2. Miten joku saa noin kauniin pyöreitä ja tasaisia sämpylöitä!? Mulla tahtoo aina jotenkin litistyä. En ole siis saanut jauhopeukaloa :(.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. litistyneet on tähän tarkoitukseen enemmän kuin hyviä :-) Mutta todennäköisesti silloin on syy jauhomäärässä. Harjoittelemalla sitä oppii - kuulemma jopa jonglööraamaan ;-)

      Poista
  3. En niitä muuten yleiskoneella ihan 80 minuuttia tartte vaivata, oisko 8-10 minuuttia? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. katsos perhana - oli vauhtisokeus päässyt yllättämään ihan täysin! oli sinne näköjään muutama muukin typo jäänyt - missä lienee luurannut oikolukija tuonakin päivänä :-/ (itsekö tässä täytyy kaikki tehdä ;-)? )

      Poista